Intel - továrna na 65nm čipy v Irsku

26. 6. 2006 19:08    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel otevírá první evropskou továrnu na výrobu čipů 65nm procesem a posiluje tak své vedoucí postavení v produkci čipů

Intel - továrna na 65nm čipy v Irsku

Společnost Intel posílila své vedoucí postavení v oblasti výroby počítačových čipů, když dnes otevřela moderní polovodičovou továrnu v irském Leixlipu. Jde již o třetí továrnu společnosti Intel využívající vyspělou 65nm technologii a vůbec první velkokapacitní závod v Evropě, který bude produkovat čipy 65nm procesem.

Továrna, jejíž výstavba si vyžádala investice ve výši 2 miliard amerických dolarů, začala s velkokapacitní produkcí s využitím 65nm technologie. Pro výrobu jsou používány extra velké křemíkové pláty (300mm), díky nimž má tato nová továrna společnosti Intel potenciál dosahovat největší produkce mikroprocesorů při nejmenších nákladech. Společně s továrnou Intelu v Arizoně (označení F 12) bude nová irská továrna (jež dostala označení Fab 24-2) technologicky nejvyspělejší světovou polovodičovou továrnou vyrábějící vícejádrové mikroprocesory.

„S novou generací dvoujádrových procesorů postavených na bázi mikroarchitektury Intel® Core™ si společnost Intel upevnila vůdčí postavení ve svém odvětví,“ prohlásil president a výkonný ředitel společnosti Intel Paul Otellini. „Klíčem k úspěchu Intelu jsou naše výrobní kapacity.“

Společnost Intel dosáhla v nedávné době významného milníku, když do provozu uvedla tři 65nm továrny, které podávají přesvědčivý důkaz o významu této technologie. Díky výrobnímu procesu označovanému jako „cross-over“ tak Intel dnes produkuje více než polovinu svých mikroprocesorů pro osobní počítače a servery za použití této moderní technologie. Během slavnostního otevření irské továrny Paul Otellini zdůraznil, že k dosažení tohoto významného milníku pomohly společnosti 300mm křemíkové pláty, které začaly být do nové továrny dodávány před třemi měsíci.

Společnost Intel tohoto významného úspěchu dosáhla v době, kdy většina konkurentů dosud ještě ani nezačala prodávat produkty vycházející z platformy 65nm.

„Schopnost využít vyspělé 65nm technologie a uvést ji do velkokapacitní výroby hned ve třech továrnách nám zajistila výraznou výhodu oproti konkurentům,“ prohlásil Paul Otellini a dodal: „Kombinace 65nm technologie a nové mikroarchitektury vnesla revoluci do našeho odvětví. Zákazníkům teď totiž můžeme nabídnout mnohem více.“

V létě společnost Intel představí procesory Intel® Core™2 Duo pro stolní počítače (původně pod kódovým označením Conroe ) a notebooky (původně pod kódovým označením Merom). Na trh bude rovněž uvedena nová řada dvoujádrových procesorů Intel® Xeon 5100 (původně pod kódovým označením Woodcrest).

Společnost Intel má dnes vedoucí postavení v 65nm technologii, zároveň se však již chystá ke spuštění technologie nové generace, postavené na platformě 45nm. Ta by měla být spuštěna do konce roku 2007, tedy během pouhých dvou let od uvedení 65nm technologie.

Tiskové zprávy

Diskuse