Apple MacBook Pro nyní s Core 2 Duo

Apple MacBook Pro nyní s Core 2 Duo

TISKOVÁ ZPRÁVA – v původním znění

Až o 39 % rychlejší než předchozí generace

Společnost Apple oznámila, že celá řada přenosných počítačů MacBook Pro je nyní vybavena procesory Intel Core 2 Duo a dosahuje až o 39 % vyššího výkonu než předchozí generace. Všechny nové modely MacBook Pro nabízejí dvojnásobnou paměť a větší úložnou kapacitu než předchozí generace, jsou také vybaveny portem FireWire 800 pro připojení vysokorychlostních periferií. Atraktivní hliníkový plášť 15“ a 17“ modelu MacBook Pro má tloušťku jen 2,5 cm a obsahuje zabudovanou videokameru iSight pro videokonference na cestách.

„Nový MacBook Pro s procesorem Intel Core 2 Duo, větší úložnou kapacitou a rozhraním FireWire 800 přináší bezkonkurenční výkon a mobilitu v neuvěřitelně tenkém a lehkém provedení,“ řekl Philip Schiller, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing produktů. „Jsme potěšeni, že prodej našich přenosných počítačů roste dvakrát rychleji než trh notebooků jako celek, a doufáme, že nové modely MacBook Pro budou v tomto úspěchu pokračovat.“

Každý MacBook Pro obsahuje nový procesor Intel Core 2 Duo se 4MB sdílené vyrovnávací paměti druhé úrovně, který je v uznávaných výkonových testech až o 39 % rychlejší než předchozí model MacBook Pro 2,16 GHz a sedmkrát rychlejší než PowerBook G4 1,67 GHz. Apple zdokonalil Mac OS X, aby dokázal využívat technologické novinky procesorů Intel Core 2 Duo, což zvýšilo výkon profesionálních aplikací jako Aperture 1.5, Final Cut Pro 5 a Logic Pro 7.

MacBook Pro jako ideální počítač pro firemní uživatele a kreativní profesionály nabízí operační paměť 667 MHz DDR2 SDRAM rozšiřitelnou až na 3GB, grafiku ATI Mobility Radeon X1600 až s 256 MB vyhrazené paměti a optickou mechaniku SuperDrive s podporou vypalování na dvouvrstvé disky DVD. V každém novém počítači MacBook Pro jsou zabudována nejmodernější vysokorychlostní rozhraní včetně gigabitového ethernetu 10/100/1000 BASE-T, bezdrátového rozhraní AirPort Extreme a Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate), portů FireWire 800 a FireWire 400, kombinovaného analogového a optického digitálního vstupu a výstupu zvuku, slotu pro rozšiřovací karty ExpressCard/34 a také videovýstupu DVI pro připojení k různým displejům včetně 30“ Apple Cinema HD Display.

MacBook Pro používá napájecí adaptér Apple MagSafe, který magneticky drží napájecí šňůru připojenou k počítači a bezpečně se uvolní, pokud se napájecí šňůra napne, což zabrání pádu notebooku z pracovní plochy. Apple nyní navíc nabízí MagSafe Airline Adapter, který usnadňuje práci s notebookem MacBook Pro v letadle, neboť jej lze připojit do zásuvky v sedadle. MacBook Pro také obsahuje podsvícenou klávesnici, čidlo Apple Sudden Motion Sensor, které chrání pevný disk v případě pádu, a polohovací zařízení Scrolling TrackPad pro snadné procházení dlouhých webových stránek nebo ovládání zobrazení velkých fotografií.

Přenosné počítače MacBook Pro se dodávají s novou generací oceňované sady aplikací pro digitální životní styl iLife ’06, kterou tvoří aplikace iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand a nová aplikace iWeb, v níž lze nesmírně snadno vytvářet atraktivní webové stránky s fotografiemi, blogy a podcasty. Tyto stránky pak lze prostřednictvím služby .Mac jednoduše publikovat na webu. Každý MacBook Pro také samozřejmě obsahuje poslední verzi operačního systému Mac OS X 10.4.8 Tiger s aplikacemi Safari, Mail, iCal, iChat AV, Front Row a Photo Booth, které v notebooku s procesorem Intel běží nativně.

Ceny a dostupnost
Nové notebooky MacBook Pro budou na českém trhu k dispozici od 2. poloviny listopadu v následujících doporučených koncových cenách: 15" model s Intel Core 2 Duo 2.16GHz za 67.299 Kč, 15" model s Intel Core 2 Duo 2,33GHz za 82.999 Kč a 17“ model s Intel Core 2 Duo 2.33GHz za 92.999 Kč vč. DPH a recyklačních poplatků. Zákazníci si je mohou objednat na internetovém obchodě Apple Store (store.apple.cz), v prodejnách Apple Premium Resellers: MacSource (ul. Nádražní, u metra Anděl), iStyle Brno (ul. Sukova, vedle Centra), v obchodě Apple v Bontonlandu (palác Koruna), u autorizovaných prodejců Apple Authorized Resellers: Tauer (OC Flora), Jarpol (OC Metropol Zličín), Setos (Centrum Černý Most a Chodov) a v prodejnách Datart, Electroworld a K+B. Apple MagSafe Airline Adapter bude k dispozici také od 2. poloviny listopadu v doporučené koncové ceně 2.899 Kč.

2.16 GHz 15“ MacBook Pro s doporučenou koncovou cenou 67.299 Kč obsahuje:
• 15,4“ 1440 x 900 LCD displej s jasem 300 cd/m2;
• Procesor 2.16 GHz Intel Core 2 Duo;
• 1 GB operační paměti 667 MHz DDR2 SDRAM rozšiřitelné na 3GB;
• 120 GB Serial ATA pevný disk s 5400 ot/min a senzorem pádu;
• Šestirychlostní štěrbinovou optickou mechaniku s podporou vypalování dvouvrstvých DVD (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW);
• Grafický akcelerátor ATI Mobility Radeon X1600 s architekturou PCI Express a 128MB GDDR3 videopaměti;
• DVI zásuvku pro připojení externích zobrazovacích zařízení (VGA adaptér součástí dodávky, Composite/S-Video adaptér je dostupný jako volitelné příslušenství);
• Vestavěnou podporu Dual Link DVI dovoluje připojit až Apple 30“ Cinema HD Display;
• Dvě zásuvky USB 2.0 a po jedné zásuvce FireWire 800 a FireWire 400;
• Zásuvku zvukového linkového vstupu a zásuvku sluchátek; obě zásuvky rovněž podporují optická digitální zvuková;
• 85 W Apple MagSafe napájecí adaptér.

2.33 GHz 15“ MacBook Pro s doporučenou cenou 82.999 Kč obsahuje:
• 15,4“ 1440 x 900 LCD displej s jasem 300 cd/m2;
• Procesor 2.33 GHz Intel Core 2Duo;
• 2 GB operační paměti 667 MHz DDR2 SDRAM rozšiřitelné na 3GB;
• 120 GB Serial ATA pevný disk s 5400 ot/min a senzorem pádu;
• Grafický akcelerátor ATI Mobility Radeon X1600 s architekturou PCI Express a 256 MB GDDR3 videopaměti;
• 85 W Apple MagSafe napájecí adaptér.

2.33 GHz 17“ MacBook Pro s doporučenou cenou 92.999 Kč obsahuje:
• 17“ širokoúhlý 1680 x 1050 LCD displej s jasem 300 cd/m2;
• 2.33 GHz Intel Core 2 Duo processor;
• 2 GB operační paměti 667 MHz DDR2 SDRAM rozšiřitelné na 3GB;
• 160 GB Serial ATA pevný disk s 5400 ot/min a senzorem pádu;
• Osmirychlostní štěrbinovou optickou mechaniku s podporou vypalování dvouvrstvých DVD (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW);
• 85 W Apple MagSafe napájecí adaptér.

Počítače MacBook Pro jsou dále k dispozici v zákaznických konfiguracích zahrnujících možnost rozšíření kapacity pevného disku až na 200 GB (4200 ot/min) nebo 160 GB (5400 ot/min), až 3 GB operační paměti, napájecí adaptér MagSafe Airline Adapter, Apple USB modem či širokoúhlý displej s lesklým povrchem.

* Založeno na výkonostních testech standardu SPECint a SPECfp.