IBM otevřené testování DB2 pro SOA

12. 5. 2006 13:15    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM zahajuje otevřené testování databáze DB2 vyladěné pro architekturu SOA

Společnost IBM zahájila otevřené testování datového serveru DB2 další generace s kódovým označením Viper. Ten má zákazníkům pomoci pracovat s daty v architektuře orientované na služby s bezkonkurenční flexibilitou, rychlostí a zabezpečením.

Ambuj Goyal, ředitel oddělení IBM Information Management, ve svém projevu na konferenci IBM SOA Executive Summit v Indii představil nové vlastnosti chystané verze DB2 Viper. Bude se jednat o první databázový server na trhu, který je navržen jak pro správu dat ve formátu XML, tak pro tradiční relační správu dat. Goyal podrobně popsal nová bezpečnostní vylepšení a také oznámil, že databáze Viper bude bezplatně k dispozici klientům, partnerům a vývojářům softwaru, kteří chtějí vyzkoušet datový server IBM vyladěný pro architekturu SOA.

Mezi nové bezpečnostní funkce databáze Viper patří jedinečná možnost řízení přístupu k datům DB2 Label Based Access Control (LBAC), která umožňuje uživatelům definovat struktury v databázi způsoby, jež v minulosti nebyly možné. Možnost označování sloupců nabízí vedle řízení přístupu na úrovni řádků nové způsoby kontroly přístupu k citlivým datům v databázi.

„Máme radost z nových funkcí, které jsme si mohli vyzkoušet v databázi DB2 Viper,“ řekla Ellen Reys-Klebaner, hlavní architektka databází společnosti Visa. „Komprese datových řádků ušetří spoustu místa na discích a bude nesmírně užitečná v rozsáhlých datových skladech. Vylepšení fungují dobře, zvyšují produktivitu a šetří čas. Možnost umístit indexy kdekoli v tabulkách rozdělených na oddíly je také výhodná, zejména když dojde k vyčerpání určeného místa pro tabulky.“

Uvedení databáze DB2 Viper je naplánováno na polovinu roku 2006. Tato verze vytvoří podmínky pro novou éru správy dat, neboť přinese uživatelům bezkonkurenční možnosti získávat hodnotu z podnikových informací. Oznámenou zkušební verzi databáze Viper si mohou stáhnout všichni zájemci a vyzkoušet její nově začleněné funkce.

Viper bude v době uvedení jediným databázovým produktem, který dokáže hladce spravovat jak konvenční relační data, tak čistá data XML, aniž by vyžadoval přeformátování dat XML nebo jejich vložení do velkého objektu v databázi. Tato převratná funkčnost umožní zákazníkům zvýšit dostupnost, rychlost a všestrannost využití informací, zároveň podstatně sníží administrativní náklady, které jsou spojeny se současnými metodami správy dat. Podstatně sníží komplikovanost vývoje a zkrátí dobu, kterou vývojáři tráví vytvářením aplikací, jež přistupují zároveň k relačním datům i úložištím dat XML.

Nativní podpora databáze DB2 Viper pro jazyk XML se bude hodit v implementacích architektury SOA, jež přistupují k širokému spektru dat v různých formátech. Databáze Viper rozšiřuje statické formy dat, které si vynucují čistě relační databáze, a proto dokáže lépe poskytovat informace jako službu, jež je pohotově přístupná v prostředí SOA.

XML technologie Viperu podporuje XQuery a umožňuje vývojářům aplikací využit tento hybridní server. XQuery je výkonný jazyk aspirující na průmyslový standard, který je speciálně vyvinut pro zpracovávání XML dat. Vývojáři aplikací mají flexibilitu ve využití XQuery, XPath a standardního SQL na zpracování XML a relačních dat.

DB2 Viper bude také první datový server, který podporuje všechny tři obecné metody fragmentace dat (partitioning) současně – novinka ve vylepšení správy dat a dostupnosti informací. Současným zvládáním fragmentace, multidimenzionálním cluster indexem a hashingem, Viper umožní uspořádat informace způsobem, který nejlépe vyhovuje individuálním požadavkům a potřebám firem.

Zákazníci, vývojáři a partneři si mohou stáhnout DB2 Viper (testovací verzi) a přesvědčit se o přednostech prvního hybridního data serveru. Adresa je www.ibm.com/db2/viper.

Tiskové zprávy

Diskuse