Bylo dodáno rekordních 1,61 milionu počítačů Mac

25. 10. 2006 14:37    Rubrika: Tiskové zprávy

Apple oznamuje předběžné výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Bylo dodáno rekordních 1,61 milionu počítačů Mac

Společnost Apple oznámila předběžné finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2006, které skončilo 30. září 2006. Tyto předběžné výsledky mohou být předmětem významných úprav v důsledku pravděpodobného nového podání historických výsledků.

Společnost vykázala tržby ve výši 4,84 miliardy dolarů a čistý čtvrtletní zisk 546 milionů dolarů, což je 0,62 dolaru na akcii. Pro srovnání, ve stejném čtvrtletí loňského roku dosáhla společnost tržeb 3,68 miliardy dolarů a čistého čtvrtletního zisku 430 milionů dolarů, neboli 0,50 dolaru na akcii. Hrubá marže byla 29,2%, což představuje nárůst z 28,1% za shodné období loňského roku. Mezinárodní prodej tvořil v tomto čtvrtletí 40% tržeb.

Apple během posledního čtvrtletí prodal 1,61 milionu počítačů Macintosh a 8,729 milionu přehrávačů iPod, což meziročně představuje 30% nárůst prodeje Maců a 35% nárůst prodeje iPodů.

„Toto úspěšné čtvrtletí uzavírá mimořádný rok pro Apple. To, že se nám podařilo prodat více než 39 milionů iPodů a 5,3 milionu Maců a zároveň zvládnout nepředstavitelně komplikovaný přechod na novou architekturu, je něco, na co jsme všichni velmi hrdí,“ řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Rok 2007 bude z hlediska nových produktů zřejmě jedním z nejzajímavějších roků v historii společnosti Apple.“

„Jsme rádi, že jsme tento rok uzavřeli s více než deseti miliardami dolarů v hotovosti a že se nám v posledních dvou letech podařilo zvýšit naše roční tržby o jedenáct miliard dolarů,“ řekl Peter Oppenheimer, finanční ředitel společnosti Apple. „V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2007 očekáváme tržby mezi 6,0 a 6,2 miliardy dolarů a zisk na akcii mezi 0,70 a 0,73 dolaru.“

Společnost Apple ve druhé polovině sedmdesátých let minulého století odstartovala
v podobě počítače Apple II revoluci osobních počítačů a tuto svoji inovátorskou pozici upevnila v první polovině osmdesátých let uvedením počítačů Macintosh. V současné době Apple posiluje své místo významného inovátora prostřednictvím mnoha cenami ověnčených stolních a přenosných počítačů, operačního systému Mac OS X, iLife a profesionálních kreativních aplikací. Apple rovněž rozdmýchal revoluci v oblasti digitální hudby prostřednictvím přenosných přehrávačů iPod a internetového obchodu iTunes.

Společnost CZECH DATA SYSTEMS značku Apple zastupuje v České republice od roku 1996. Je členem nadnárodního společenství MDS Group (www.mdsholdings.com) zastupujícího společnost Apple v řadě dalších zemí.

Tiskové zprávy

Diskuse