Téměř 1 500 mladých vědců soutěží o 4 miliony dolarů

12. 5. 2006 13:25    Rubrika: Tiskové zprávy

Téměř 1 500 mladých vědců a vynálezců ze 47 zemí a regionů z celého světa soutěží v těchto dnech o 4 miliony dolarů ve stipendiích a cenách na Mezinárodním vědeckotechnickém veletrhu Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), podporovaném společností Agilent Technologies.

Mladí vědci sem přichází s projekty, které by reálně mohly vyřešit některé z nejžhavějších vědeckých problémů; mimo jiné vývoj efektivních alternativních zdrojů energie, hledání léčby autismu a dalších vzdělávacích obtíží, snižování množství škodlivých látek ve vodních zdrojích a omezování elektronického odpadu - celkem zde bude vystaveno přes 1 200 projektů. Studenti se zároveň setkají se zkušenými vědci, vymění si názory a představí své objevy.

Účast českých studentů
Z České republiky se mezinárodní soutěže Intel ISEF, která se koná v těchto dnech - od 7. do 13. května, účastní tito studenti: Petra Bezchlebová, Beverly Bělková, Adam Janečka, Ondřej Krabs, Jana Malcová, Martin Olejár a Zuzana Tvarůžková.

Seznam projektů reprezentujících Českou republiku:

Problematika odívání tělesně postižených – Petra Bezchlebová a Jana Malcová, Střední odborná škola oděvní, Strážnice

Vstřebávání iontů mědi do bentonitu a vápence – Beverly Bělková, Masarykova střední škola chemická, Praha

Laviny vírů v supravodičích – Adam Janečka, Mendelovo gymnázium, Opava

Mezinárodní aukce nákladů v silniční, letecké, lodní a železniční dopravě na Internetu – Ondřej Krabs a Petra Háková, Obchodní akademie, Liberec

Analogově digitální analyzátor s oscilátorem – Martin Olejár, Střední průmyslová škola sdělovací techniky, Praha

Využití digitální fotografie k záznamu změn barvy listů odrůd pšenice ozimé – Zuzana Tvarůžková, Gymnázium Kroměříž, Kroměříž

Intel Educator Academy – poprvé i čeští zástupci
Poprvé v historii se účastní paralelně probíhající akce Intel Educator Academy i delegace z České republiky. Cílem této iniciativy je především poskytnutí zázemí pro zkvalitnění lokálních soutěží a nasbírání inspirace mezi zástupci jednotlivých zemí.

Českou republiku na Intel Educator Academy zastupují:

Doc. Mgr. Miroslav Kureš, Dr. - Středoškolská odborná činnost (SOČ) pro matematiku, VUT Brno

Doc. RNDr. Zdeněk Kluiber, CSc., PhD. - Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET a Středoškolská odborná činnost (SOČ) pro fyziku, Pedagogická fakulta Univerzita Hradec Králové

Vzdělání je klíčovou oblastí pro to, abychom byli připraveni na stále se měnící budoucnost,“ uvedl dnes František Fait, Intel Education Manager ze společnosti Intel. „Nové technologie budou i nadále měnit náš svět způsobem, který si zatím nedovedeme ani představit. Proto i společnost Intel usiluje o zlepšení současného vzdělávání, aby studenti v budoucnu dosáhli řady významných úspěchů. Jsme rádi, že v rámci Intel ISEF můžeme podporovat i rozvoj českých studentů a umožnit jim nasbírat zkušenosti na mezinárodní úrovni.“

Intel ISEF – deset let výročí
Tento rok je zároveň 10. výročím, kdy soutěž sponzoruje společnost Intel. Intel ISEF je jedním z klíčových projektů mezinárodního programu podpory vzdělávání, do kterého společnost Intel vkládá 100 milionů dolarů ročně.

„Jedná se o víc, než jen vědeckou soutěž. Intel ISEF je investicí do nové generace vědců,“ říká Brenda Musilli, ředitelka společnosti Intel pro oblast školství. „Během uplynulého desetiletí se díky našim investicím do této světové soutěže zvýšil počet účastníků o 36 procent a zdvojnásobil se počet zapojených zemí. A co víc, studentské vědecké projekty jsou stále sofistikovanější.“

Účastníci letošního finále jsou v rozmezí 12 až 20 let. Je mezi nimi 16 procent dřívějších účastníků Intel ISEF, 15 % se chystá nebo již zažádalo o patent v USA a 47 procent tvoří dívky. Největší účast je v kategorii „Technika“, kde je přihlášeno 200 projektů, následuje „Životní prostředí“ se 155 a „Lékařství a zdraví“ se 125 projekty. Tyto kategorie dohromady zahrnují 40 procent všech přihlášek.

Ceny na Intel ISEF
Finalisté soutěží dlouhou řadu různých cen, mimo jiné:
Cena Intel Foundation Young Scientist Award: každý ze tří nejúspěšnějších obdrží stipendium v hodnotě 50 000 dolarů.

Cena Seaborg Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) Award: z výherců jednotlivých kategorií budou vybráni tři, kteří se budou moci zúčastnit programu SIYSS a slavnostního předávání Nobelovy ceny v prosinci tohoto roku.

Ceny Grand Awards: hlavní ceny jsou připraveny pro první až čtvrté místo v každé kategorii a v kategorii týmů. Ceny jsou 3 000, 1 500, 1 000 a 500 dolarů, pro nejlépe hodnocené studenty v jednotlivých kategoriích je navíc připravena prémie 5 000 dolarů a notebook s mobilní technologií Intel® Centrino®.

O Intel ISEF
Veletrh International Science and Engineering Fair, sponzorovaný společností Intel od roku 1997, je největší událostí na poli vědy představující světu nejnadějnější mladé vědce a vynálezce. Finalisté soutěže v Indianapolisu byli vybráni z několika miliónů studentů, kteří se do soutěže zapojili v minulém školním roce. Vzešli z více než 65 000 studentů, kteří se účastnili více než 558 regionálních akcích přidružených k Intel ISEF po celém světě.

Hodnocení soutěžících se věnuje přes tisíc odborníků, kteří se účastní veletrhu ve svém volném čase. Všichni porotci Intel ISEF mají vzdělání na úrovni Ph.D. v jedné ze 14 vědeckých disciplín nebo minimálně šest let odpovídající odborné praxe.

Veletrh pořádá od roku 1950 nezisková organizace Science Service, jejímž cílem je prostřednictvím publikační a osvětové činnosti zvýšit pochopení a ocenění vědy mezi lidmi všeho věku. Další informace o společnosti Science Service nebo o veletrhu Intel ISEF najdete na stránkách: http://www.sciserv.org.

Společnost Intel se snaží prostřednictvím programů, jako je Intel ISEF, inspirovat a rozvíjet vzdělání dětí ze všech koutů světa v oblasti vědy, matematiky a techniky. Další informace jsou dostupné na: www.intel.com/education.