Bankéři si pro ochranu dat vybrali SafeNet

19. 10. 2006 20:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Bankéři si pro ochranu dat vybrali SafeNet

TISKOVÁ ZPRÁVA – v původním znění

Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci SWIFT si vybrala americkou firmu SafeNet jako dodavatele hardwarových bezpečnostních modulů a autentifikačních tokenů. Použije je k ochraně operací ve své datové síti, kterou denně projde jedenáct miliónů peněžních transakcí. V České republice tyto výrobky prodává společnost Gesto Communications.

Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci (SWIFT - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), která sídlí v Belgii, slouží zejména k mezinárodnímu platebnímu styku. Poskytuje služby 7800 finančních institucí ve více než 200 zemích světa. V systému SWIFT si banky předávají informace o plátci, příjemci, jejich čísla kont, částky a důvody převodu. V rámci SWIFT má každá banka svůj jedinečný kód, kterým se identifikuje.

SafeNet společnosti dodá HSM (hardwarové bezpečnostní moduly) Luna a autentifikační tokeny iKey. SWIFT je použije k ochraně PKI operací na své datové síti. PKI (Public-Key Infrastructure) zahrnuje software, technologie a služby pro šifrování s veřejným a privátním klíčem, které umožňují ochranu informačních systémů, elektronických transakcí a komunikace.

Produktová řada HSM Luna byla navržena pro aplikace, kde je hlavní důraz kladen na vysokou bezpečnost a výkon. Proto je založena na spojení několika hardwarových bezpečnostních řešení. Díky tomu se tato zařízení vyznačují výkonným šifrovacím zpracováním a správou klíčů. Kromě jiného zvládají zálohování na jiný stroj, rozdělení rolí administrátorů, autentifikaci více osob. Vynikají vysokou rychlostí (v protokolu SSL až 3600 transakcí za vteřinu).

Tokeny iKey jsou speciální USB flash disky s kryptografickými funkcemi - obsahují zašifrované identifikační informace, digitální certifikáty, šifrovací klíče a další data o svém uživateli. Mohou se použít například jako klíč, který opravňuje k přístupu do počítače, nebo jako nástroj, který ověřuje oprávnění provést určitý typ operace v počítačové síti.

Společnost SafeNet je nejvýznamnějším dodavatelem bezpečnostních produktů na světovém trhu. Prakticky vytvořila technologický standard pro virtuální zabezpečené sítě (VPN) a bezpečnou komunikaci. Mezi jejími odběrateli jsou ozbrojené složky a vládní instituce řady států i nejvýznamnější finanční instituce a podniky světa. Gesto Communications na český trh dodává širokou paletu jejích produktů, především šifrátory.