Pretec 8GB SDHC karta

21. 9. 2006 17:10    Rubrika: Tiskové zprávy

Pretec, přední světový výrobce paměťových karet, jako již v minulosti představil další kartu s nejvyšší kapacitou na trhu. Po kartě CompactFlash 12GB (březen 2004), USB flash disku 8GB (leden 2005), SD kartě 4GB (červenec 2005) a MMC 4GB (září 2005) nyní přichází na trh karta SD s kapacitou 8GB.

Pretec 8GB SDHC karta

Pretec SD 8GB je plně využívá specifikaci SD 2.0 (SDHC), rychlost přenosu dat je až 20MB/s. Maximální kapacita SD karty ve standardu SD 1.1 (Secure Digital Aliance) dosahuje 2GB, nicméně použitím formátu tabulky FAT32 mnoho zařízení podporujících standard SD 1.1 nemá problém ani s používáním karty SD 4GB uvedeným společností Pretec již v roce 2005. Základní specifikace SD 1.0/1.1 používají tradiční schéma pro tzv. „adresaci bytů“, které limituje kapacitu karty na 2GB, zatímco specifikace SD 2.0 používáním schématu pro tzv. „adresaci sektorů“, které je shodné s technologií aplikovanou Mu-Card aliancí od roku 2004 pro dosažení maximální kapacity 2TB (2048GB).

Pretec je jedním z významných zakladatelů a jedním z hlavních členů Mu-Card aliance, která využívá společných poznatků s MMC aliancí od června 2005.

Vzorky karty Pretec 8GB SDHC budou dostupné již nyní, masová produkce je naplánovaná na poslední kvartál 2006.

SDHC karty jsou podporovány pouze novými čtecími zařízeními, které SDHC karty rozpoznají jinak než standardní SD karty. Jelikož firma Pretec uvedla jako první na světě kartu SD 4GB a nyní také SDHC kartu 4GB, nabídne zákazníkům řešení formou nově patentované technologie SD-TunerTM, díky které zajistí zpětnou kompatibilitu formátů SD 1.1 a SD 2.0.