Intel Capital - další podpora WiMAX

24. 5. 2006 11:11    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel Capital, investiční fond společnosti Intel, ohlásil uzavření dvou dohod o další podpoře technologie WiMAX (Wireless Interoperability for Microwave Access). Jednou z nich je investice do Orascom Telecom WiMAX, společného podniku s egyptskou firmou Orascom Telecom a druhou je investice do Worldmax, společného podniku s nizozemským Enertel Holding. Obě investice se budou realizovat po dokončení všech formalit, splnění zákonných podmínek a získání potřebných schválení.

Transakce ilustrují setrvalou podporu fondu Intel Capital ve prospěch zavádění levného širokopásmového přístupu k Internetu prostřednictvím WiMAX sítí v různých částech světa. Společnost Orascom Telecom WiMAX je rovněž první investicí fondu pro Blízký Východ a Turecko ustaveného vloni v listopadu.

V obou případech se jedná o spolupráci fondu Intel Capital se zavedenými telekomunikačními společnostmi na nových síťových instalacích, marketingu a provozu nově zformovaných společných firem. Orascom TelecomWiMAX se zaměří na spolupráci se státní správou a firmami na Blízkém Východě a v části Asie a na získání vyhovujících licenčních pásem pro zavádění služeb typu WiMAX. Společnost Worldmax se bude věnovat implementaci WiMAX služeb v Nizozemí. Kromě prostředků a zaměstnanců vkládá Enertel do nového podniku rovněž funkční celonárodní 80MHz pásmo v licencovaném spektru 3,5 GHz.