IBM dominuje seznamu 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa

18. 7. 2006 12:45    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM dominuje seznamu 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa. IBM se 48procentním podílem na seznamu demonstruje růst systémů Blue Gene, BladeCenter a serverů s procesory POWER

Systémy IBM představují 240 z 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa a více než polovinu celkového výpočetního výkonu, vyplývá z právě vydaného seznamu TOP500 Supercomputer Sites. Na špičce žebříčku je superpočítač IBM Blue Gene/L, vyvinutý a nainstalovaný v Lawrence Livermore National Laboratory, s bezkonkurenčním udržitelným výkonem 280,6 teraflopů, neboli biliónů kalkulací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu.

Společnost IBM dosáhla tohoto špičkového výsledku díky své síle v rozmanitých počítačových platformách: růstu počtu systémů Blue Gene (z 19 na 24 proti loňskému seznamu), clusterů s procesory AMD Opteron (z 8 na 31) a UNIX serverů řady System p (ze 46 na 47) včetně debutu prvního superpočítače postaveného z počítačů BladeCenter JS21 v žebříčku TOP500. Tento systém s výkonem 15 teraflopů na Univerzitě Indiany je v současné době největším univerzitním superpočítačem ve Spojených státech.

Počet systémů IBM BladeCenter od posledního vydání žebříčku TOP500 v listopadu 2005 strmě vzrostl a téměř se zdvojnásobil ze 71 na celkem 132 systémů BladeCenter. V červnovém seznamu mají systémy složené z počítačů blade celkový výkon 470 teraflopů. Technologie BladeCenter nabízí klientům inovativní a vysoce husté počítačové řešení, jež umožňuje v jediném systému zkombinovat servery, datová úložiště, síťové prvky a software.

Kromě superpočítače Blue Gene/L v laboratoři Lawrence Livermore tvoří trojici nejvýkonnějších superpočítačů světa systém IBM Blue Gene/L Watson s výkonem 91,29 teraflopů a nedávno upgradovaný superpočítač ASC Purple s výkonem 75,76 teraflopů, který se rovněž nachází v národní laboratoři Lawrence Livermore. Systémy Blue Gene/L a Purple pracují v rámci programu Advanced Simulation and Computing (ASC) Národního úřadu pro jadernou bezpečnost a mají za úkol zajistit bezpečnost a spolehlivost amerického jaderného arzenálu bez podzemních testů.

IBM má na kontě souhrnný výkon více než 1,5 petaflopu z celkového souhrnného výkonu žebříčku 2,791 petaflopů, což je více než trojnásobek celkové propustnosti nejbližšího konkurenta, společnosti HP. Čtyři z deseti prvních počítačů v seznamu jsou systémy IBM a ve stovce nejvýkonnějších systémů jich IBM má 46.

Seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa (TOP500 Supercomputer Sites) sestavují a publikují odborníci na superpočítače Jack Dongarra z Univerzity Tennessee, Erich Strohmaier a Horst Simon z NERSC/Lawrence Berkeley National Laboratory a Hans Meuer z Univerzity Mannheimu (Německo). Celý seznam je k dispozici na adrese http://www.top500.org.

Tiskové zprávy

Diskuse