10 procesorů Intel Core 2 Duo

29. 7. 2006 10:02    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel představila 10 procesorů Intel® Core™ 2 Duo a Intel® Core™ 2 Extreme pro spotřební a firemní PC, notebooky a pracovní stanice, které mění výkon, vzhled a spotřebu počítačů – a především – možnosti jejich využití.

10 procesorů Intel Core 2 Duo

„Procesory Core 2 Duo jsou jednoduše řečeno nejlepší procesory na světě,“ říká Paul Otellini, president a CEO společnosti Intel. „Od uvedení procesoru Intel Pentium® toto odvětví nezažilo větší proměnu srdce počítače. Procesor Core 2 Duo pro stolní PC je energetický zázrak – obsahuje 291 milionů tranzistorů, zajišťuje výkon potřebný i pro ty nejmodernější a nejnáročnější aplikace a přitom má o 40 procent nižší spotřebu energie.”

Všemi očekávaná řada procesorů se již v tuto chvíli těší široké podpoře. V přípravě je více než 550 zákaznických systémů – největší množství v historii společnosti Intel. Cílově bude počítače a komponenty postavené na nových procesorech prodávat několik desítek tisíc firem.

Procesory Intel Core 2 Duo se vyrábí ve světově nejvyspělejších velkokapacitních závodech pomocí špičkové 65nanometrové výrobní technologie společnosti Intel. Nové modely procesorů pro stolní PC přináší až o 40 procent vyšší výkon a o více než 40 procent nižší spotřebu energie než dosavadní nejlepší Intel procesory. Podle řady nezávislých testů nové procesory vítězí ve více než devíti z 10 hlavních benchmarků pro stolní PC, servery a herní PC.

Řada procesorů Intel Core 2 Duo se skládá z pěti modelů pro stolní PC, vytvořených podle potřeb firem, domácích uživatelů a nadšenců, jako jsou profesionální hráči her, a pěti modelů pro notebooky, přizpůsobených nárokům mobilního životního stylu. Pracovní stanice s procesory Intel Core 2 Duo zajistí špičkový výkon v oblasti jako je design, tvorba obsahu či technické výpočty.

Nová řada procesorů je postavena na revoluční mikroarchitektuře Intel® Core™ navržené tak, aby zajistila vysoký a zároveň energeticky šetrný výkon. Díky výkonu dvou jader neboli výpočetních jednotek dokáží procesory rychleji dokončit celou řadu úkolů. Lépe rovněž zvládají souběžný provoz několika aplikací, například psaní emailů během stahování hudby nebo videa a průběžné antivirové kontroly. Nové dvoujádrové procesory lépe realizují činnosti, jako je sledování videa ve vysokém rozlišení, ochrana PC a zdrojů během e-commerce transakcí, a umožňují výrobu elegantnějších a lehčích notebooků s delším provozem na baterie.

Spotřebitelé a firmy si budou moci nové procesory Intel Core 2 Duo zakoupit též v rámci specializovaných platforem společnosti Intel neboli kombinací hardwarových a softwarových technologií navržených podle konkrétních potřeb – například technologie Intel® vPro™ pro firmy, mobilní technologie Intel® Centrino® Duo pro notebooky a technologie Intel® Viiv™ pro domácnosti.

Mnoho produktů bude vybaveno i dalšími technologiemi z laboratoří společnosti Intel, jsou jimi například systém virtualizace Intel® Virtualization Technology a technologie správy Intel® Active Management, které zvyšují bezpečnost a možnosti správy počítačů. Podpora 64bitových systémů bude nově dostupná i v oblasti přenosných počítačů. K novým procesorům se rovněž dodávají čipové sady řady Intel® 975X, 965 a mobilní Intel® 945 Express. Čipová sada Intel 965 Express zahrnuje nejnovější verzi integrované grafiky a technologii Intel® Clear Video Technology. Všechny čipové sady podporují systém Microsoft Windows Vista* Premium Ready.

Pokročilé inovace
Procesory Intel Core 2 Duo a Intel® Core™2 Extreme obsahují celou řadu inovací, kromě jiných též:

Intel® Wide Dynamic Execution – díky 14 stupňovému zásobníku může každé jádro v jednu chvíli dokončit až čtyři kompletní instrukce, což zvyšuje celkový výkon a efektivitu systému.

Intel® Smart Memory Access – zlepšuje výkon systému tím, že maskuje prodlevu operační paměti, optimalizuje využití dostupné kapacity po přenos dat a poskytuje je procesoru přesně tam a v tu chvíli, kdy je potřebuje.

Intel® Advanced Smart Cache – zahrnuje sdílenou L2 cache neboli zásobník vyrovnávací paměti, který omezením přenosů snižuje spotřebu a zvyšuje výkon – umožňuje jednomu jádru využít celou vyrovnávací paměť, když druhé jádro právě nepracuje. Pouze společnosti Intel nabízí tuto funkci u procesorů všech typů.

Intel® Advanced Digital Media Boost – zdvojnásobuje reálnou rychlost zpracování instrukcí využívaných především v multimediálních a grafických aplikacích.

Technologie Intel® 64 – rozšíření 32bitové architektury Intel zajišťuje podporu 64bitového zpracování, včetně zpřístupnění většího objemu operační paměti.

Unikátní výbava mobilních verzí procesoru
Mobilní procesory Intel Core 2 Duo zahrnují celou řadu pokročilých inovací, mimo jiné:

Intel® Dynamic Power Coordination – koordinace technologií Enhanced Intel SpeedStep® a přechodu do klidových režimů (C-states) pro jednotlivá jádra zvlášť zajišťuje vyšší úspory energie.

Intel® Dynamic Bus Parking – dovoluje při běhu procesoru na nižší frekvenci vypnout čipovou sadu, šetřit energii a prodloužit provoz na baterie.

Enhanced Intel® Deeper Sleep with Dynamic Cache Sizing – šetří energii odesláním dat do vyrovnávací paměti a snížením napájení CPU.

Cena a dostupnost
Společnost Intel již všechny typy procesorů Intel Core 2 Duo nějakou dobu dodává. Výrobci systémů, prodejci, integrátoři a členové partnerského programu Intel Channel proto již nyní mohou nabízet první systémy s procesory Intel Core 2 Extreme.
Stolní PC s procesory Intel Core 2 Duo budou k dispozici počátkem srpna. Notebooky s procesory Intel Core 2 Duo potom koncem srpna.
PC s novými procesory Intel Core 2 Duo začínají být v těchto dnech dostupné i v České republice. Mimo celosvětové uváděných nadnárodních značek to budou i lokální firmy jako Comfor, TS Bohemia, BGSLevi, 100Mega, Alzasoft, IT Planet, Prestigio nebo Suma.

Desktop procesory Frekvence Rychlost sběrnice L2 Cache Cena
Procesor Intel Core 2 Extreme X6800 2,93 GHz 1066 4MB 999 USD