Nokia a Siemens sloučí své komunikační jednotky

20. 6. 2006 13:13    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia a Siemens sloučí své komunikační jednotky – nový světový lídr v oblasti fixní a mobilní konvergence. Firmy vytvoří společnost Nokia Siemens Networks s očekávanými tržbami za kalendářní rok 2005 ve výši 15,8 miliard eur.

Joint Venture s podíly 50-50 se bude skládat ze skupiny Nokia Networks Business a obchodní jednotky Siemens, oblast pevných a mobilních sítí.

Špičkové produktové portfolio pro „quadruple play“ a celosvětová přítomnost.

Silná pozice na trhu a vedoucí pozice v oblasti fixní a mobilní konvergence.

Odhadovaná synergie nákladů: 1,5 miliardy eur ročně až do roku 2010.

Simon Beresford-Wylie bude výkonným ředitelem a Peter Sch\xF6nhofer finančním ředitelem.

Společnosti Nokia a Siemens dnes oznámily, že mají v úmyslu sloučit skupinu Nokia Networks Business a obchodní jednotku Siemens, oblast mobilních a pevných sítí, do nové firmy s názvem Nokia Siemens Networks. Joint Venture s podíly 50-50 vytvoří předního světového hráče se silnou pozicí v důležitých rostoucích segmentech infrastruktury a služeb pevných a mobilních sítí.

Společná firma by měla vyvíjet a implementovat produkty a služby generující tržby a současně snižující náklady, a to díky své velikosti a globálnímu dosahu. Nokia Siemens Networks bude mít jeden z nejlepších výzkumných a vývojových týmů na světě se schopností investovat do nové generace pevných a mobilních produktových platforem a služeb. Nová společnost bude schopná konkurovat v oblasti pevné a mobilní konvergence na světové úrovni, bude mít globální základnu zákazníků, silnou přítomnost na rozvinutých i nových trzích a jednu z největších servisních organizací ve svém odvětví.

„Věříme, že partnerství se společností Siemens je nejúčinnějším způsobem, jak vytvořit široké produktové portfolio, které je zapotřebí k udržení světové konkurenceschopnosti a vytvoření hodnot pro akcionáře,“ řekl Olli-Pekka Kallasvuo, výkonný ředitel společnosti Nokia. „Oblast komunikací se slučuje a silná a nezávislá firma Nokia Siemens Networks bude mít ideální pozici k tomu, aby zákazníkům pomohla snížit náklady a zvýšit tržby a zároveň zvládla náročné konvergované technologie.“ Olli-Pekka Kallasvuo bude jmenován prezidentem Nokia Siemens Networks.

„Vytvoření Nokia Siemens Networks je důležitým krokem k posílení naší pozice na trhu a umožní nám nabídnout našim zákazníkům ty nejlepší a nejmodernější konvergované technologie a služby,“ řekl Klaus Kleinfeld, výkonný ředitel společnosti Siemens. „Tato kombinace vytváří vedoucího hráče v oblasti s okamžitou silou, skvělým potenciálem pro růst a s dobrou pozicí pro zlepšení ziskovosti do budoucna.“

Silný hráč se širokým a silným konvergenčním portfoliem
Na základě údajů za kalendářní rok 2005 měla společná firma předběžné tržby ve výši 15,8 miliard eur a provoz zahájí se 60.000 zaměstnanci. Na základě aktuálních údajů o podílu na trhu bude druhou největší firmou v oblasti mobilní infrastruktury, druhou ve službách, třetí v infrastruktuře pevných sítí a třetí největší na celkovém trhu telekomunikační infrastruktury.

Nokia Siemens Networks bude schopna svým zákazníkům nabídnout ucelené portfolio produktů pro pevnou a mobilní síť, podpořené kompletní řadou profesionálních služeb. Portfolio společnosti bude zahrnovat konvergované produkty Next Generation Network jako je IMS

(IP Multimedia Subsystem), přístup 2G GSM/EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution), přístup 3G WCDMA/HSDPA (Wideband Code Division Multiple Access/High Speed Downlink Packet Access), širokopásmové sítě, IPTV (Internet Protocol Television), LTE (Long Term Evolution), WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) a nízkonákladové mobilní hlasové produkty na míru ušité operátorům na nových trzích.

Synergie plynoucí ze spojení
Odhadovaná synergie nákladů ve výši 1,5 miliardy eur ročně až do roku 2010 by měla pocházet zejména z odstranění kolidujících funkcí, konsolidace a lepšího využití prodeje a marketingu, snížení provozních nákladů a větší výkonnosti ve výzkumu a vývoji. Významná část této synergie by se měla uplatnit v průběhu prvních dvou let. Tyto změny by měly vyvrcholit úpravou počtu zaměstnanců v následujících čtyřech letech, a to v řádu 10 až 15 procent z původního počtu 60.000 zaměstnanců. Detailní snížení stavu zaměstnanců bude součástí integračního plánování a bude povinně konzultováno se zástupci zaměstnanců. Společnosti Nokia i Siemens vyhodnocují dopad svého partnerství na svá individuální EPS, předběžně bez nákladů na restrukturalizaci, jako rostoucí, do konce roku 2007 s tím, že sloučení bude uzavřeno do 1. ledna 2007.

Globální společnost a vedoucí role

Společnost Nokia Siemens Networks bude mít centrálu v Helsinkách ve Finsku. Silnou regionální centrálu bude mít též v německém Mnichově, kde budou sídlit tři z budoucích pěti divizí nové firmy.

Simon Beresford-Wylie, současný výkonný viceprezident a ředitel oblasti Sítí společnosti Nokia, se ihned po uzavření fúze stane výkonným ředitelem. „Společnost Nokia Siemens Networks spojuje dva nejlepší týmy v oblasti komunikací v období bezprecedentních změn v této oblasti,“ řekl Simon Beresford-Wylie. „Znám sílu týmu Nokia a hluboce oceňuji kvalitu a ducha zaměstnanců Siemens. Společně budou Nokia a Siemens silným hráčem při společné cestě za splněním budoucích cílů - zabezpečit bezkonkurenční spokojenost zákazníků a stát se jasnou jedničkou ve svém odvětví.“ Simona Beresford-Wylieho doplní Peter Sch\xF6nhofer, který bude jmenován finančním ředitelem. Sch\xF6nhofer je v současnosti členem výkonné rady Siemens AG v Rakousku.

Transakce by se měla uzavřít před 1. lednem 2007 a podléhá povinným schválením regulačních úřadů, dokončení standardních podmínek pro uzavření smluv a dohodám o detailních krocích implementace. Po uzavření budou finanční výsledky Nokia Siemens Networks konsolidovány s firmou Nokia a započteny jako aktiva společnosti Siemens.

Tiskové zprávy

Diskuse