IBM datový server DB2 Viper

12. 7. 2006 13:51    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost IBM uvedla novou generaci datového serveru DB2 9 s kódovým označením Viper, který představuje nejvýznamnější technologickou inovaci za více než dvacet let.

DB2 9 je výsledkem pětiletého vývojového projektu IBM, který transformoval tradiční, ustálenou databázovou technologii na interaktivní databázový server umožňující klientům podstatně lépe spravovat všechny typy informací, jako jsou například dokumenty, zvukové a video soubory, obrázky, webové stránky a digitálně podepsané XML transakce. Nový datový server IBM jako první na trhu poskytuje hladký a simultánní tok informací ve formátu XML a relačních dat bez ohledu na jejich formát, platformu a umístění.

Na vzniku databáze Viper, jež byla navržena a vyladěna jako ideální informační stroj pro prostředí SOA, se podílelo více než 750 vývojářů softwaru v osmi zemích.

DB2 9 obsahuje trojici významných inovací včetně patentované technologie pureXML, převratné metody komprese Venom a zdokonalených funkcí autonomní správy dat. Tato kombinace vlastností znamená prvenství na trhu a spolu s novým zlepšením zabezpečení a obnovou po havárii urychlí zpracování informačních dotazů a poskytne klientům neomezený přístup k informacím. Nová verze databázového serveru DB2 také umožňuje přistupovat k datům uloženým v běžných databázích Oracle a MySQL – tyto produkty přitom takovou funkci neposkytují.

Další novinkou je to, že IBM simultánně uvádí verze DB2 pro podnikové systémy (DB2 Enterprise a DB2 Workgroup), pro malé a střední firmy (DB2 Express) a vývojáře (DB2 Express-C).

Zcela nové metody správy informací
DB2 9 obsahuje řadu převratných technologických vylepšení – nedostupných od konkurence – která změní a zkvalitní způsoby uchování, správy a přístupu k informacím:

Technologie pureXML – umožňuje klientům snadno spravovat jak konvenční relační data, tak i nativně data XML, a to bez nutnosti přeformátovat data XML nebo je umístit do BLOB objektu v databázi.

Komprese úložného prostoru Venom – umožňuje správcům databází (DBA) zkomprimovat datové objekty pomocí komprese řádků, což přináší výraznou úsporu diskové, přenosové a paměťové kapacity, zejména v případě velkých tabulek. Díky této funkci s kódovým označením Venom poskytuje databáze DB2 v prostředích Linux, UNIX a Windows kompresi dat srovnatelnou s počítači mainframe.

Autonomní správa úložiště – ušetří klientům čas a peníze automatizací úloh spojených se správou úložiště, což u současných databázových produktů vyžaduje četné ruční a opakované zásahy.

Bezpečnostní vylepšení – DB2 9 nabízí jedinečnou metodu řízení přístupu k datům Label Based Access Control (LBAC), která umožňuje mimořádně flexibilně definovat bezpečnostní hierarchie a úrovně klasifikace dat.

Vylepšené funkce obnovy po havarii systému

Vyspělé funkce fragmentace dat – významnou inovací, která zkvalitňuje možnosti správy dat a dostupnosti informací je to, že DB2 9 jako první databáze na trhu podporuje tři metody rozdělení dat na fragmenty zároveň: podle rozsahu, vícerozměrný clustering a hashing.

Automatická správa paměti – obsažena ve všech edicích databáze DB2 9. Jedinečný mechanismus správy paměti funguje nejen pro úlohy s malou zátěží systému, ale i v případě komplexních instalací s mnoha relacemi. Usnadňuje správu tím, že umožňuje kvalifikovaným správcům databází automaticky vyladit jednotlivé parametry paměti.

Databáze DB2 9 je dostupná na celosvětovém trhu od 28. června a její cena začíná od 4 874 dolarů na procesor nebo 165 dolarů na uživatele (při minimu 5 uživatelů) v případě edice DB2 9 Express

Tiskové zprávy

Diskuse