Intel CEO: pokrok ve vývoji čipů

27. 9. 2006 16:14    Rubrika: Tiskové zprávy

INTEL CEO: POKROKY VE VÝVOJI ČIPŮ ZAHÁJÍ NOVOU ÉRU ENERGETICKY ŠETRNÉHO VÝKONU

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Otellini se věnoval procesorům se čtyřmi jádry, 45nm výrobě a prototypu „teraflopového” čipu

Paul Otellini, prezident a CEO společnosti Intel, nastínil plány firmy na posílení vedoucí pozice v oblasti technologií a tisícům vývojářů a techniků shromážděným na konferenci Intel Developer Forum (IDF) sdělil, že vývoj polovodičových technologií přináší nové mezníky éry energeticky šetrných výpočetních systémů. Otellini dále zveřejnil informaci, že Intel zahájí prodej světově prvních čtyřjádrových procesorů pro PC a běžné servery již v listopadu a poodhalil nové skutečnosti o nejvyspělejších 65nm a 45nm výrobních technologiích společnosti Intel.

„Náš průmysl prochází nejvýraznější změnou posledního desetiletí. Přesunuje se do nové éry, kdy výkon a efektivní využití energie jsou klíčové ve všech tržních segmentech a typech zařízení,“ uvedl Paul Otellini. „Řešení začíná u tranzistoru a rozšiřuje se na úroveň čipu a celé platformy.“

V rámci aktuálních trendů Otellini zdůraznil rostoucí význam výpočetního výkonu. Zrod nových operačních systémů, stále realističtější a náročnější hry, on-line video a filmy ve vysokém rozlišení vedou k poptávce po stále větším výkonu. Jediný streamovaný kanál You Tube™ dnes naprosto zahltí i pouze několik let staré PC, uvádí Paul Otellini. „S přesunem na video ve vysokém rozlišení budou uživatelé jen k dekódování potřebovat osmkrát vyšší výkon.”

„Výpočetní výkon je důležitější než kdy dříve, kritickou se stává potřeba omezit zahřívání, prodloužit provoz na baterie a snížit náklady na elektřinu v datacentrech,“ pokračuje Paul Otellini. „Základem řešení jsou polovodičové technologie. To je cesta.“

Produkty s mikroarchitekturou Intel Core™
Když přijde na výkon a efektivní využití energie, nové standardy celému průmyslu definuje nová mikroarchitektura Core a stěžejní procesor Intel® Core™2 Duo, uvádí Otellini, který zároveň předvedl celou řadu benchmarků, kde Core 2 Duo exceluje v široké škále aplikací. Zároveň informoval posluchače, že se jedná o nejrychleji přijatý produkt v historii společnosti, kterého se za necelých 60 dní po uvedení na trh prodalo 5 milionů kusů.

„Díky Core 2 Duo můžeme nabídnout nejvyšší výkon, od nejtenčích notebooků, až po dvouprocesorové servery.“

Otellini dále pokračoval rozborem nových detailů týkajících se plánů firmy na prodej prvního procesoru pro PC a běžné servery se čtyřmi jádry. První model procesoru pro hráče a tvůrce digitálního obsahu bude do prodeje uveden v listopadu jako čtyřjádrový procesor Intel® Core™2 Extreme. Ve srovnání se stávajícím dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Extreme přinese dramatický nárůst výkonu až o 67 procent.* Čtyřjádrový procesor pro běžné počítače bude uveden v prvním čtvrtletí roku 2007 pod názvem Intel® Core™2 Quad. Pro servery budou určeny čtyřjádrové procesory Intel® Xeon® řady 5300 pro dvoucestné systémy, které do prodeje přijdou ještě před koncem roku, a nové nízkonapěťové 50wattové čtyřjádrové procesory Intel® Xeon® L5310 pro blade servery, které budou na trh uvedeny v prvním čtvrtletí 2007.

Zpracování křemíku a výrobní technologie
Jak již bylo řečeno, výkon a efektivní využití energie „stojí a padá na tranzistoru“. Paul Otellini popsal postup společnosti Intel dle historického Mooreova zákona, její špičkové polovodičové technologie a výrobní kapacity. Intel byl prvním výrobcem, který v roce 2005 přešel na pokročilou 65nm výrobní technologii a integroval funkce šetřící energii na úrovni tranzistoru. Otellini oficiálně oznámil, že společnost nyní dodává více než polovinu svých procesorů s 65nm technologií – dříve, než ostatní firmy byť jen nabídly jediný takový produkt.

Při pohledu na další vývoj můžeme říci, že plány na zahájení výroby pomocí nové 45nm technologie ve druhé polovině roku 2007 jsou reálné. Poprvé se na veřejnost dostala informace, že Intel již nyní pracuje na patnácti 45nm produktech pro podnikové, stolní a přenosné počítače. Příprava prvního z nich by měla být dokončena během posledního čtvrtletí tohoto roku. Podle Paula Otelliniho má nyní síť 45nm výrobních kapacit k dispozici přes 50 000 čtverečních metrů čistého prostoru a dosud se do ní investovalo přes 9 miliard dolarů.

Stabilní pozice lídra
Paul Otellini odhaduje, že „kadence“ příchodu nových výrobních postupů pokračující podle Mooreova zákona, společně s plány společnosti Intel zavést novou mikroarchitekturu zhruba každé dva roky, povede do roku 2010 k dalšímu významnému nárůstu výkonu na jeden watt a to vysoko nad možnosti současných produktů s mikroarchitekturou Core. Předvedl grafy, které situují novou mikroarchitekturu do roku 2008 (je kódově označována Nehalem a váže se na 45nm výrobu) a další do roku 2010 (kódový název Gesher, 32nm výroba). Nové mikroarchitektury budou vyvíjet samostatné, paralelně pracující týmy s ohledem na speciální budoucí výrobní postupy.

„Do konce tohoto desetiletí zajistíme o 300 procent vyšší výkon na jeden watt, než jakým se mohou pochlubit dnešní procesory,“ uvádí Paul Otellini. „Větší výkon a možnosti vývojářům a výrobcům umožní přípravu systémů s úžasnými novými funkcemi.“

Aby doložil trvalou platnost Mooreova zákona i do budoucna, předvedl Paul Otellini nový prototyp, který obsahuje na jednom čipu 80 jednotek pro výpočty s plovoucí desetinnou čárkou. Tento miniaturní experimentální čip s plochou pouhých 300mm² dosahuje výkonu jednoho teraflopu neboli 1 bilionu operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu. Je to neuvěřitelný kontrast s historicky prvním teraflopovým superpočítačem, který před pouhými jedenácti lety potřeboval téměř 10 000 procesorů Pentium Pro a jeho 86 velkých skříní zabíralo plochu kolem 200 metrů čtverečních.

Inovace a příležitosti jménem Intel® Core™ 2
Zcela poprvé na IDF vystoupil rovněž člen vedení společnosti Apple – k Paulovi Otellinimu se na pódiu připojil Phil Schiller, senior vicepresident pro marketing produktů společnosti Apple, který přiblížil, jak procesory Intel Core firmě Apple umožnily inovovat její elegantní produkty a jak využili jejich možností ve všech produktových řadách počítačů. Následně s Otellinim diskutoval Thomas Barton, CEO společnosti Rackable, o tom, jak jejich firma od uvedení procesoru Intel® Xeon® řady 5100 v červenci urychluje přechod na mikroarchitekturu Intel Core. Thomas Barton rovněž předvedl systém, který podle jeho slov dosahuje nového rekordu – 320 výpočetních jader v jediném rack serveru s 22 moduly – a to právě díky připravovanému čtyřjádrovému procesoru Intel Xeon řady 5300.

Co se týče inovací, vybídl Paul Otellini firmy z odvětví počítačového průmyslu a spotřební elektroniky, aby se více snažily a plně využily možností energeticky šetrného výkonu procesorů Core 2 Duo. Za tímto účelem také vyhlásil Paul Otellini soutěž Intel® Core™ Processor Challenge, v jejímž rámci mohou PC designéři a výrobci vyhrát ceny v hodnotě až 1 milion dolarů. Cílem soutěže je vyrobit nejmenší a nejhezčí PC poháněné procesorem Intel Core 2 Duo a vybavené technologií pro špičková domácí zábavní PC Intel® Viiv™.

Nové příležitosti k růstu
Paul Otellini shrnul vývoj, kterým prošly platformy technologie Intel® Viiv™ a mobilní technologie Intel® Centrino™ a uvedl, že se na příští rok připravuje nová generace mobilní platformy, kódově označovaná Santa Rosa. Dále uvedl, že významný „bod zlomu“ pro průmysl bezpochyby představuje mobilní širokopásmové připojení neboli „širokopásmový Internet na cesty“.

Společnost Intel proto výrazně zvyšuje podporu zavádění technologie WiMAX, zvláště pak po nedávném ohlášení společností Sprint a Clearwire, které tuto technologii chtějí využít. Společnost dále pracuje na vývoji nové kategorie PC, označovaných jako ultra-mobilní počítače, které by měly do roku 2008 umožnit výrobu zařízení se spotřebou 10x nižší než mají současné notebooky.

Tiskové zprávy

Diskuse