IBM - partnerská spolupráce na SOA

9. 8. 2006 19:22    Rubrika: Tiskové zprávy

Přední dodavatelé technologií rozšiřují spolupráci na technologiích Servisně Orientované Architektury (SOA).

Dosažení významných milníků v oblasti partnerství a technického vývoje

Skupina dosáhla pokroku v oblasti specifikací SCA a SDO a usnadňuje návrh a tvorbu aplikací SOA

Skupina předních dodavatelů technologií, spolupracujících na přípravě specifikací SCA (Service Component Architecture) a SDO (Service Data Objects), oznámila dosažení klíčových úspěchů, včetně pokroku v přípravě norem a výrazného nárůstu zájmu odvětví o tvorbu a implementaci specifikací a technologií architektury orientované na služby (Service Oriented Architecture - SOA). Sdružení dále spustilo na jednotlivých dodavatelích nezávislé webové stránky (www.OSOA.org), které poslouží jako zdroj informací, pracovních verzí specifikací a dokumentace a jako fórum pro odborné vstupy a reakce.

Od zahájení spolupráce firem BEA Systems, IBM, IONA, Oracle, SAP AG, Sybase, Xcalia a Zend na zjednodušení vývoje aplikací SOA v listopadu 2005 se do těchto aktivit zapojily ještě společnosti Cape Clear, Interface21, Primeton Technologies, Progress Software (dříve Sonic Software), Red Hat, Rogue Wave Software, Software AG, Sun Microsystems a TIBCO Software. Společně s novými partnery pokrývá skupina 17 organizací vše od vývoje SOA a dalších aplikací až po dodavatele infrastruktury a open source programů. V této podobě sdružení dosáhlo významného technického pokroku ve vývoji SCA a SDO technologií, včetně nových a aktualizovaných návrhů specifikací. SCA specifikace jsou navrženy tak, aby zjednodušily tvorbu a sestavení podnikových služeb, přičemž SDO specifikace se zaměřují na jednotný přístup k datům umístěným v různých aplikacích případně databázích a v různých formátech.

Ve zprávě společnosti Gartner z března 2006 pojmenované „SCA je vítězem zápasu o ustavení společného znění SOA“ (SCA Is a Winner in the Quest to Establish a Common Notation for SOA) uvádí viceprezident výzkumu společnosti Gartner, Jess Thompson, následující: „Jedním z nejdůležitějších aspektů SCA je to, že vytváří základ standardního znění sady konceptů pro specifikaci servisně orientované architektury.“

Práce skupiny přinesla nové znění pracovní verze specifikací SCA zahrnující rámec deklaračních pravidel (declarative policy framework); vylepšený popis konektivity s provázáním na specifikace pro JMS, JCA a webové služby a dále přinesla nové bezpečnostní modely autorizace procesů BPEL a PHP aplikací. Kromě toho byly aktualizovány pracovní verze specifikací skládání služeb (Service Assembly); Java a C++ autorizace služeb (service authoring) a SDO.

SCA a SDO specifikace organizacím umožňují jednodušší tvorbu nových a transformaci stávajících IT prostředků, dovolují opětovné použití starších služeb, které lze díky nim rychle skládat podle měnících se potřeb podnikání. Tyto specifikace výrazně zjednodušují vývoj aplikací prostřednictvím unifikace služeb, a to bez ohledu na programovací jazyk a použité platformy. Obě rozvíjející se technologie jsou navrženy tak, aby zjednodušily reprezentaci podnikové logiky a obchodních dat.


Tiskové zprávy

Diskuse