SONY VAIO TX3 - bezpečnost se stylem

4. 8. 2006 11:51    Rubrika: Tiskové zprávy

V řadě VAIO TX3 se snoubí bezpečnost se stylem. Nová řada TX3 disponující mimořádnou mobilitou nabízí dokonale vyvážený poměr špičkové technologie, vynikajícího vzhledu a spolehlivého hardwarového zabezpečení

SONY VAIO TX3 - bezpečnost se stylem

Jeden z technicky nejvyspělejších a nejatraktivněji vyhlížejících notebooků, jaké kdy společnost Sony vytvořila, nyní disponuje účinným a několikaúrovňovým zabezpečením. Nové VAIO TX3 je tak vysoce atraktivní pro vrcholový management, kdy kromě přitažlivého vzhledu zároveň zaručuje, že veškerá data budou chráněna nejen před zneužitím, ale dokonce i před nehodou.

Kromě toho je notebook vybaven nejnovější verzí procesoru Intel® Core™ Solo s mimořádně nízkým napájecím napětím (ULV), který kromě velkého výkonu zajišťuje i mimořádnou životnost baterií na cestách. TX3 je skutečně ideální společník na cesty, protože kombinuje velmi nízkou hmotnost s až sedmihodinovou provozní dobou při napájení z baterie.

Na rozdíl od mnoha přenosných počítačů je model TX3 vybaven mimořádně tenkou optickou mechanikou DVD±RW s podporou dvouvrstvého zápisu umožňující dosažení obrovské záznamové kapacity.

Řada TX3 využívá spolehlivou kombinaci snímače otisků prstů a jednoúčelového bezpečnostního čipu TPM (Trusted™ Platform Module), která zabraňuje přístupu komukoli kromě vlastníka. Čip TPM chrání také před napadením škodlivým softwarem, jemuž zabraňuje v získávání důležitých informací (hesla a šifrovací klíče) tím, že citlivá data jsou ukládána do samotného čipu. K fyzické ochraně pevného disku slouží systém G-Sensor Shock Protection, který při pádu notebooku bezpečně a automaticky zaparkuje diskové hlavy. Díky všem těmto vlastnostem je napadení modelu TX3 skutečně velmi komplikované.

Stejně odolný je i samotný notebook. Přes příjemné kompaktní rozměry, vyjímečnou mobilitu a pouhých 1,25 kg hmotnosti je TX3 mimořádně robustním zařízením. Tato skutečnost je dána volbou použitého konstrukčního materiálu, který je vuyžíván v prostředí leteckého průmyslu a Formule 1. Materiál z uhlíkových vláken, z něhož je zhotoveno tělo notebooku, překonává svou pevností běžně používané slitiny hořčíku, a navíc má nižší hmotnost.

Tentýž technologicky vyspělý materiál zajišťuje vynikající pevnost širokoúhlého displeje s úhlopříčkou 11,1". Jeho designéři tak mohli tloušťku panelu snížit až na neuvěřitelných 4,5 mm. Technologie X-black LCD™ zvyšuje jas a kontrast obrazu a přispívá k realistickému a živému zobrazení. Tenká obrazovka je tak v každém ohledu další „perlou“ modelu TX3.

„Řada TX3 je mimořádná,“ říká Jun Koyama, odbytový ředitel evropské divize VAIO. „Její technická úroveň z ní činí vlastní třídu, která je naprosto zřejmá již při prvním pohledu, nemluvě o pracovním využití. Díky robustnímu zabezpečení je tento všestranný a naprosto jedinečný stroj ideální pro podnikové uživatele, kteří vyznávají originalitu.“

Super zabezpečení se systémem TPM
Řada TX3 nabízí podnikovým uživatelům prostřednictvím čipu Trusted™ Platform Module další generaci zabezpečení dat. Čip, který je standardem u každého modelu, plní řadu důležitých zabezpečovacích funkcí zabraňujících neoprávněnému přístupu k datům.

Hardware TPM vykonává čtyři hlavní funkce:

Monitorování důvěryhodnosti. TPM sleduje průběh spouštění a zabezpečuje, aby nedocházelo ke změně BIOSu, operačního systému nebo ovladačů zařízení – porovnává každý nový start se sadou referenčních hodnot uložených přímo v čipu. Jakékoli podezřelé změny jsou okamžitě hlášeny uživateli.

Důsledné prokazování totožnosti. Pokud je notebook řady TX3 připojen do podnikové sítě, TPM se chová jako integrovaná inteligentní karta poskytující tomuto notebooku jedinečné identifikační číslo (zabezpečené proti změně). Se zabezpečením prostřednictvím TPM se neoprávněný hardware nemůže připojit do sítě bez zjištění totožnosti.

Zabezpečené ukládání. Hesla, šifrovací klíče a dokonce i biometrická data z rozpoznávacího systému otisků prstů notebooků řady TX3 je nutno zajistit před napadením škodlivým softwarem. Z tohoto důvodu jsou tyto údaje místo na pevném disku uloženy raději v čipu TPM, kde jsou chráněny vysoce účinným hardwarovým kódováním. Toto řešení je mnohem bezpečnější než nekontrolovatelný pohyb těchto dat v systému.

Další šifrovací služby. Zabezpečovací software běžící na noteboocích řady TX3 může využívat čip TPM k plnění důležitých úkolů – např. k tvorbě šifrovacích klíčů. Bezpečnost je vrozenou vlastností hardwaru TPM a proto je jakákoli činnost, kterou provádí na žádost zabezpečovacího softwaru, plně skryta před počítačovými piráty nebo škodlivým softwarem. Výsledkem je kombinovaná úroveň zabezpečení, která je podstatně účinnější než pouhá softwarová ochrana.

Zdokonalená technologie displeje
Řada TX3 je vybavena širokoúhlým displejem s úhlopříčkou 11,1", který je ideální ke sledování DVD. Displej má skutečný poměr stran 16:9, a na rozdíl od běžně používaného WXGA rozlišení 1 280 x 800 pixelů využívá vlastní formát 1 366 x 768. Díky tomu je u širokoúhlých filmů kolem obrazu absolutně minimální „nevyužitý“ prostor.

Vývoji samotného displeje byla věnována mimořádná péče, především co se týče odolnosti a dokonalé reprodukce barev. Vnější plášť vyrobený z mnohovrstevné struktury uhlíkových vláken je o 230% pevnější a o 30% lehčí než materiály používané u notebooků standardní konstrukce. Na rozdíl od tradičních displejů zde neexistují žádné odchylky v uspořádání, např. kabeláž nebo řídící obvody za pevným LCD panelem odolným vůči ohybu. Tlak na povrch displeje je rozložen rovnoměrně, aby nedošlo k prasknutí panelu. Za LCD panelem je umístěn pouze supertenký světlovod, podsvícený čistě bílým světlem LED. Výhoda podsvícení pomocí vysoce účinné technologie LED oproti standardní výbojce se studenou katodou spočívá v prodloužení celkové životnosti baterie.

Pokrokové materiály pro vyšší pevnost a účinnější vyzařování tepla
Technici firmy Sony použili speciální kombinaci materiálů, díky níž je vnější plášť modelů řady TX3 mimořádně tenký, ale zároveň velmi pevný. K výrobě pláště každého modelu byl místo slitiny či plastu použit poniklovaný výlisek z uhlíkových vláken, jehož vlastnosti jsou v oblasti pevnosti a hmotnosti srovnatelné s vyspělými slitinami, ale jeho tloušťka činí pouhých 0,8 mm. V porovnání se slitinou či dokonce plastem zaručuje odlévané jádro z uhlíkových vláken požadovanou tuhost při zachování nízké hmotnosti. Pevnost je dále zvýšena vnějším poniklováním. Použití pokoveného karbonu k výrobě vnějších panelů má před celokovovou konstrukcí další výhody. Plášť je vynikajícím přenašečem tepla a chová se jako efektivně rozšířený chladič. Činnost ventilátoru a související hluk jsou tak omezeny na minimum – provoz je mimořádně tichý a životnost baterie vyšší.

Předinstalovaný software Adobe
Software dodávaný ke každému systému VAIO je vždy pečlivě vybírán tak, aby mohl každý uživatel využít multimediální potenciál notebooku na maximum. Díky partnerství Sony se společností Adobe®, která zaujímá přední místo v oboru, nabízejí notebooky VAIO a PC v roce 2006 vůbec nejlepší přidanou hodnotu.

Software Adobe Inside vám nabídne výkonné nástroje Photoshop® Elements 4 a Premiere® Elements 2 k mistrovskému zvládnutí úpravy fotografií a videozáznamu. Acrobat® 7.0 Elements vám poskytne klíč ke zhotovování vlastních působivých dokumentů Adobe PDF ke snadnému šíření informací nejen v rámci podniku.

Tiskové zprávy

Diskuse