Průzkum Intel - polovina rodin chce na dovolenou chce notebook

13. 7. 2006 17:12    Rubrika: Tiskové zprávy

Notebooky se na seznamu výbavy na dovolenou dostaly na přední pozice, hned vedle plavek a krémů na opalování – ukazují to výsledky studie „Intel Unwired Travel“1 zveřejněné společností Intel.

Průzkum Intel - polovina rodin chce na dovolenou chce notebook

Podle průzkumu, který pro společnost Intel zpracovala agentura Harris Interactive®, již notebook na dovolenou vezli zhruba čtyři z deseti (38 procent) dospělých uživatelů počítačů v USA (nebo někdo z jejich rodiny) a více než polovina (53 procent) to plánuje u některé z budoucích dovolených2. Tři hlavní důvody, proč si lidé notebook na dovolenou berou, nemají souvislost se zaměstnáním. Nejoblíbenější činnosti jsou čtení a posílání soukromých emailů (79 procent), zábava (60 procent) a vyhledávání informací pro plánování další dovolené a aktivit (48 procent).

Rostoucí počet spotřebitelů, zvyklých na mobilní životní styl bez drátů, vyžaduje podobné pohodlí a volnost i na dovolené. Díky mobilní technologii Intel® Centrino® Duo se notebooky stávají tenčí, elegantnější a lehčí, takže si je rekreanti mohou vzít jako zdroj všech potřebných informací a záruku maximálního pohodlí a zábavy kdykoliv a kamkoliv.

Celkem 61 procent dospělých uživatelů počítačů má za to, že cestování s bezdrátovým připojením k Internetu je lepší. Průzkum dále odhalil, že lidé pro notebooky během dovolené vymýšlí stále nové způsoby využití. Respondenti se například zmínili o využití notebooku během lezení na stěnu Appalachian nebo o posílání zamilovaných dopisů z vrcholku Eiffelovky. Jiní cestovatelé uvedli, že notebook využívají během čekání na letišti a v hotelové kavárně k objednání lístků, pronájmu aut a hotelových pokojů za lepší „on-line“ ceny.

„Přenosná technika doplňuje tradiční zdroje pro cestovatele, jako jsou průvodci, mapy a slovníky, poslouží podobně jako tyto pomůcky a navíc možnosti cestovatelů dále rozšíří,“ uvádí Christina Tunnah, ředitelka marketingu společnosti Lonely Planet, největšího nezávislého dodavatele a vydavatele informací pro cestovatele. „Nejde pouze o kontakt s přáteli a rodinou, ale rovněž o spojení s cílovými destinacemi. Kromě toho, že si lidé na cestách mohou z webových stránek, jako je LonelyPlanet.com, stáhnout potřebný obsah a využívat další služby, lze se rovněž spojit s ostatními aktivními cestovateli na stránkách a deníčcích o cestování a získat o příslušných místech naprosto aktuální informace.“

Kromě stále dostupnějšího bezdrátového připojení k Internetu na obvyklých místech, typu kaváren, hotelů a letišť, by podle průzkumu společnosti Intel lidé chtěli bezdrátové připojení i na dalších oblíbených venkovních a veřejných místech, jako jsou kempy (21 procent), pláže, bazény a přístavy (20 procent). Více než polovina respondentů (57 procent) by přivítala bezdrátový přístup k Internetu během cestování, v autě, letadle, vlaku či autobusu.

Počet veřejných přístupových bodů WiFi (tzv. hotspotů) by měl podle společnosti IDC během roku 2008 dosáhnout čísla 250 000, přičemž před 3 lety neexistoval téměř žádný**. Pomocí notebooků, například s mobilní technologií Intel Centrino Duo, se mohou spotřebitelé na hotspotech rychle a snadno připojit do sítě.

Notebook: oblíbená cestovní příručka
Přenosný počítač s bezdrátovým připojením překonává klasické příručky pro cestovatele, papírové mapy, turistické informace a hotelové materiály – lidé jej uvádí jako neoblíbenější zdroj informací během dovolené. Dřívější nástroj cestujících pracovníků umožňující kontakt s firmou a zákazníky se nyní stává stále nepostradatelnější výbavou amerických rodin na dovolené.

Šedesát osm procent uživatelů počítačů souhlasí s tím, že notebooky jsou výbornou pomůckou k řešení problémů během cestování a jedna čtvrtina respondentů (ve věku 18 až 34 let) označila notebook s bezdrátovým připojením za hlavní pomůcku na cestách.

Podle 66 procent uživatelů počítačů notebooky dovolují jedinečné přizpůsobení zábavy během dovolené. Na dotaz, jakou formu on-line zábavy by během příští dovolené s notebookem nejvíce využívali, uvedlo 23 procent respondentů hudbu, 21 procent filmy a 29 procent hry. Notebooky s Intel Centrino Duo, technologií se dvěma výpočetními jádry neboli „mozky“, zajišťují výkon k provozu několika úloh najednou, přičemž podpora zobrazení a zvuku s vysoký rozlišením zaručuje zábavu jako nikdy předtím. Během hraní oblíbené hry vás bude provázet vysoce kvalitní hudební reprodukce a během sledování filmu s brilantním obrazem si můžete třeba stáhnout fotografie. Veškerý obsah si tak můžete vychutnat na jediném zařízení kdekoliv.

V průběhu července budou na trh uvedeny nové – tenčí, elegantnější a lehčí – notebooky s dvoujádrovou technologií Intel, které se ideálně hodí pro rodinné dovolené. Očekává se, že přenosné počítače s novým ultra-nízkonapěťovým Intel® Core™ Duo budou mít průměrnou spotřebu necelý jeden watt (0,75 wattu) – nejnižší v celém odvětví – přičemž stále zajistí vysoký výpočetní výkon.

Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a život lidí.