Polycom HDX: Videokonference nové generace

26. 10. 2006 16:26    Rubrika: Tiskové zprávy

Polycom HDX: Videokonference nové generace

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Americká společnost Polycom představila novou řadu videokonferenčních zařízení Polycom HDX 9000. Odborníci ji označili za průlomovou, neboť její vlastnosti jsou naprosto mimořádné. Součástí řady HDX 9000 jsou výkonné desktopy, přístroje pro konferenční i soudní sály, zařízení pro vzdělávací instituce a také pro lékaře. Na český trh tyto přístroje v příštím roce uvede pražská firma Gesto Communications.

Andrew Davis ze společnosti Wainhouse Research označil svou zkušenost s Polycom HDX za nejlepší přenos videokonference, jaký osobně zažil. WR přitom je organizací, která se specializuje na analýzy trendů na trhu s videokonferencemi. Davis ocenil vysokou kvalitu přenosu hlasu, videa i dat prostřednictvím HDX systémů. Zaujala ho také schopnost zařízení se přizpůsobit místnosti, v níž videokonference probíhá.

Společnost Polycom při vývoji HDX využila svých zkušeností s výrobou konferenčních zařízení, která pracují s rozlišením HD (High Definition). Nová platforma dokončuje změnu, která se ve videokonferencích odehrává – jejich účastníkům již nestačí, aby se navzájem dobře viděli a slyšeli, zároveň si chtějí v reálném čase vyměňovat data, která jim slouží k přijímání rozhodnutí. Polycom HDX jim nabídne přenos multimediálního obsahu v mimořádně vysoké kvalitě, což ocení odběratelé z průmyslu i lékařství nebo třeba účastníci distančního vzdělávání.

HD kvalita přenosu přivádí videokonference do průmyslových oborů, které pracují se specifickými detaily. Platforma HDX tak najde využití u firem, které se zabývají CAD systémy, projekcí, návrhy obvodových desek, rentgenologií, designem nebo třeba složitými tkaninami.

Dokonalá čistota obrazu a zvuku přiláká i podnikatele a manažery z oborů, v nichž se doposud dává přednost osobnímu kontaktu. Platformu Polycom HDX vyzkoušel také Morgan Fischerová, spolumajitel americké castingové agentury Beth Melsky Satelitte. Poté prohlásil, že videokonference na této úrovni může nahradit osobní výběr herců. Manažeři a jejich týmy, kteří herce vybírají, by již nemuseli nákladně cestovat. Vedlo by to k úspoře času, přepravních nákladů a především peněz jejich klientů. „Práci, která zabere týden, bychom v podstatě zvládli za jeden den,“ dodal Fischer.

Obdobně je možné očekávat rozmach videokonferencí v oborech, jako je móda a reklama, nebo třeba při náboru pracovníků.

Přístroje HDX jsou součástí strategie, kterou Polycom nazval UltimateHD. V jejím rámci již vyrábí HD videomosty a HD videokonferenční nahrávací a streamovací servery. Třetím prvkem se nedávno stala technologie HD Voice, která zásadním způsobem zdokonalila přenos hlasu. Nyní Polycom přidává čtvrtý prvek - HD videokonferenční systémy.

Přístroje HDX pracují v protokolu pro přenos zvuku Siren 22 kHz StereoSurround a mají nově vyvinuté mikrofony snímající místnost v úhlu 360 stupňů. Využívají vysoce kvalitní kamery pro přenos obrazu v kvalitě HD, které dokáží snímat v úhlu až 270 stupňů. Výsledkem je mimořádně čistý a věrný obraz i zvuk a schopnost přenášet detaily v kvalitě, které v konferencích dosud nebyla dostupná.

Řada HDX je vyvinuta tak, aby se přizpůsobovala místnosti, v níž se konference odehrává. Napomáhají tomu speciální kodeky s dostatečným množstvím vstupů i výstupů. Zajištěna je dokonalá integrace signálů od účastníků, kteří se budou připojovat zvenčí.

Polycom již tradičně své technologie a přístroje vyvíjí tak, aby mohly spolupracovat s technikou a technologiemi jiných firem v oboru. Spolupracuje tak například se společnostmi Avaya, Microsoft, Alcatel a IBM. Tuto aktivitu Polycom vyvíjí i u architektury UltimateHD.

Gesto Communications českým zákazníkům dodává video- i audiokonfereční zařízení firmy Polycom. Již nyní mezi nimi jsou přístroje, které pracující s HD – například stolní telefon pro internetovou technologii SoundPoint IP 650. Rozdíl mezi tradičním telefonem a technologií High Definition Voice firmy Polycom odborníci přirovnávají k přechodu od AM rádia k CD kvalitě zvuku.

Tiskové zprávy

Diskuse