Intel Itanium 2 řady 9000

19. 7. 2006 12:34    Rubrika: Tiskové zprávy

Rychlý růst hardwarových a softwarových řešení postavených na procesoru Intel Itanium zajišťuje svobodu volby v oblasti klíčových systémů

Intel Itanium 2 řady 9000

Společnost Intel představila pět nových dvoujádrových procesorů Intel® Itanium® 2 řady 9000. Nové procesory, dříve kódově označované „Montecito“, jsou vytvořeny pro ty nejsofistikovanější výpočetní systémy na světě. Přináší dvakrát vyšší výkon při nižší spotřebě – ve srovnání se stávajícími jednojádrovými verzemi zlepšují poměr výkon na watt více než 2,5krát. Produkty s novými dvoujádrovými procesory Intel Itanium 2 řady 9000 uvedou všichni výrobci serverů zapojení do aliance ISA (Itanium Solutions Alliance).

Vlajková loď nové řady, model 9050, obsahuje dvě kompletní výpočetní jednotky a téměř třikrát větší vyrovnávací paměť neboli paměťový zásobník, než předchozí generace. Díky technologii Intel Hyper-Threading může jeden procesor naráz zpracovat až čtyři instrukce neboli instrukční vlákna.

Nové dvoujádrové procesory Itanium 2 s více než 1,7 miliardou tranzistorů jsou v tuto chvíli nejsložitější produkty na světě. Konstruktéři společnosti Intel díky tomu mohou do procesorů řady Itanium integrovat nové funkce, které dovolují robustní virtualizaci, spolehlivější provoz vyrovnávací paměti a další vlastnosti dříve známé pouze ze sálových počítačů.

Na rozdíl od produktů od zbývajících dodavatelů platformy RISC zajišťují dvoujádrové procesory Intel Itanium 2 řady 9000 koncovým uživatelům svobodu spojenou s širokou nabídkou řešení a softwaru, přičemž v současné době je k dispozici více než 8 000 aplikací. Servery a HPC (high-performance computing) systémy s procesory Itanium nemají na trhu obdobu. Nabízí podporu klíčových aplikací na operačních systémech Windows*, Linux*, UNIX* a dalších, stejně jako nové nástroje k migraci z proprietárních serverů a mainframe systémů, které přináší IT manažerům bezkonkurenční flexibilitu a spolehlivou cestu přechodu na standardizovanou architekturu.

Dvoujádrové procesory Intel Itanium 2 řady 9000 otevírají cestu k systémům s výkonem, který je pro konkurenční RISC architekturu nedostižný. Definují světové rekordy v celé řadě klíčových serverových benchmarků, včetně výsledku 4230 SPEC_int_rate_base_20001, což je téměř trojnásobek předchozího rekordu.

„Společnost Intel se trvale zaměřuje na odstranění překážek proprietárních high-end systémů v oblasti serverů, a proto nabízí dvoujádrové procesory Itanium 2 s jedinečným výkonem, vysokou spolehlivostí a efektivnějším využitím energie,“ uvádí Pat Gelsinger, senior vicepresident a generální ředitel Digital Enterprise Group společnosti Intel. „Široká nabídka systémů a softwaru pro procesory Itanium 2 umožňuje přesun od stárnoucích a drahých historických systémů směrem ke standardizovaným výpočetním systémům a inovaci podniku.“

„V podstatě ve všech oblastech se zájem a podpora systémů Itanium zvyšuje. Během posledního půl roku přibylo více aplikací, než kolik jich bylo v nabídce v roce 2003 a více než 70 procent největších firem z žebříčku Global 100 se rozhodlo pro technologii Itanium. Navíc se sdružení Itanium Solutions Alliance zavázalo investovat do podpory této architektury do roku 2010 celkem 10 miliard dolarů.“

Systémy s dvoujádrovými procesory Itanium 2 jsou určeny do výpočetně nejnáročnějších oblastí, jako jsou obchodní analýzy, rozsáhlé datové sklady a špičkové výpočetní systémy HPC. Tyto oblasti jsou stále důležitější, protože podniky mají eminentní zájem o rozhodování v reálném čase, které však vychází ze stále rozsáhlejších dat. Zároveň jsou zde vědci, technici a výzkumníci, kteří s pomocí výpočetního výkonu řeší zdravotní, klimatické a další problémy. EPIC architektura procesorů Itanium 2 zajišťuje vysoce paralelní a výkonné výpočetní zpracování, což vede ke stále vyšší efektivitě analytických aplikací a podnikových systémů.

„Microsoft Windows Server 2003* a Microsoft SQL Server 2005* na nových dvoujádrových, vícevláknových procesorech Itanium 2 zajišťuje podnikovým zákazníkům s náročnými databázemi a podnikovými systémy jedinečný výkon, škálovatelnost a spolehlivost,“ uvádí Bob Muglia, senior vicepresident Server and Tools Business společnosti Microsoft. „Microsoft architekturu Itanium jednoznačně podporuje, dnes i v budoucnosti.“

Virtualizační technologie Intel Itanium 2

Technologie Intel VT (Virtualization Technology) je integrovaná přímo do procesorů Itanium 2 a zlepšuje podporu pro OEM a standardizované virtuální stroje VMM. Servery s procesory Itanium 2 jsou přirozeně vysoce škálovatelné, výkonné a obsahují řadu funkcí zajišťujících jejich spolehlivost – je to ideální platforma pro konsolidaci proprietárních řešení na standardizovanou platformu serverů. Virtualizace umožňuje snížení celkových nákladů na vlastnictví, podporuje migraci a konsolidaci různých softwarových aplikací z proprietárních platforem na standardizovaný hardware a operační systémy.

Pro dvoujádrové procesory Intel Itanium 2 řady 9000 jsou k dispozici dva serverové systémy Intel optimalizované do racku: SR870BH2 a SR870BN4. Tyto systémy zajišťují optimální výkon, spolehlivost a rozšiřitelnost podnikových řešení a odpovídají potřebám kritických aplikací. K dispozici jsou již nyní pro OEM výrobce a systémové integrátory podnikových a HPC řešení.

Ceny a dostupnost

Dvou a jednojádrové procesory Intel Itanium 2 se již dodávají, systémy by měly být dostupné koncem srpna, přičemž jejich počet bude v průběhu roku stále stoupat.

Dvoujádrový procesor Itanium 2 9050 1,6GHz 24M 533/400 MHz 3 692 USD
Dvoujádrový procesor Itanium 2 9040 1,6GHz 18M 533/400 MHz 1 980 USD