Intel Xeon řady 5100 - dvoujádrové procesory

26. 6. 2006 19:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Nevídaná podpora: 200 různých systémů se již připravuje, další se očekávají

Společnost Intel dnes představuje dvoujádrové procesory Intel® Xeon® řady 5100, dříve označované kódovým názvem „Woodcrest“, určené pro segment nejpoužívanějších serverů, komunikačních, integrovaných a storage zařízení. Procesory jsou postaveny na nové revoluční mikroarchitektuře Intel Core, která obsahuje celou řadu nových konstrukčních prvků, a v kombinaci s nejmodernějším výrobním postupem na světě těmto procesorům pro servery zajišťuje čelní pozici ve výkonu, efektivitě využití energie a ceně.1 Více než 150 výrobců připravuje přes 200 modelů serverů a pracovních stanic s novými procesory, objednávat je lze od dnešního dne.

„Jednoduše řečeno, mikroarchitektura Core je technický zázrak, který zahajuje novou éru energetické efektivity bez jakéhokoliv omezování výkonu, který nelze označit jinak než jako šokující 64bitový výkon dvou jader,” říká Pat Gelsinger, senior vicepresident a generální ředitel Digital Enterprise Group společnosti Intel.

Dvoujádrové procesory řady Intel Xeon 5100 přináší až o 135 procent lepší výkon2 a až o 40 procent nižší spotřebu3 než předchozí generace serverových produktů společnosti Intel a překonávají konkurenční nabídky v desítkách reálných aplikací a standardních průmyslových benchmarcích.1 Tato nedostižná kombinace výkonu a efektivity výrobcům zařízení umožňuje optimální vyvážení výpočetních možností s energetickými a prostorovými limity zařízení, běžnými v oblasti komunikací, storage zařízení a integrovaných řešení.

Procesory řady 5100 se vyrábí ve vysokokapacitních provozech společnosti Intel špičkovým 65nanometrovým postupem, který zmenšuje velikost tranzistorů a spotřebu energie a zároveň zvyšuje jejich rychlost. Procesory jsou „pinově kompatibilní“ s platformou „Bensley”, která přináší nejnovější serverové technologie, včetně rychlejších a spolehlivějších pamětí FB-DIMM, virtualizační technologie (Intel Virtualization Technology), systému aktivní správy serveru (Intel Active Server Manager) a technologie urychlení datových přenosů (Intel I/O Acceleration Technology) FB-DIMM je dnes celosvětově dostupná u všech hlavních výrobců pamětí a cenově je srovnatelná s pamětí typu DIMM. Intel a společnosti vyrábějící paměti spolupracují na několika programech s cílem podpory této klíčové technologie.

Společnost Intel bude procesory řady 5100 dodávat s pracovním taktem až 3,0 GHz, rychlejší 1333 MHz FSB sběrnicí a 4 megabyty sdílené L2 vyrovnávací paměti neboli paměťového prostoru pro obě jádra. Dodávaná 3GHz verze bude mít nominální spotřebu (TDP) 80 wattů a všechny ostatní pouhých 65 W. Nízkonapěťové verze na 2,33 GHz, které na trh přijdou ve třetím čtvrtletí tohoto roku, budou mít TDP spotřebu dokonce pouhých 40 wattů. Procesory Woodcrest jsou vybaveny špičkovými technologiemi řízení spotřeby, které v běžném provozu zajistí výrazně nižší spotřebu, než je udávané TDP maximum. Na úrovni systému drží stroje platformy Bensley z hlediska energeticky úsporného výkonu jasné prvenství.

První procesor s mikroarchitekturou Intel Core
Nové dvoujádrové procesory pro servery jsou prvními, které zákazníkům přinesou výhody a možnosti mikroarchitektury Intel Core, která je postavena na energeticky citlivém základu a zároveň obsahuje řadu inovací zvyšujících celkový výkon. Na této mikroarchitektuře budou postaveny rovněž připravované značkové procesory Intel® Core™ 2 Duo pro stolní a přenosné počítače.

Mezi novinky v této mikroarchitektuře optimalizované pro několik jader patří funkce Intel® Wide Dynamic Execution, která zajišťuje zpracování většího množství instrukcí v jednom pracovním cyklu. Všechny výpočetní jednotky jsou širší, takže každé jádro může dokončit až čtyři plné instrukce za pomoci efektivního čtrnáctiúrovňového kanálu, který zlepšuje a zefektivňuje přenos dat a tím i výkon systému.

Procesory rovněž obsahují vylepšenou vyrovnávací paměť Intel® Advanced Smart Cache, která podle potřeby umožňuje jedné z výpočetních jednotek – neboli jader – použít celou paměťovou oblast, zatímco ostatní nepracují – Intel® Smart Memory Access tak může „skrýt“ latenci operační paměti a jiných úzkých míst systému.

Toto vše znamená, že příslušné servery dokáží ve větších data centrech omezit náklady na kancelářské prostory, chlazení a spotřebu energie a přitom IT manažerům přináší rychlejší a produktivnější servery s menšími výpadky.

Společnost Intel očekává, že tato řada serverových produktů bude produktem s nejrychlejším náběhem poptávky v historii firmy a stanovila pro procesory řady 5100 ceny podle funkční výbavy v rozmezí 209 až 851 USD pro odběry v tisících kusů. Společnost Intel navíc výrobcům komunikačních, ukládacích a integrovaných řešení na tyto produkty poskytne záruku prodlouženou na 5 až 7 let.

Tiskové zprávy

Diskuse