GTS Novera vybuduje metropolitní síť v Uherském Brodě

20. 2. 2007 00:04    Rubrika: Tiskové zprávy

Celonárodní telekomunikační operátor GTS Novera podepsal na konci ledna s městem Uherský Brod smlouvu o vybudování metropolitní komunikační sítě. Ta propojí objekty místní správy a instituce zřizované městem, občanům zároveň nabídne možnost přístupu k vysokorychlostnímu internetu. Součástí sítě bude 35 veřejně dostupných počítačů a jeden internetový informační kiosek, které budou umístěné ve veřejných budovách. Podobné metropolitní sítě již GTS Novera zprovoznila například v Plzni, Bílině nebo nedávno ve Vsetíně.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

„Výstavbu sítě v Uherském Brodě zahájíme na konci února, její dokončení a předání městu je plánováno na polovinu června,“ řekl Tomáš Budník, ředitel komerční divize společnosti GTS Novera. „Metropolitní síť bude zahrnovat kromě propojení městských subjektů i zpřístupnění vysokorychlostního internetu občanům pomocí veřejně přístupných počítačů a jednoho informačního kiosku, ve vybraných místech také nabídne možnost připojení do internetu prostřednictvím bezdrátové technologe WiFi. Věříme, že tato síť bude přínosem jak pro město, tak pro jeho obyvatele,“ dodal.

„Výstavba metropolitní sítě v našem městě má za cíl zjednodušení komunikace mezi jednotlivými městskými subjekty a zároveň snížení výdajů na telekomunikace. Občanům města také rozšíří možnosti připojení k vysokorychlostnímu internetu. V rámci projektu bude navíc vybudováno internetové centrum v Domě kultury, kam bude nainstalováno osm veřejně přístupných počítačů,“ řekl Ing. Ladislav Kryštof, starosta města Uherský Brod. „GTS Novera nám síť vybuduje a poté nám bude zajišťovat její připojení k internetu. Provozování sítě si město bude zajišťovat samo prostřednictvím oddělení informatiky,“ dodal.

Ve výběrovém řízení města, které proběhlo na konci loňského roku, bylo jako dodavatel vybráno sdružení společností GTS NOVERA a.s. a Extra NET s.r.o. Náklady na vybudování sítě jsou 14,162 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií (Evropským fondem pro regionální rozvoj ve výši 66,7 % a státním rozpočtem ČR ve výši 10 % v rámci Společného regionálního operačního programu).

Část metropolitní sítě bude realizována optickými kabely, část bezdrátovými přenosovými systémy. Optická síť bude propojovat celkem jedenáct lokalit, v dalších dvaceti bude instalována bezdrátová síť. Propojení objektů místní správy a institucí zřizovaných městem bude realizováno v licencovaných pásmech 13 – 38 GHz a 3,5 GHz. Pro připojení koncových uživatelů je především z důvodů usnadnění přístupu a finanční dostupnosti použito bezlicenční pásmo 2,4 GHz známé jako WiFi.

Tiskové zprávy

Diskuse