Výzkum klimatu - superpočítač na procesorech Intel Itanium 2

3. 5. 2006 11:45    Rubrika: Tiskové zprávy

Národní institut pro výzkum klimatu ve Finsku nasadil superpočítač, postavený na procesorech Intel® Itanium® 2, který třikrát zvýší přesnost předpovědi počasí, zlepší výzkum a uspoří náklady

Společnost Intel oznámila, že Finský meteorologický institut (FMI) vyvinul a nainstaloval vlastní vysoce výkonné výpočetní řešení (HPC) postavené na robustních a spolehlivých procesorech Intel® Itanium® 2. Cílem tohoto řešení je zlepšit možnosti přípravy předpovědi počasí a výzkumu klimatu – přesnější předpověď počasí, kterou nový systém umožňuje, bude mít přímý pozitivní dopad na kvalitu života lidí ve Finsku.

Nové řešení třikrát zvyšuje jak přesnost údajů zjišťovaných institutem, tak i rychlost výzkumu, který zde probíhá. Vědci nyní mohou svá pozorování zaostřit až na oblasti o velikosti 9 km2, přičemž dříve měli k dispozici pouze síť s plochami 21 km2 – to umožňuje mnohem přesnější přípravu předpovědi pro zpravodajské kanály i další odběratele.

Lepší předpověď počasí znamená, že firmy operující ve venkovním prostředí, jako jsou např. stavební společnosti, mohou plánovat s ohledem na špatné počasí a pracovat efektivněji. Obyvatelé mohou ve dnech, kdy se očekávají bouřky, předem počítat např. s delším časem na dopravu do práce, zvyšuje se rovněž bezpečnost veřejnosti, místní správa může např. mnohem dříve zajistit úpravu vozovky v případě sněhových kalamit.

Finský meteorologický institut tímto způsobem ušetří 15 % svých ročních výdajů, což společnosti přinese celkové úspory odhadované až na desetinásobek roční investice do meteorologických služeb.

Tiskové zprávy

Diskuse