IBM World Community Grid - Help Defeat Cancer

3. 8. 2006 12:44    Rubrika: Tiskové zprávy

Výzkum rakoviny urychlí projekt Help Defeat Cancer, který byl spuštěn v počítačové síti IBM World Community Grid

Veřejnost může přispět k pokroku výzkumu rakoviny věnováním nevyužitého času svých počítačů

Společnost IBM (NYSE: IBM) spolupracuje s vědci Univerzity lékařství a stomatologie New Jersey (UMDNJ) – Lékařské školy Roberta Wood Johnsona a Institutu rakoviny v New Jersey na spuštění projektu, který uplatní možnosti superpočítačů v boji s rakovinou.

Help Defeat Cancer je třetím projektem, který využije nepředstavitelný výpočetní výkon virtuálního superpočítače World Community Grid, což je největší humanitární výpočetní sít světa. Projekt Help Defeat Cancer má vědcům pomoci do hloubky pochopit základní mechanismy vzniku rakoviny a na základě těchto znalostí zdokonalit léčbu a plánování terapií pro pacienty. IBM poskytne své informační technologie a prostředky k provozu projektu Help Defeat Cancer („Pomožte porazit rakovinu“) v síti World Community Grid po dobu minimálně tří měsíců. Projekt dá vědeckým pracovníkům příležitost simultánně analyzovat velké počty mikroskopických vzorků rakovinných tkání (TMA), a tak umožní za kratší dobu uskutečnit větší množství experimentů.

„World Community Grid umožňuje projektu Help Defeat Cancer analyzovat za jediný den takový počet vzorků, na jejichž analýzu by běžný počítač potřeboval zhruba 130 let,“ řekl Dr. David J. Foran, vedoucí výzkumu, profesor patologie, ředitel Centra na Lékařské škole Roberta Wood Johnsona. „Bez sítě World Community Grid jsou vzorky TMA jednotlivě nebo v malých dávkách analyzovány na standardních počítačích.“

Badatelé věří, že rychlost a sofistikovanost sítě World Community Grid by mohla umožnit zjistit a vysledovat nepatrné změny měřitelných parametrů, což by mohlo napomoci k odhalení prognostických vodítek, jež nelze lidským zkoumáním nebo tradiční analýzou odhalit. Vědci už vytvořili robotický prototyp založený na webu, který automaticky zobrazuje, analyzuje, archivuje a sdílí mikrovzorky tkání. Práce projektu Help Defeat Cancer začne analýzou vzorků rakoviny prsu, následovat bude analýza rakovin vyskytujících se v oblasti hlavy a krku.

Nevyužitý čas svého počítače může prostřednictvím projektu World Community Grid darovat každý, kdo si z webu http://www.worldcommunitygrid.org/ stáhne bezplatný software a zaregistruje se. Účast v projektu je rychlá, snadná a bezpečná. Více než 200 000 jednotlivců nyní prostřednictvím sítě World Community Grid poskytuje výkon zhruba 360 000 počítačů pro rozvoj výzkumu rakoviny. K síti World Community Grid se mohou připojit počítače s operačními systémy Windows, Linux i Mac.

Síť World Community Grid byla spuštěna v listopadu 2004 jako globální humanitární úsilí, které používá nevyužitý výpočetní výkon soukromých a firemních počítačů při řešení nejobtížnějších společenských problémů světa. Po celém světě se používá více než 650 miliónů počítačů, z nichž každý se může potenciálně připojit ke světovému veřejnému gridu. Výpočetní sítě jsou rychle se rozvíjející technologií, která spojuje výkon tisíců a miliónů jednotlivých počítačů do obřího virtuálního systému s ohromnou výpočetní kapacitou. Technologie gridu umožňuje dosahovat takového výpočetního výkonu, jaký daleko přesahuje možnosti největších superpočítačů světa.

Partnerem projektu World Community Grid je Nadace Lance Armstronga.

Tiskové zprávy

Diskuse