Intel Core 2 Duo - nová značka procesorů

12. 5. 2006 13:19    Rubrika: Tiskové zprávy

Nová značka a společná mikroarchitektura zjednoduší kupujícím výběr ideálního počítače a programátorům vývoj softwaru

Intel Core 2 Duo - nová značka procesorů

Intel® Core™2 Duo je nová značka procesorů společnosti Intel v připravované řadě ještě výkonnějších a energeticky úspornějších procesorů pro stolní a přenosné počítače, které budou na trh uvedeny ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Procesory pro stolní a přenosné počítače Intel Core2 Duo, dosud známé pod kódovým označením Conroe a Merom, jsou postaveny na nové mikroarchitektuře Intel® Core™, obsahují dvě jádra – neboli mozky – na jednom čipu, což značí „Duo“ v jejich názvu. Společnost Intel nové označení použije i pro nejvýkonnější procesor pro nadšence a počítačové hráče – procesor Intel® Core™2 Extreme.

Tyto špičkové procesory budou vyráběny pokročilou 65nanometrovou technologií společnosti Intel, která opět snižuje rozměry obvodů a tranzistorů. Vzniknou tak procesory s vysokým výkonem a zároveň nižšími energetickými nároky, které umožní výrobu výkonnějších, elegantnějších, tišších a menších přenosných a stolních počítačů. Zároveň, přinesou i úspory v oblasti spotřeby elektřiny.

„Díky sjednocení značky a mikroarchitektury procesorů pro stolní a přenosné počítače si bude moci každý snadno vybrat ten nejvýkonnější a energeticky nejúspornější procesor na světě a vývojáři budou moci svůj software jednoduše optimalizovat pro různé kategorie počítačů,“ uvádí Eric Kim, senior vicepresident a marketingový ředitel společnosti Intel. „Chceme, aby se tyto procesory staly srdcem a duší počítačů, které vnesou do našeho digitálního životního stylu nové úžasné možnosti.“

Vzhledem k jednotné mikroarchitektuře spotřebitelských, herních, přenosných a podnikových počítačů budou moci vývojáři softwaru mnohem jednodušeji vytvářet efektivnější aplikace a v případě potřeby přenášet jejich funkce mezi libovolnými kategoriemi počítačů.

Dvoujádrové procesory budou vybaveny největší integrovanou vyrovnávací pamětí ve své kategorii, označovanou Intel® Advanced Smart Cache, která má unikátní konstrukci zajišťující vyšší výkon paměťově náročných aplikací. Nové procesory budou rovněž vybaveny hardwarovou podporou pro vyšší zabezpečení, virtualizaci a lepší správu.

Spotřebitelé a firmy si budou moci nové procesory zakoupit rovněž v rámci specializovaných platforem Intel, které přinášejí hardwarové a softwarové inovace navržené a testované ve vzájemné spolupráci, připravené podle potřeb konkrétního způsobu využití počítače. Společnost Intel nabízí platformy pro bezdrátové přenosné počítače, domácí zábavu a produktivní podnikové počítače pod značkami mobilní technologie Intel® Centrino® Duo, technologie Intel® Viiv™ a technologie Intel® vPro™, přičemž všechny budou vybaveny novými procesory.

Po uvedení výše zmíněných nových značek přichází na řadu „2“ neboli nová generace technologií procesorů řady Intel® Core™. V souladu s dosavadním značením procesorů Intel Core bude společnost Intel i nadále používat termín „Duo“, coby kreativní a jednoduché označení počtu výpočetních jednotek v produktu.

Tiskové zprávy

Diskuse