IBM PC 5150 s procesorem Intel 8088 - 25. výročí

10. 8. 2006 14:25    Rubrika: Tiskové zprávy

První osobní počítač na světě - IBM PC 5150 s procesorem Intel 8088 – spatřil světlo světa 12. srpna 1981

IBM PC 5150 s procesorem Intel 8088 - 25. výročí

„Vše nejlepší k 25. narozeninám PC!“

Společnost Lenovo, třetí největší dodavatel PC a firma, která před necelým rokem a půl převzala „štafetu“ vývoje a prodeje osobních počítačů IBM, slaví 25. narozeniny PC.

Plno lidem bude těžké uvěřit, že to je již celé čtvrt století – ve světě informačních systémů dávná minulost – kdy byl představen první osobní počítač. První PC na světě mělo celých 10 kilogramů, výšku kolem 15 centimetrů a v nitru ukrývalo procesor Intel 8088, který pracoval na frekvenci 4.77MHz. A právě tento osobní počítač IBM Personal Computer představený veřejnosti 12. srpna 1981 se velmi rychle prosadil jako standardní podnikový nástroj.

Velice často se věk 25 let bere jako období, kdy je dosaženo růstového maxima. Nicméně čtvrt století starý koncept PC má k zastavení svého růstu stále daleko. Podle společnosti Lenovo je koncept PC, tak jak jej dnes známe, životem překypující, stále se vyvíjející stroj, který absorbuje jednu technologickou inovaci za druhou. PC určuje budoucí možnosti spolupráce a komunikace a přináší uživatelům rychlejší, integrovanější, efektivnější a více provázané pracovní prostředí. PC se vyvíjí závratnou rychlostí a Lenovo jej následuje, což dokazují i setrvalé investice do výzkumu a vývoje technologických inovací.

„Příštích 25 let osobních počítačů Lenovo přinese celou řadu překvapení nám i zákazníkům,“ říká Petr Toman, generální ředitel Lenovo Czech Republic „Díky bezdrátovým sítím jsou počítače dnes doslova všudypřítomnou realitou. Bezpečnost notebooků se díky digitálním snímačům otisků prudce zvýšila a změny ve výdrži, váze a rozměrech z nich udělaly každodenní společníky. PC, tak jak jej známe dnes, je prostředek podporující další sbližování světa. Společnost Lenovo se plně zaměřuje na tvorbu budoucnosti PC a na zajišťování těch nejlepších technologií především podnikovým uživatelům ve všech koutech světa.“

Pětadvacáté výročí PC je historickým milníkem i pro společnost Intel, jejíž mikroprocesory tvoří již po řadu let jádro celé PC revoluce a udávají tak směr celému odvětví, definují nové standardy produktivity a zprostředkovaně spoluvytvářejí způsob a možnosti práce a života. Od procesoru (CPU) Intel® 8088, který byl obsažen v prvním IBM PC, přes legendární procesory Pentium až po nejnovější dvoujádrové mikroprocesory Intel Core 2 Duo představené na konci července 2006, Intel neustále inovuje a zlepšuje své produkty a otevírá tak jejich uživatelům zcela nové možnosti.

“Letošní pětadvacáté výročí PC pro nás znamená další výzvu a zároveň možnost ohlédnout se a hodnotit. Pro Intel je tento rok opravdu výjimečný a plný novinek a výročí. Patří sem i největší oznámení od doby příchodu Pentia – na konci července jsme uvedli na trh nové dvoujádrové procesory Intel Core 2 Duo, které tvoří ve světle narozenin PC krásný kontrast. Před dvěma týdny došlo ke zlomu ve světě počítačů a dnes tu vzpomínáme na jeho začátky,” dodal Pavel Svoboda, PR manažer společnosti Intel pro střední a východní Evropu.


Tiskové zprávy

Diskuse