Polycom: Videokonference v životní velikosti

8. 9. 2006 18:39    Rubrika: Tiskové zprávy

Polycom: Videokonference v životní velikosti

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Obří obrazovky, které opticky prodlužují místnost o stoly, u nichž sedí lidé, s nimiž diskutujete na vzdálenost třeba tisíce kilometrů. Vzájemně se vidíte v životní velikosti. Obraz je srovnatelný s televizí. Prostorový zvuk je blízký kvalitě CD. Každý z účastníků si může na svém displeji vyvolat vlastní obsah. Tak vypadá videokonference v nejvyšší kvalitě zprostředkovaná zařízením RPX Telepresence americké společnosti Polycom. V České republice je jejím distributorem Gesto Communications.

RPX Telepresence byl na letošním veletrhu InfoComm vybrán jako nejlepší nový konferenční systém. Akce pořádaná v Orlandu v USA je každoročně nejvýznamnější událostí v oboru audiovizuální a informační technologie.

RealPresence Experience je zařízení pro mimořádně kvalitní přenos zvuku, obrazu a dat. Ocenění na InfoComm získalo především díky tomu, že se jedná o jediný teleprezentační systém, který je schopný se připojit k jiné skupině desktopových a videokonferečních systémů. Dokáže obsloužit až 36 oddělených lokací, přičemž v každé může být připojeno až 36 osob. Umožňuje přitom pracovat s displeji, jejichž obsah je rozdílný pro jednotlivé účastníky. Používá kamery, senzory a směrové reproduktory, které vylepšují přenos videa až na kvalitu srovnatelnou s televizí a zajišťují zvuk blízký kvalitě CD.

Pomocí technologie zvané EyeConnect a techniky pro komunikaci z očí do očí vyvolávají RPX systémy u účastníků pocit, že opravdu sdílí tentýž stůl ve stejné místnosti. RPX systémy mohou spojit sítě a lidi používající nejen tyto RPX systémy, ale také standardní konferenční místnosti, video podporující IP telefonní systémy nebo i desktopové systémy.

Nejsilnější zážitek vzniká, když obě strany komunikují v režimu RPX „same room“, tedy pokud je na obou stranách shodná plně vybavená místnost. Stylové a elegantní pokoje jsou profesionálně designovány, osvětleny a ozvučeny. Mají dekoraci uzpůsobenou tak, aby umožnily zážitek, při kterém každý může být viděn a slyšen a může vidět a slyšet. Vestavěné velké displeje zobrazují vzdálené účastníky jako ve skutečnosti a v životní velikosti. Komunikace je přirozená, protože všechny kamery a mikrofony jsou skryty. Technologie EyeConnect umožňuje právě mluvícím lidem navázat oční kontakt.
RPX systém je založen na průmyslových standardech, proto se do konference může zapojit i uživatel, který používá jiné standardizované řešení.
RPX je dostupné v šesti různých baleních, aby uspokojilo různé uživatele – nejmenší řešení zvládá čtyři osoby a největší 36 osob v jedné místnosti. Kompletní balení obsahuje vše potřebné, včetně patnáctipalcových displejů pro jednotlivé účastníky konference a dokonce i nábytek (stoly a židle, koberce, stropní tlumiče ozvěny s fluorescentním osvětlením a zabudovanými mikrofony, zvuk pohlcující stěny) a veškerou elektroniku. Řešení je modulární, přemístitelné.
V severní Americe se RPX systémy již prodávají, jejich cena začíná na 249 000 dolarech.
Polycom je nejvýznamnějším světovým dodavatelem konferenční techniky. V České republice jeho výrobky a technologie prodává pražská společnost Gesto Communications. V její nabídce jsou video i audiokonferenční zařízení a systémy všech typů.

Tiskové zprávy

Diskuse