GTS Novera dokončila integraci telekomunikačních sítí

16. 2. 2007 00:20    Rubrika: Tiskové zprávy

Rok po provedení akvizic konkurenčních telekomunikačních operátorů Contactel, Nextra a Telenor Networks dokončila společnost GTS Novera integraci získaných telekomunikačních sítí. Nová, rozšířená síť GTS Novera je jednou z největších v České republice a uživatelům telekomunikačních služeb nabízí široké možnosti koncového připojení, vysokou přenosovou kapacitu a garantovanou kvalitu služeb. Letos v lednu síť odbavila přes 200 milionů hovorů, tedy o 71 % více než ve stejném měsíci loňského roku.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nejširší možnosti připojení koncových uživatelů
Síť GTS Novera umožňuje připojit koncové uživatele prostřednictvím vlastních optických sítí, radiovým připojením a technologií LLU (Local Loop Unbundling – pronájem místního vedení). Optické připojení je dostupné v 80 městech republiky, v sedmi největších jsou vybudovány metropolitní optické sítě. Radiové systémy pokrývají více než sto měst a umožňují bezdrátové připojení koncových účastníků v licencovaných pásmech 26 GHz a 3,5 GHz. Připojení technologií LLU je v současnosti dostupné ve 12 největších městech, což představuje cca 30 % (tedy okolo 800 tisíc) všech pevných linek v ČR. „Široká variabilita řešení, která nabízíme našim koncovým uživatelům pro připojení do naší sítě, jim dávají možnost svobodně si vybrat operátora, což je důležité pro skutečnou liberalizaci telekomunikačního trhu u nás,“ řekl Václav Dolínek, ředitel technické divize GTS Novera.

Vysokou kapacitu páteřní sítě lze dále rozšiřovat
Páteřní síť GTS Novera využívá technologii vlnového multiplexu (DWDM), zahrnuje přes 20 tisíc km vlastních optických vláken a propojuje více než 80 měst České republiky. Síť má kruhovou topologii, která zajišťuje provoz i při dílčím poškození. Stávající kapacitu páteřní sítě 25xSTM16 (tedy 25x2,5 Gb/s), která je v současnosti využívána na zhruba 85 %, je možno v souvislosti s rostoucími požadavky zákazníků rozšiřovat až na maximálních 80xSTM16 (80x2,5 Gb/s). V lednu 2007 dosáhl objem hlasového provozu v síti 200 milionů hovorů měsíčně (o 71 % více než v lednu 2006), objem národního datového provozu dosáhl 2,7Gb a mezinárodního pak 2,5Gb (nárůst o 120% v porovnání s lednem 2006). Díky propojení GTS Novera na mezinárodní síť mateřské skupiny GTS Central Europe mají uživatelé sítě garantovánu vysokou kapacitu propojení v rámci celého regionu střední Evropy.

Kvalita a dohled nad sítí = až 70 % poruch odstraněno do čtyř hodin
Průměrná měsíční dostupnost služeb v síti GTS Novera činí 99,9 %, což v statistickém vyjádření udává, že síť zákazníkovi není k dispozici v průměru méně než 10 vteřin měsíčně. Na zajištění vysoké kvality dohlíží pražské dohledové centrum NMC (Network Management Centre), které zaměstnává 40 techniků. „Provoz služeb a řešení případných poruch podléhají přísným procesním pravidlům. Zákazníkům smluvně garantujeme odstranění poruchy do 24 hodin, v praxi je ale až 70 % poruch na službách firemních zákazníků odstraněno do čtyř hodin,“ řekl Tomáš Doležal, ředitel úseku provozu sítě GTS Novera.

Budoucí rozvoj sítě: pokrytí, kapacita, kvalita
Další rozvoj sítě GTS Novera se zaměří na zvyšování dostupnosti pro koncové uživatele a zvyšování kapacity přenosové páteřní sítě. V budoucnu je plánována další výstavba L2 ethernetové páteřní sítě a upgrade DWDM a SDH systémů. K udržení a zvyšování vysoké garantované kvality telekomunikačních služeb přispěje dokončení nových systémů pro správu sítě v tomto roce: UMS – Umbrella Management System a NRM – Network Resource Management systém.

Tiskové zprávy

Diskuse