Zakladatel Aceru Stana Shiha oceněn

7. 12. 2006 17:27    Rubrika: Tiskové zprávy

Time zařadil zakladatele společnosti Acer Stana Shiha mezi "Vynikající osobnosti Asie uplynulých 60 let“

TISKOVÁ ZPRÁVA – v původním znění

Shih: Ocenění patří zaměstnancům a partnerům společnosti Acer za 30 let její existence

Časopis Time zařadil zakladatele společnosti Acer Stana Shiha mezi "Vynikající osobnosti Asie uplynulých 60 let". „Vynikající osobnosti“ jsou pozoruhodní muži a ženy, kteří spoluvytvářeli historii v uplynulých šesti desetiletích v Asii. Shih je přesvědčen, že ocenění náleží stejným dílem všem zaměstnancům a partnerům společnosti Acer za 30 let její existence.

Time vydal publikaci „Vynikající osobnosti Asie za uplynulých 60 let“ jako samostatné zvláštní vydání k šedesátiletému výročí asijské verze tohoto časopisu. Mezi vynikající osobnosti zařadil mj. Číňana Jerry Yanga z Yahoo!, japonského baseballového hráče Sadaharu Oha, čínského politika, zesnulého Teng Xiao-pinga, bývalého singapurského ministerského předsedu Lee Kuan Yewa, hongkongského podnikatele Li Ka-shinga a filmovou hvězdu Bruce Leea.

Článek o Shihovi v časopisu Times, jehož autorem je president a výkonný předseda společnosti Intel Paul Otellini, popisuje Shiha jako “jednoho z prvních, kteří rozpoznali možnosti mikroprocesorů… které tvoří mozek miliard výrobků od aut po mobilní telefony. Shih pochopil, že spojení levných čipů s efektivní výrobou umožní masové rozšíření výpočetní techniky. Byl to správný odhad – dokonce natolik správný, že se mu podařilo vytvořit celosvětově uznávanou značku osobních počítačů (Acer). Současně zahájil převratný rozvoj hi-tech průmyslu na Tchajwanu.… a inspiroval celou generaci tchajwanských podnikatelů.

“Díky nezanedbatelnému Shihově podílu se nyní stal integrovaný model dodavatelského řetězce uznávaným standardem smluvní výroby osobních počítačů na celém světě. Jinými slovy, právě on způsobil, že váš osobní počítač stojí 1000 USD a nikoli 10 000 USD,“ vysvětluje článek.

Shih vykládá tuto poctu jako ocenění celosvětového úspěchu společnosti Acer v uplynulých letech, který ji umožnil se stát čtvrtým největším prodejcem osobních počítačů na světě. Kultura společnosti Acer byla vždy založena na týmovém duchu, dlouhodobém vztahu se zaměstnanci a spolupráci s úspěšnými partnery. Z toho důvodu Shih tvrdí, že ocenění náleží stejným dílem všem současným i bývalým členům „týmu“.

Před třiceti lety Shih poznal možnosti, které nabízejí technologie založené na využití mikroprocesorů a osobních počítačů, a dokonale ji využil. Patří nejen k zakladatelům značky Acer, ale také se podílel na jejím celosvětovém rozvoji. Působí již dlouhá léta jako mluvčí tchajwanského IT průmyslu a je známý svými originálními modely řízení. Velmi často je citována jeho „usmívající se křivka“, což je obchodní model, který ilustruje životaschopnost celosvětového IT průmyslu.

Tiskové zprávy

Diskuse