Mobilní platforma Intel pro zdravotnictví

29. 9. 2006 14:47    Rubrika: Tiskové zprávy

INTEL NAVRHL MOBILNÍ PLATFORMU, KTERÁ UMOŽŇUJE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI PACIENTŮ A USNADŇUJE PRÁCI SESTER A LÉKAŘŮ

Mobilní platforma Intel pro zdravotnictví

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Louis Burns, viceprezident a generální ředitel Digital Health Group společnosti Intel, nastínil, jak technologické inovace ve zdravotnictví umožní zvýšit kvalitu zdravotní péče a snížit provozní náklady, což výrazným způsobem zkvalitní životy lidí po celém světě. Jako příklad průniku technologií s lidskými potřebami Louis Burns předvedl platformu mobilního nemocničního asistenta, která je navržena s ohledem na aktuální požadavky zdravotních sester a lékařů pracujících s pacienty.

Platforma mobilního nemocničního asistenta vznikla na základě studií pracovních činností v nemocnicích, rozhovorů se zdravotním personálem a etnografického průzkumu mezi ošetřovateli v nemocnici El Camino v kalifornském Mountain View. Průzkum byl zaměřen na potřeby zdravotníků, zvýšení bezpečnosti pacientů, omezení chyb při dávkování léků a usnadnění práce všech zaměstnanců.

Produkty postavené na platformě mobilního nemocničního asistenta nabídnou celou řadu funkcí a technologií, kromě jiného povrch omyvatelný desinfekčními prostředky, technologii radiové identifikace RFID pro rychlou identifikaci uživatelů i pacientů, skener čárového kódu zajišťující bezchybné dávkování léků. Tato platforma rovněž obsahuje digitální fotoaparát pro lepší možnosti záznamu stavu pacienta a poznámek o jeho vývoji; technologii Bluetooth k přenosu klíčových biologických údajů pacienta z ostatních přístrojů a bezdrátové připojení zajišťující přístup k elektronickým zdravotním záznamům. Kromě lehké konstrukce s ergonomickými prvky, jako je integrovaná rukojeť a odolnost proti potřísnění a pádu, přináší mobilní platforma rovněž dlouhý provoz, daný možností výměny baterií nabíjených v základnové stanici.

„Pro zkvalitnění zdravotní péče a pracovní činnosti personálu je klíčové zajistit správné informace na správném místě, to jest tam, kde se něco rozhoduje – a to je nejčastěji vedle lůžka pacienta,“ uvádí Louis Burns. „Tato platforma byla připravena právě ve spolupráci s lidmi, kteří přístup k nejaktuálnějším informacím nutně potřebují a kteří stav pacienta v reálném čase sledují.“

Spolupráce společností Motion Computing a Intel
Primárním OEM výrobcem první generace produktů postavených na platformě mobilního nemocničního asistenta bude společnost Motion Computing, přední světový dodavatel tablet PC. První systémy uvede na trh v první polovině příštího roku. Firma Motion se zaměřuje na návrh tablet PC pro specifické vertikální trhy, včetně zdravotnictví, mobilního prodeje a služeb a státní správy. Hlavním zákazníkem je právě zdravotnictví, do kterého společnost dodává téměř polovinu svých zařízení.

„Společnost Motion považuje za velkou čest, že je prvním partnerem společnosti Intel při tvorbě této nové kategorie zařízení,“ uvedl Scott Eckert, výkonný ředitel společnosti Motion Computing. „Již delší dobu dodáváme přenosná zařízení pro potřeby zdravotnictví a těšíme se na jejich další rozšíření v podobě mobilního nemocničního asistenta pro potřeby ošetřovatelů.“ V rámci přípravy trhu na nové produkty postavené na platformě mobilního nemocničního asistenta bude Intel ve spolupráci s předními dodavateli tohoto odvětví, například dodavateli softwaru elektronických zdravotnických systémů, pracovat na vývoji nových produktů a ladění aplikací. Kromě toho připravuje etnografické studie v nemocnicích v různých částech světa.

Continua Health Alliance
Louis Burns rovněž hovořil o pokrocích v otevřeném průmyslovém sdružení Continua Health Alliance, jehož cílem je zajistit kompatibilitu zařízení pro osobní zdravotní péči, od jednoduchých zařízení typu váhy či běžícího pásu, až po měřiče krevního tlaku a hladiny cukru v krvi.

Od založení v červenci tohoto roku se aliance rozrostla z 22 zakládajících členů na 55. Burns rovněž uvedl, že sdružení chce do konce roku zveřejnit technická doporučení pro interoperabilitu zdravotní techniky. Spotřební produkty s logem Continua by se na trhu měly objevit počátkem roku 2008.

„Význam sdružení Continua Health Alliance lze slovy těžko vyjádřit,” uvádí Burns. „Úsilí členů aliance přinese dlouho očekávanou spolupráci napříč odvětvím a významně zvýší kvalitu a možnosti zdravotní péče z hlediska pacientů i poskytovatelů služeb.“

Tiskové zprávy

Diskuse