Elektronické pasy SafeNet

15. 8. 2006 11:19    Rubrika: Tiskové zprávy

Americká společnost SafeNet byla vybrána, aby zajišťovala bezpečnost projektů elektronických pasů ve čtrnácti zemích – například v Austrálii, Finsku, Francii, Islandu, Novém Zélandu, Hong Kongu, Singapuru a Thajsku. V České republice je distributorem výrobků a technologií SafeNetu pražská společnost Gesto Communications.

Elektronické pasy mají zabránit provádění neoprávněných změn osobních údajů a falšování cestovních dokladů. Stanou se proto významným prostředkem v boji s organizovaným zločinem, terorismem a s nelegální migrací. Pasy jsou osazeny čipem s osobními údaji, biometrickými daty držitele pasu a digitálním podpisem. Digitální podpisy jsou prověřená technologie datové ochrany, která zmenšuje riziko podvodu a krádeže pasů.

Úspěch projektu plně závisí na kvalitě použité technologie. Řešení firmy SafeNet je založené na jejích hardwarových bezpečnostních modulech (HSM). Tak se označují hardwarové aplikace, které chrání klíč. Citlivé klíče jsou vytvářeny, skladovány a používány tak, aby nedošlo k úniku dat. SafeNet vyrábí celou produktovou řadu HSM.

HSM nabízí pokročilé funkce včetně přímého hardware-to-hardware zálohování, rozdělené administrace (každý administrátor má jinou funkci) a autentifikace více osob.

Základní formát biometrických údajů v elektronickém pasu standardizovala Mezinárodní organizace civilního letectví. Zároveň definovala metodologii pro ochranu dat na čipu pasu. Aby byla zajištěna autentičnost a integrita dat, musí být data na čipu digitálně podepsána agenturou, která je vydala. Když držitel elektronického pasu dorazí k přepážce, úředník ověří data na čipu.

SafeNet v minulosti prakticky vytvořila technologický standard pro virtuální zabezpečené sítě (VPN) a bezpečnou komunikaci. Vyvinula první VPN systém pro šifrování na internetu, který se stal jediným, který je použit na všech úrovních - podle kategorie nároků na produkt.
Gesto Communications na českém trhu prodává různé typy šifrátorů, USB tokeny a další výrobky SafeNetu.


Tiskové zprávy

Diskuse