MacBook Pro až 5x rychlejší než PowerBook G4

3. 5. 2006 11:43    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Apple uvedla nový 17palcový přenosný počítač MacBook Pro s procesorem Intel Core Duo a zcela novou systémovou architekturou, která poskytuje až pětkrát vyšší výkon než PowerBook G4. 17palcový MacBook Pro má efektní hliníkový kryt s tloušťkou jen 2,5 cm, váží 3,1 kg, obsahuje zabudovanou videokameru iSight pro videokonference na cestách a mediální software Front Row s dálkovým ovladačem Apple Remote. Také je vybaven magnetickým napájecím adaptérem MagSafe, který Apple vyvinul právě pro mobilní uživatele.

MacBook Pro až 5x rychlejší než PowerBook G4

„17palcový MacBook Pro poskytuje výkon a zobrazovací plochu profesionálního stolního systému v nejdokonalejším designu notebooku na světě,“ řekl Philip Schiller, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing produktů. „Díky dvoujádrovému procesoru Intel přináší 17palcový MacBook Pro bezkonkurenční výkon v nápaditém, elegantním a tenkém provedení.“

Nový 17palcový MacBook Pro obsahuje procesor Intel Core Duo, který poskytuje dvoujádrový výkon v energeticky úsporném provedení, takže se ideálně hodí do tak tenkého a lehkého počítače. 17palcový MacBook Pro je ve standardních typových úlohách až pětkrát rychlejší než 17palcový PowerBook G4. Používá zcela novou systémovou architekturu se sběrnicí procesoru taktovanou na 667 MHz, jež je čtyřikrát rychlejší než sběrnice počítače PowerBook G4, a s pamětí DDR2 SDRAM 667 MHz rozšiřitelnou až na 2 GB, která je dvakrát rychlejší než paměť předchůdce.

Každý 17palcový MacBook Pro obsahuje stejné inovace společnosti Apple jako 15palcový MacBook Pro včetně zabudované videokamery iSight pro videokonference s aplikací Apple iChat AV či nahrávání video podcastů a filmů iMovie v aplikacích iLife '06. Každý MacBook Pro také obsahuje snadno použitelnou aplikaci Photo Booth, která umožňuje uživatelům rychle pořizovat snímky zabudovanou videokamerou iSight, přidávat zábavné vizuální efekty a sdílet obrázky. Zároveň je vybaven mediálním softwarem Front Row, který zákazníkům umožňuje snadno ovládat digitální obsah včetně hudby, fotografií a videa pomocí dálkového ovládání Apple Remote. Pomocí aplikace Front Row a bezdrátové síťové technologie Bonjour mohou uživatelé počítače MacBook Pro neuvěřitelně snadno přistupovat ke sdíleným seznamům skladeb v přehrávači iTunes, ke knihovnám fotografií v aplikaci iPhoto a k filmům.

Každý MacBook Pro je vybaven napájecím adaptérem Apple MagSafe, který spojuje počítač s napájecí šňůrou magneticky a podstatně zjednodušuje nabíjení baterie notebooku. Pokud se napájecí šňůra napne, konektor MagSafe ji bezpečně uvolní, což zabrání pádu notebooku z pracovního povrchu. Dále je každý MacBook Pro vybaven čidlem Apple Sudden Motion Sensor, které chrání pevný disk, pokud přesto dojde k pádu.

Nový 17palcový MacBook Pro je navržen pro náročné uživatele ve firmách a pro kreativní profesionály, jimž nabízí o 36 procent jasnější displej, který podstatně zjednodušuje čtení textu a prohlížení obrázků. Práci v náročných profesionálních aplikacích usnadní grafický procesor ATI Mobility Radeon X1600 PCI Express s 256 MB vyhrazené paměti GDDR3 a polohovací zařízení Scrolling TrackPad umožňuje snadno procházet dlouhé webové stránky nebo pracovat s velkými fotografiemi. Každý 17palcový MacBook Pro obsahuje jeden port rozhraní FireWire 800 a jeden port FireWire 400, tři porty USB 2.0, optický a digitální vstup a výstup zvuku, zabudované rozhraní Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate) a integrovaný adaptér bezdrátových sítí WiFi AirPort Extreme 54 Mb/s 802.11g.

Ceny a dostupnost
Nový 17palcový MacBook Pro bude na českém trhu k dispozici v polovině května v ceně od 98.798 Kč vč. DPH a recyklačních poplatků a můžete ho zakoupit v nově otevřeném Apple Center (http://www.kinetik.cz/aca/) v ulici Zlatý Anděl 344 (vedle vchodu do metra Anděl ), prostřednictvím internetového obchodu Apple (http://store.apple.cz), v prodejnách Apple a u autorizovaných prodejců.

17palcový MacBook Pro s procesorem 2,16 Ghz za doporučenou maloobchodní cenu 98.798 Kč vč. DPH obsahuje:
17palcový širokoúhlý displej LCD s rozlišením 1680 x 1050 bodů a svítivostí 300 cd/m2;
procesor Intel Core Duo 2,16 GHz;
1GB paměti DDR2 SDRAM 667 MHz s možností rozšíření na 2GB;
pevný disk Serial ATA 120 GB s rychlostí 5400 rpm a prvkem Sudden Motion Sensor;
optickou jednotku SuperDrive 8x se štěrbinovým mechanismem a podporou dvouvrstvých médií (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW);
grafický čip ATI Mobility Radeon X1600 PCI Express s 256 MB paměti GDDR3;
výstup DVI pro připojení externího displeje (adaptér VGA je součástí dodávky, adaptér pro kompozitní video/s-video se prodává samostatně);
zabudovaná podpora technologie Dual Link pro použití 30palcové obrazovky Apple Cinema HD Display;
zabudovaná videokamera iSight;
port gigabitového ethernetu;
zabudovaný adaptér bezdrátové sítě AirPort Extreme a rozhraní Bluetooth 2.0+EDR;
slot pro rozšiřovací karty ExpressCard/34;
tři porty USB 2.0, jeden port FireWire 800, jeden port FireWire 400;
jeden zvukový vstup a jeden zvukový výstup, z nichž každý podporuje optické digitální i analogové připojení;
zařízení Scrolling TrackPad a podsvícená klávesnice s čidlem prostorového osvětlení;
infračervené dálkové ovládání Apple Remote;
lithio-polymerová baterie s kapacitou 68 wattů;
napájecí adaptér Apple MagSafe s výkonem 85 wattů.

Tiskové zprávy

Diskuse