MicroMedia - prohlášení k chystáné vyhlášce k autorskému zákonu

3. 8. 2006 12:45    Rubrika: Tiskové zprávy

Považujeme za nutné vstoupit do diskusí kolem chystané vyhlášky k autorskému zákonu a rádi bychom tak upozornili na základní chyby v její koncepci. Naše společnost se cítí být kompetentní k vyjádření se minimálně k té části vyhlášky, která upravuje poplatky z prodeje mobilních telefonů.

Společnost MicroMedia působí jako výrobce a distributor obsahu určeného pro mobilní telefony a jedním ze základních předpokladů úspěšného podnikání v této oblasti je kvalitní monitoring chování uživatelů obzváště pak vyhodnocování co je stahováno a jakým způsobem do mobilních telefonů.

Proto si dovolujeme upozornit na fakt, že na paměťových kartách a v paměti samotných mobilních telefonů nejsou uchovávány pouze vyzváněcí melodie. V mnohem větší míře dnes uživatelé stahují hry, videa, animace, hlášky a další obsah z kategorií mobilní zábavy a proto nám příjde nesprávné chystané zvýhodnění pouze jedné, minoritní skupiny participující na oblasti mobilní zábavy.

Vyzváněcí melodie je třeba navíc vnímat jako podpůrný produkt ke klasickým CD a proto jakékoliv jejich šíření byť i nelegální formou má vždy kladný vliv na propagaci hudebních interpretů a skupin samotných. Toto již nelze říci o prostředí mobilních her apod., a proto pokud mají být vybírané nějaké poplatky, je třeba se zaměřit úplně jiným směrem. Za společnost MicroMedia ale deklarujeme, že takové poplatky odmítáme i v případě, že bychom z nich mohli profitovat.

Naše společnost prostestuje proti nenápadné kriminalizaci společnosti. Presumpce viny je něco co v demokratickém státě nemá mít místo. Tuto tendenci můžeme jinak rozvést i směrem k speciální dani za čtení novin, u kterých je pravděpodobné, že je nečtou pouze kupující apod. Stát by naopak neměl nikdy dopustit, aby se takové daně staly příjmovým modelem soukromých subjektů.

Navíc předkladatelé vyhlášky doposud nepublikovali žádný klíč, pomocí kterého by se vybrané poplatky rozpočítávaly. Existuje snad nějaký žebříček hudebních melodií, které se pravděpodobně nejvíce nelegálně stahují? Je logické, že něco podobného ani existovat nemůže a vyhláška bez takového klíče nikdy nebude stát na reálných základech.

Nekompetentnost navrhujícího kolektivu podtrhuje fakt, že jsou zcela opomenuty technologie jako DRM (digital right management), které již nyní umožňují na řadě mobilních telefonů, ale i jiných elektornických zařízeních, omezit další šíření obsahu. Pomocí DRM lze zakázat přeposlání obsahu, omezit dobu po kterou bude možné obsah konzumovat (přehrávat melodii) a podobně.

Považujeme za nešťastné, že do diskuse nebyly přizváni představitelé z řad distributorů a nezávislých prodejců a vnímáme celou snahu o realizaci této vyhlášky jako zřetelné lobby, jehož výsledek nadělá více škody než užitku.

Tiskové zprávy

Diskuse