Intel rekordní výsledky Intel Xeon řady 5100

24. 5. 2006 11:16    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel veřejnosti představila rekordní výsledky ve 20 klíčových testech výkonu dvouprocesorových (DP) serverů a pracovních stanic. První procesor uváděný na nové mikroarchitektuře Intel Core™ – dvoujádrový procesor Intel Xeon řady 5100, kódově označovaný „Woodcrest“ – přináší až o 125 procent vyšší výkon než předchozí generace dvoujádrových procesorů Intel Xeon a až o 60 procent lepší výkon než konkurenční x86 architektury, přičemž vykazuje nedostižný výkon na jeden watt.

„Celkový výkon a spotřeba systémů založených na nové mikroarchitektuře Core překonaly všechna naše očekávání,” uvádí Kirk Skaugen, vicepresident a general manager Server Platforms Group společnosti Intel. „Ze strany zákazníků sledujeme poptávku po systémech, které nabízejí více, než jen energeticky efektivní výkon. Vyvinuli jsme proto špičkové platformy, které přinášejí nejnovější serverové technologie, včetně rychlejší a spolehlivější paměti, virtualizační technologie a technologií aktivní správy serverů a rychlejšího přenosu dat.“

Paměťová technologie Fully-Buffered dual in-line memory (FB-DIMM) zpřístupňuje vyšší kapacitu, propustnost a celkovou spolehlivost operační paměti. Je důležitá ke stavbě vyvážených platforem využívajících několik jader a nejnovější technologie, jako je virtualizace, zároveň vytváří dostatečný prostor pro budoucí zvyšování zátěže systému.

Virtualizační technologie Intel® Virtualization, dodávaná v procesorech Intel Xeon MP již od minulého roku, zajišťuje hardwarovou podporu softwaru a umožňuje zvýšení spolehlivosti a interoperability a rychlejší tempo inovací. Technologie aktivní správy serverů Intel® Active Server Manager využívá hardware, software a firmware k lepší správě rozsáhlých moderních datacenter a podnikových systémů. Technologie rychlejšího přenosu dat Intel® I/O Acceleration zvyšuje rychlost odezvy aplikací a celkovou propustnost a spolehlivost serveru.

První procesory určené pro platformy Bensley a Glidewell jsou dvoujádrové procesory Intel® Xeon® řady 5000, kódově označované „Dempsey“. Tyto cenově dostupné procesory se dodávají od března a zpřístupňují inovace, vysoký výkon a nižší spotřebu v segmentu cenově dostupných serverů a pracovních stanic.

Kromě řady 5000 připravuje společnost Intel pro platformy Bensley a Glidewell na červen další procesory – dvoujádrové procesory Intel® Xeon řady 5100, kódově označované “Woodcrest”. Většina těchto procesorů, postavených na mikroarchitektuře Intel® Core™, bude mít maximální spotřebu pouhých 65 wattů.

Nová platforma dosáhla nového světového rekordu v benchmarku SPECint™_rate_base2000*, který měří výkon celočíselných operací – server Dell PowerEdge 2950* vybavený dvoujádrovými procesory Intel Xeon řady 5100 dosáhl 123.0 bodů6.

Na testech SPECjbb™2005* překonal server Fujitsu-Siemens PRIMERGY RX200 S3* s dvoujádrovými procesory Intel Xeon řady 5100 předchozí rekord a dosáhl 96,404 obchodních operací za sekundu7.

Server HP Proliant ML 370 G5* vybavený dvoujádrovými procesory Intel Xeon řady 5100 při použití testů TPC™-C* měřících databázový výkon rozdrtil předchozí světový rekord, když skóroval 169,360 tpmC při 2,93 USD/tpmC8.

Do knihy rekordů se zapsala rovněž společnost IBM*, když její server IBM System x3650* postavený na dvoujádrových procesorech Intel Xeon řady 5100 dosáhl 9 182 souběžných spojení v testu SPECWeb™2005* měřícím výkon webového serveru9.

Další důležité testy serverů s dvoujádrovým procesorem Intel Xeon řady 5100 zahrnují Lotus Domino* (R6iNotes™), Microsoft Exchange Server 2003* (MMB3™), SPECfp™_rate_base2000* a SAP-SD™ 2-Tier*.

Výsledky těchto testů a další rekordy dvoujádrových procesorů Intel Xeon řady 5000 a řady 5100 jsou k dispozici na www.intelstartyourengines.com.

Tiskové zprávy

Diskuse