BenQ uvedlo nové digitální fotoaparáty

29. 10. 2006 23:46    Rubrika: Tiskové zprávy

<b>Design společnosti BenQ zaměřený na životní styl</b>

BenQ uvedlo nové digitální fotoaparáty

Od svého založení se společnost BenQ zaměřovala na navrhování produktů s ohledem na digitální životní styl současných lidí. Ať se již jedná o LCD monitory nebo mobilní telefony, BenQ změnila způsob, jakým lidé o technologických produktech přemýšlejí. Produkty společnosti BenQ se do rozmanitých životních stylů dnešních lidí hladce začleňují namísto toho, aby je měnily. Design produktů společnosti BenQ je založen na prostém přesvědčení, že i technologie musí mít lidskou duši. Technologie nejsou jen funkčním nástrojem, ale současně symbolizují i individualitu různých lidí a jejich životní styl.

Design hraje u společnosti BenQ neoddělitelnou úlohu, a proto by nikoho nemuselo překvapit, že během pěti krátkých let získaly naše produkty navržené s inovativním přístupem pro vzájemně propojený digitální životní styl více než 115 mezinárodních ocenění za design.

U příležitosti uvedení čtyř našich nových digitálních fotoaparátů přispěl komentářem i Manfred Wang, ředitel Lifestyle Design Center společnosti BenQ, a popisuje filozofii a zdroje inspirace v pozadí těchto fotoaparátů.

PRŮMYSLOVÝ DESIGN DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ BENQ
Rozhovor s ředitelem Lifestyle Design Center společnosti BenQ Manfredem Wangem

Kromě toho, že se věnuje projektům a designérům v Taipei i v Mnichově, má Manfred Wang ve společnosti BenQ na starosti celkové směrování designu jejích produktů. Své vzdělání získal na Taiwanu i v Německu a návrhy pana Wanga ztělesňují mezinárodní styl, jenž spojuje a vyvažuje designové prvky z Východu i Západu.

Pokud jde o design, digitální fotoaparáty BenQ urazily dlouhou cestu. Jak byste popsal současný styl jejich designu?
BenQ uplatňuje mezinárodní styl s asijskými vlivy. Ty se soustředí na naší filozofii designu „Setkávání protikladů“, kdy kombinujeme protiklady jako například hranaté a oblé tvary, práci a hru, Východ a Západ nebo stylovost a funkčnost.

Jaká myšlenka byla v pozadí této nové řady digitálních fotoaparátů?
Tato nová série fotoaparátů představuje nový myšlenkový proud v rovině BenQ designu. Během posledních několika let, kdy se velmi rychle vyvíjely technologie, posouval se i design digitálních fotoaparátů z tradiční říše technologických produktů do nového světa, který je pod vlivem technologií, ale současně i módních trendů.

Mnozí spotřebitelé nám říkali, že by si přáli fotoaparát, který bude praktický, se snadným ovládáním, výkonný, spolehlivý a aby jim poskytl prostor pro jejich kreativitu. Naší odpovědi na tato přání jsou modely C740 a C540. Jedním z odlišujících rysů těchto fotoaparátů je tvarovaný výstupek pro uchopení v profesionálním stylu, který připomíná design mnohem nákladnějších profesionálních modelů. I když jsou technologické produkty často vnímány jako chladné a sterilní, zde gumový potah s texturou kůže slouží jednak pro vyvolání kontrastu a současně změkčení kovového těla fotoaparátu – zatímco hliníkové provedení je pevné, guma je měkká. Výstupek pro uchopení navíc přispívá k lepší stabilitě při snímání. Kromě toho jsme se rozhodli u modelů C740/C540 použít napájení z tužkových baterií velikosti AA, abychom vyslyšeli přání našich zákazníků, kteří chtějí cestovat neobtíženi nabíječkami baterií.

Model E720 má jedinečný design, jaká inspirace zde byla v tomto případě?
Někdy inspirace pro design vychází z věcí, na něž se rádi díváme a kterých se rádi dotýkáme – pro mnohé to může znamenat luxusní věci, jako například kabelky nebo parfémy. Když se podívám na fotoaparát E720, spatřuji něco luxusního. Má štíhlé tělo z broušeného hliníku s jasně lesklou ozdobou z kovu – tato ozdoba rovněž slouží pro dobré uchopení. Vizuálně model E720 odvozuje své tvary od lahviček s parfémy nebo luxusních kabelek. Když jej postavíte svisle, připomíná elegantní flakón s parfémem, který má nahoře luxusní uzávěr. Lahvičky s parfémy reprezentují současně luxus i vkus a fotoaparát E720 obojí splňuje dokonale. Abychom nemluvili pouze o luxusu, model E720 není v ničem pozadu ani v použitelnosti. Jeho povrch opatřen úpravou proti stárnutí okysličováním, je neklouzavý a odolává vlhkosti.

Fotoaparát X720 nedávno získal ocenění za design iF China Top Selection. Jaká byla inspirace zde?

U modelu X720 jsme začali znovu s čistým papírem. Vzhledem k tomu, jak se oblasti práce a zábavy u spotřebitelů stále více prolínají, ovlivnil tento trend i design našich produktů. Naším cílem bylo navrhnout fotoaparát, který se nenásilně přizpůsobí oběma oblastem. Z kanceláře do nočního klubu – fotoaparát X720 je všude jako doma. Model X720 ztělesňuje filozofii designu „Setkávání protikladů“ společnosti BenQ. Svádí dohromady práci i zábavu, technologie i styl, bytelnost a jemnost.

Z hlediska designu je pohled na fotoaparát X720 potěšením. Je pouze 12,5 mm silný, takže jeho tělo z nerezové oceli je elegantní, jemné, ladné a štíhlé, s designem tenké čepele, která však chrání výkonné funkce uložené uvnitř, jako jsou například nejnovější technologie společnosti BenQ nebo příjemně velký displej LTPS s úhlopříčkou 2,5 palce (6,35 cm). Fotoaparát X720 je navržen tak, aby do složitých životů dnešních lidí vnesl krásu jednoduchosti.

Je tento fotoaparát příkladem „mezinárodního stylu designu“?
Ano, řekl bych že to tak můžete vyjádřit. Má „mezinárodní styl“ s inspirací od BenQ. Produkty společnosti BenQ usnadňují život s technologiemi – boříme bariéry mezi technologiemi a jejich uživateli. To lze poznat například dotekem jemného provedení fotoaparátu X720, jeho ocelového povrchu s úpravou proti poškrábání, takže se uživatelé nemusejí obávat používat jej úplně kdekoli.

BenQ představuje nejštíhlejší sedmimegapixelový digitální fotoaparát na světě
Fotoaparát BenQ X720 oceňovaný za design má CCD snímací senzor s rozlišením 7 megapixelů, 3x optický zoom, objektiv Pentax SMC a nejštíhlejší tělo na světě – pouhých 12,5 mm

Společnost BenQ dnes představila model BenQ X720 – nejštíhlejší digitální fotoaparát s rozlišením 7 megapixelů, vybavený 3x optickým zoomem, objektivem Pentax SMC (Super Multi-Coating), snímacím senzorem CCD s úhlopříčkou 1/2,5 palce (1 cm) a LCD displejem s vysokým jasem, který má úhlopříčku 2,5 palce (6,35 cm). Fotoaparát BenQ X720 se vyznačuje elegantním tělem z nerezové oceli s leštěným povrchem a získal prestižní ocenění za design – 2006 iF China Design Award a 2006 G-mark Good Design Award – za jemný, vytříbený a elegantně provedený design ve tvaru čepele.

„Design fotoaparátu X720 odráží filozofii designu ‚Setkávání protikladů‘ společnosti BenQ. Svádí dohromady práci i zábavu, technologie i styl, bytelnost a jemnost,“ řekl Manfred Wang, ředitel Lifestyle Design Center společnosti BenQ. „Podíváte-li se na fotoaparát X720 pozorně, uvidíte, že je ztělesněním rafinovaného stylu a technologie – dokonale vyvážený poměr potěšení a funkčnosti.“

Kromě propracovaného zevnějšku je fotoaparát X720 vybaven celou řadou funkcí, včetně systému S.S.F (Super Shake-Free), jenž uživatelům umožňuje snímat fotografie a videosekvence s jasnějšími, čistšími a přirozenějšími barvami. Digitální fotoaparát BenQ X720 umožňuje rozsah nastavení citlivosti až na hodnotu ISO 1200 pro fotografie a až na ISO 4000 pro záznam videa, které umožňují získat kvalitní záběry při nedostatečném osvětlení nebo záběry rychle se pohybujících objektů. Model BenQ X720 dále nabízí 7 scénických režimů fotografování pro rychlou změnu celkového nastavení. Také podporuje funkci PictBridge, která umožňuje přímý tisk fotografií na jakékoli tiskárně s touto funkcí.

BenQ představuje novou řadu digitálních fotoaparátů s rozlišením 7 a 5 megapixelů

Modely mají rozlišení 7/5 megapixelů, objektiv Pentax SMC a nanejvýš všestranné funkce a nastavují tak nový standard pro vysokou kvalitu snímků

Společnost BenQ dnes představuje dva nové přírůstky do své rodiny digitálních fotoaparátů klasické třídy – modely BenQ DC C740 a C540. Fotoaparáty C740/C540 mají snímací senzor CCD s rozlišením 7 a 5 megapixelů, 3x optický zoom, velký LTPS displej s úhlopříčkou 2,5 palce (6,35 cm) a objektiv Pentax
s technologií SMC (Super Multi-Coating). Díky vysoce všestranným funkcím, jako je například režim stabilizace obrazu Shake-Free, režim portrétové fotografie s vysokou hodnotou citlivosti ISO a režim PASM, tyto fotoaparáty poskytují věrné snímky s vysokou kvalitou, která uspokojí i odborníky na digitální fotografii.

Fotoaparáty C740 a C540 jsou vybaveny objektivem Pentax SMC, jenž umožňuje snímat výjimečně čistý a ostrý obraz s vysokým jasem a skvělým kontrastem. Oba modely C740/C540 se mohou pochlubit funkcí stabilizace obrazu, díky níž uživatelé mohou snímat čisté a precizní fotografie bez jakéhokoli zkreslení. Tuto funkci je možné vybrat přímo pomocí funkčního kolečka a uživatelé tak mohou okamžitě fotit bez roztřesení. Kromě toho režim portrétové fotografie s vysokou hodnotou citlivosti ISO podporuje hodnotu až 1000 a zajišťuje tak jasné snímky i v tmavém prostředí.

Dále jsou tyto fotoaparáty vybaveny režimem PASM (Program AE/Aperture Priority/ Shutter Priority/Manual – automatická expozice, priorita clony/priorita času/manuální), jenž uživatelům umožňuje ručně upravovat nastavení clony a doby expozice podle osobních preferencí. Režim „Program AE“ ovládá vyrovnání expozice (množství světla vstupujícího do fotoaparátu). Podle naměřených světelných podmínek automaticky nastaví dobu expozice a clonu (f-stop). Režim priority clony automaticky nastaví vhodnou dobu expozice na základě nastavení clony, které si zvolí uživatel. Doba expozice se nastaví automaticky pro dosažení správné expozice a je primárně použita pro práci s hloubkou záběru (rozsahem zaostření). Režim priority doby expozice ovládá rychlost zavření závěrky a vyrovnání expozice. Fotoaparát automaticky nastaví clonu tak, aby výsledná expozice byla optimální. Režim priority doby expozice se používá především pro snížení neostrostí při snímání pohybujících se subjektů. Režim manuálního nastavení uživatelům poskytuje nejvyšší úroveň tvořivého přístupu při práci s nastavením clony a doby expozice.

Digitální fotoaparáty C740/C540 navíc mají i další funkce, jako například režim přímého tisku, souvislý záznam videosekvencí s optickým zoomem, 13 scénických režimů, multizónové měření a speciální výstupní režimy s poměrem stran 3:2 a 16:9. Režim s poměrem 3:2 je vhodný pro snadný tisk bez oříznutí okrajů a režim 16:9 je určen pro přímé zobrazení na širokoúhlém televizoru s formátem 16:9. Díky tomu jsou modely C740/C540 v každém ohledu nanejvýš všestrannými fotoaparáty s vysokým výkonem.

Digitální fotoaparáty C740/C540 jsou na trhu k dostání od října.

BenQ představuje digitální fotoaparát s rozlišením 10,1 megapixelu

Vysoké rozlišení, inovativní technologie, dokonalá kvalita obrazu

Společnost BenQ oznámila uvedení digitálního fotoaparátu C1000, následníka modelu C800, který se vyznačuje objektivem se snímacím prvkem CCD s rozlišením 10,1 megapixelu, 3x optickým zoomem a velkým TFT LCD displejem s úhlopříčkou 2,4 palce (6 cm) umožňujícím jasné a pohodlné prohlížení fotografií. Model C1000 poskytuje dokonalou kvalitu obrazu a je vybaven rozsáhlou řadou uživatelsky vstřícných režimů, mezi něž patří režim PASM, 8 sekundová prodleva závěrky pro režim nočního snímání, režim rychlého sejmutí 4 fotografií za sebou a režim tisku.

Režim PASM (Program AE/Aperture Priority/Shutter Priority/Manual – automatická expozice, priorita clony/priorita času/manuální) uživatelům umožňuje ručně upravovat nastavení clony a doby expozice podle osobních preferencí. Režim „Program AE“ automaticky nastaví clonu a dobu expozice podle naměřených světelných podmínek, režim priority clony nastaví vhodnou dobu expozice na základě nastavení clony, které si zvolí uživatel, a režim priority doby expozice postupuje opačně.

Režim 8 sekundové prodlevy závěrky pro režim nočního snímání uživatelům umožňuje zachytit snímky s jasnějšími a ostřejšími detaily, které by jinak při běžné rychlosti závěrky zanikly. K tomu navíc režim rychlého sejmutí 4 fotografií za sebou nabízí výhodu sejmutí objektů v neustálém pohybu nebo těch, které se pohybují rychle, a umožňuje kdykoli a kdekoli zachytit jakýkoli moment nebo pohyb.

Digitální fotoaparát BenQ C1000 podporuje záznam video sekvencí v rozlišení VGA s obnovovacím kmitočtem 30 snímků za sekundu ve formátu MPEG-4 a podporuje funkci PictBridge, která umožňuje přímý tisk fotografií na jakékoli tiskárně s touto funkcí. Fotoaparát je mimoto dodáván s vestavěnou pamětí 24 MB a je kompatibilní s paměťovými kartami SD.

Digitální fotoaparát BenQ C1000 je na trhu k dostání od října.