Technologie IBM pro nemocnici Motol

7. 12. 2006 17:29    Rubrika: Tiskové zprávy

Fakultní nemocnice v Motole implementovala technologii RFID od IBM za účelem zefektivnění provozních postupů.

Technologie IBM pro nemocnici Motol

TISKOVÁ ZPRÁVA – v původním znění

Největší nemocnice v České republice si vybrala pro správu majetku řešení IBM založené na technologii RFID.

Společnost IBM implementovala řešení pro správu majetku založeného na technologii RFID ve Fakultní nemocnici v Motole, největším zdravotnickém zařízení v České republice. Nové řešení umožní snadnou inventuru majetku s nižšími požadavky na personální zdroje. Technologie RFID (identifikace prostřednictvím radiových vln) umožní nemocnici snadněji a efektivněji sledovat pohyb majetku, což zefektivní rutinní procesy a zaměstnanci nemocnice tak budou moci efektivněji řídit provoz.

Pilotní projekt, jenž byl spuštěn v říjnu, umožní Fakultní nemocnici v Motole identifikovat další možná využití technologie RFID přímo spojená s péčí o pacienty. Motolský projekt je jediným projektem využití standardu RFID v českém zdravotnictví.

„Systém založený na RFID nám také dovolí inventarizovat majetek i s ohledem na jeho přesné umístění v místnostech a delegovat zodpovědnost za jeho užívání na konkrétního člověka, což je nezanedbatelná výhoda, vezmete-li v úvahu stoupající hodnotu špičkového lékařského vybavení,“ uvedl Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole. „S novou technologií lze také volit různé režimy evidence pro vybrané skupiny majetku a sledovat je častěji. Díky přesnější evidenci skutečného stavu majetku chce fakultní nemocnice snížit jeho ztráty.“

Přínos nového způsobu inventarizace je patrný při srovnání možností, které umožňuje předchozí a nový systém. Zatímco dříve byl sledován pouze majetek s vyšší pořizovací hodnotou než je stanovený limit, nyní lze do evidence zahrnout prakticky všechny položky. Systém evidence majetku byl dříve primárně určen pro potřeby finanční evidence a výstupem inventury byla v podstatě binární informace nalezeno/nenalezeno, s novým systémem je možné získávat diferencovanější informace a brát v úvahu i další kritéria, jako jsou přesné umístění majetku a určení zodpovědné osoby.

S vyšší četností inventur se také zvýší kvalita evidovaných dat a umožní se skutečně operativní kontrola majetku v intervalu mezi pravidelnými inventurami. V systému postaveném na RFID totiž stačí, když jeden člověk s mobilním terminálem v ruce obejde určený prostor. Terminál se zabudovanou čtečkou RFID odečte informace ze štítků, jimiž je vybaven každý evidovaný kus. Štítky obsahují nepatrný chip RFID vysílající v různé frekvenci uloženou informaci. Výhodou je, že informace uložené na nosiči lze přepisovat a jsou odolné vůči mechanickému poškození. Po skončení evidence se terminál vloží do tzv. kolíbky (držáku), která informace vyexportuje a získaný soubor porovná s ideálním stavem. Výstupy těchto kontrol budou díky informačnímu systému snadněji dostupné zodpovědným pracovníkům a managementu nemocnice.

Radiofrekvenční identifikace RFID se již osvědčila při snižování nákladů v obchodních řetězcích a průmyslových odvětvích díky své schopnosti sledovat efektivně pohyb zboží. Technologii RFID je však možné úspěšně použít i ve zdravotnictví ke zlepšení péče o pacienty,zejména díky možnostem identifikace pacientů, minimalizace chyb, správné medikaci a sledování léků a zdravotnického materiálu.

Tiskové zprávy

Diskuse