Intel hlásí výnosy 8,7 miliardy

TISKOVÁ ZPRÁVA – v původním znění

· Provozní zisk 1,4 miliardy USD
· Výnos na akcii 22 centů
· Rekordní prodeje mobilních a serverových procesorů
· Prodáno přes 6 milionů procesorů s mikroarchitekturou Intel® Core™

Společnost Intel zveřejnila finanční výsledky za třetí čtvrtletí – výnosy dosáhly 8,7 mld. USD, provozní zisk 1,4 mld. USD, čistý zisk 1,3 mld. USD a výnos na akcii 22 centů. S vyloučením kompenzací realizovaných v akciích dosáhl provozní zisk celkem 1,7 mld., čistý zisk 1,5 mld. dolarů a výnos na akcii 27 centů.

Provozní výsledky společnosti zahrnují výnos zhruba 100 milionů dolarů za prodej části podílu v Micron Technology, výnos z odprodeje aktiv zhruba 130 mil. USD a náklady na restrukturalizaci 98 milionů dolarů. Tyto faktory se promítly do navýšení výnosu na akcii zhruba o 1,5 centu.

„S výsledky třetího čtvrtletí jsme velmi spokojeni, prodali jsme rekordní počet mobilních a serverových procesorů, výroba běžela na plné obrátky, průmysl velmi pozitivně přijal naše nové produkty a pro toto čtvrtletí jsme připravili již čtyřjádrové produkty, které dále upevní naši čelní pozici na trhu,“ uvádí Paul Otellini, president a CEO společnosti Intel.

Standardizované (GAAP) výsledky (vč. efektu akciových kompenzací)
Q3 2006 vs. Q3 2005 vs. Q2 2006
Výnosy 8,7 mld. USD -12 % +9 %
Provozní zisk 1,4 mld. USD -56 % +28 %
Čistý zisk 1,3 mld. USD -35 % +47 %
Zisk na akcii 22 centů -31 % +47 %
Poznámka: GAAP výsledky pro rok 2005 nezahrnují efekt akciových kompenzací. Výsledky 3. čtvrtletí 2006 zahrnují výnos za prodej investic, odprodeje aktiv a náklady na restrukturalizaci, které celkově zvýšily výnos na akcii zhruba o 1,5 centu. Výsledky 3. čtvrtletí 2005 zahrnují náklady právních sporů, které snížily výnos na akcii zhruba o 2 centy a nárůst daňového zatížení, které snížilo výnos na akcii o 4 centy.

Běžné výsledky (bez dopadu akciových kompenzací)
Q3 2006 vs. Q3 2005 vs. Q2 2006
Provozní zisk 1,7 mld. USD -45 % +22 %
Čistý zisk 1,5 mld. USD -22 % +38 %
Zisk na akcii 27 centů -16 % +42 %
Poznámka: Výsledky 3. čtvrtletí 2006 zahrnují výnos za prodej investic, odprodeje aktiv a náklady na restrukturalizaci, které celkově zvýšily výnos na akcii zhruba o 1,5 centu. Výsledky 3. čtvrtletí 2005 zahrnují náklady právních sporů, které snížily výnos na akcii zhruba o 2 centy a nárůst daňového zatížení, které snížilo výnos na akcii o 4 centy.

Finanční přehled
Hrubé obchodní rozpětí bylo v souladu s očekáváními společnosti z července tohoto roku, kdy byly vyšší výnosy z prodeje procesorů sníženy o odpis skladu starších modelů v objemu zhruba 100 milionů USD. Výdaje (výzkum a vývoj, marketing a administrativa) byly nižší než se očekávalo, především kvůli nižším odměnám a snížení výdajů. Čistý výnos kapitálu a úrokové sazby byly vyšší než se očekávalo, především díky zisku z investic a odprodeje aktiv.

Vývoj u klíčových produktů (ve srovnání s předchozím obdobím)
· Objem prodeje mikroprocesorů byl vyšší. Průměrná prodejní cena nižší.
· Objem prodeje čipových sad a základních desek byl vyšší
· Objem prodeje Flash pamětí byl nižší

Průběh prodejů
Ve srovnání s předchozím obdobím rostly výnosy v regionu Severní a Jižní Ameriky, EMEA a Japonsku rychleji, než bývá obvyklé, především ve srovnání se slabším druhým čtvrtletím. Počet prodaných procesorů byl vysoko nad průměrem tohoto období a ceny na konkurenceschopné úrovni, zvláště v oblasti stolních počítačů.