Intel urychluje vývoj superpočítačů

13. 11. 2006 17:57    Rubrika: Tiskové zprávy

Ještě před zahájením veletrhu Supercomputing 2006, který se koná ve dnech 11. až 17. listopadu v Tampa, USA, společnost Intel představila nové produkty a technologie pro výrobce, integrátory a programátory systémů, které usnadňují výrobu rychlejších a prostorově méně náročných superpočítačů.

TISKOVÁ ZPRÁVA – v původním znění

Nové serverové produkty Intel uvedené na trh během tohoto roku otevírají technickým výpočetním systémům zcela nové možnosti. Pro srovnání – 10 let starý superpočítač s 9000 procesory Intel® Pentium® Pro zabírá plochu 140 metrů čtverečních, dosahuje špičkového výkonu 1,8 teraflopů a spotřebu má 800 000 wattů. Dnes tohoto výkonu dosáhne serverový klastr se 44 čtyřjádrovými procesory Intel® Xeon® řady 5300, kódově označovanými „Clovertown“ a uváděnými v nejbližších dnech na trh, a navíc se vejde na plochu pouhého 1,5 metru čtverečního a spotřebuje necelých 10 000 wattů.**

„Nejnovější technologické inovace společnosti Intel umožnily vznik nových výpočetních modelů a zařízení, která nebyla dříve ve světě špičkových HPC systémů myslitelná. Tímto způsobem se otevírají cesty k novým vědeckým objevům, produktovému designu a simulacím, které povedou k dalším inovacím po celém světě,“ uvádí Boyd Davis, ředitel marketingu Server Platform Group společnosti Intel. „V uplynulých letech jsme byli svědky vývoje prvních osobních superpočítačů, zdvojnásobení hustoty skříňových serverů a nárůstu využití největších a nejvíce škálovatelných průmyslových systémů s dvoujádrovými procesory Intel Itanium a Intel Xeon.“

Nové produkty
Tento měsíc společnost Intel uvede světově první standardizované čtyřjádrové procesory pro dvoucestné servery, výše zmíněné čtyřjádrové procesory Intel Xeon řady 5300. Tyto procesory přináší podle měření v Linpack benchmarku více než šestkrát vyšší výkon než HPC procesory Intel Xeon s jedním jádrem.***

Nové nástroje pro klastrování
Intel rovněž zpřístupnil nové nástroje pro vývoj softwaru, které dále zjednodušují tvorbu, ladění a optimalizaci paralelních aplikací pro serverové klastry. Nové produkty — Intel® Cluster Toolkit 3.0 a Intel Cluster OpenMP pro kompilátory Intel — uspokojují poptávku vývojářů po výkonných nástrojích a podpoře přechodu na serverové klastry s vícejádrovými procesory. Nová sada Intel Cluster Toolkit v sobě spojuje několik softwarových produktů, včetně nových verzí Intel MPI Library, Intel Math Kernel Library Cluster Edition a Intel Trace Analyzer and Collector. Řešení Cluster OpenMP pro kompilátory Intel je novinka, která rozšiřuje OpenMP na distribuované paměťové klastry a podporuje úspěšné rozšíření programovací metody OpenMP v prostředí dvou- a vícejádrových procesorů a klastrů.

Nové komponenty zmenšují rozměry a náklady
Díky dvou- a čtyřjádrové technologii Intel mohou výrobci systémů snadněji připravit rack servery, které šetří prostor v datovém centru a zajišťují vysoký výkon a lepší možnosti na jeden watt ve všech cenových hladinách.