Miliardy ušetřené na tisku by ekonomice prospěly

24. 4. 2007 15:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Podle nejnovějších zjištění přední britské ekonomické konzultační společnosti CEBR a OKI Printing Solutions, specialisty na barevný kancelářský tisk, se ve Velké Británii ročně utratí 5,3 miliardy liber (217,3 miliard Kč*) za externě zadávaný tisk a 11,4 miliardy liber (467,4 miliard Kč*) za tisk materiálů přímo v úřadech a firmách.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Sečteno a podtrženo, jedná se o neuvěřitelných 16,7 miliardy liber (684,7 miliard Kč*), což je suma odpovídající čtvrtině hrubého domácího produktu České republiky za rok 2005.

Uspořit by bylo možné především tiskem materiálů přímo na pracovišti a lepším využitím možností, které moderní kancelářské tiskárny nabízejí. Neefektivní pracovní postupy působí ztráty, které se negativně projevují na ekonomickém růstu firem, snižují produktivitu a ve výsledku poškozují
i ekonomiku jako celek.

Douglas McWilliams, výkonný ředitel společnosti CEBR, uvádí: „Většina lidí se domnívá, že další růst produktivity souvisí hlavně s vysokými investicemi do nového vybavení. To je však jen jeden způsob, jak se v Británii zvyšuje produktivita a výkony na jednoho zaměstnance. Pokud se zaměříme na samotný provoz firem a úřadů, otevírá se nám široká škála dalších příležitostí ke zvýšení produktivity. Naše zpráva vypracovaná pro OKI Printing Solutions to dokazuje. I poměrně jednoduchým zlepšením postupů tisku – což není v současnosti managementem příliš sledovaná
oblast – se dá dosáhnout nárůstu produktivity o celou miliardu liber ročně, což je nějakých 0,1 % příjmu státního rozpočtu. Tedy dost vysoká částka na to, aby se pozitivně projevila na celé britské ekonomice i v jednotlivých firmách.“

Zpráva „Zadávaný tisk – plýtvání papírem“ (Outsourced Printing – A Waste of Paper) ukazuje, že největší příležitost k úsporám využitím vlastního tisku existuje ve školství, kde by se tímto způsobem mohlo ušetřit až 115 milionů liber ročně. To je celá čtvrtina nákladů školských zařízení na externě zadávaný tisk – takové prostředky by například stačily na získání dvakrát tolik učitelů, než kolik jich v současnosti ve školství ve Velké Británii chybí nebo na proplacení 2,2 milionů obědů na základních školách.

Veřejná správa a armáda by mohly na 510 milionech liber, vydávaných ročně za tisk, ušetřit až 110 milionů liber. Další sektor s vysokým potenciálem k úsporám jsou bankovní a finanční instituce, kde by se dalo každý rok ušetřit více než 71 milionů liber.

Chris Gill, výkonný ředitel OKI Printing Solutions, k tomu uvádí: „Jednoduchý způsob, jak mohou firmy na tisku ušetřit, je zastavit zbytečné zadávání externího tisku – více než 20 % se nikdy nevyužije a putuje do odpadu. Snažíme se firmám vysvětlit, že si mohou snadno, rychle a efektivně vytvářet a tisknout vizitky, brožury, propagační plakáty a finanční výkazy a přitom mít náklady maximálně pod kontrolou.“

"Aktivní dokument management společně s vhodně vybranými tiskárnami nebo multifunkcemi pomůže firmě v optimalizaci tiskových procesů a v konečném důsledku i snížení nákladů na tisk. Základ jsou vhodně vybraná tisková zařízení, která korespondují s tiskovými potřebami firmy. Ve srovnání se západní Evropou je v České republice stále zřejmá preference levnějších stand-alone tiskáren, oproti o něco dražším síťovým, které však jsou efektivnější," komentuje situaci v Česku Ilona Stankeová, Research Manager, IDC CEMA.

Ing. Andrej Magyar, CSc., ředitel společnosti Oki Systems (Czech and Slovak), komentuje situaci v České republice následně: „U nás zatím takovýto průzkum zpracován nebyl. Lze ale očekávat, že závěry by byly velice podobné. Hlavní je plně využít to, co už máme k dispozici. To znamená, seznámit se se všemi funkcemi kancelářských tiskáren, které umožňují snižovat náklady na tisk, například tisk ve kvalitě „koncept“ nebo třeba důsledné využívání oboustranného tisku. Velmi vhodné je využití softwaru pro správu a monitoring tiskových nákladů v síti. Dále výrazně omezit externě zadávaný tisk, který lze realizovat interně, a začít tisknout dokumenty přesně v počtu, který potřebuji. Tímto způsobem lze na inkoustu, tonerech, papíru a vynaloženém čase ušetřit i v malých firmách tisíce korun ročně.“

Přispět k řešení těchto neefektivních přístupů mohou prostřednictvím konzultačních služeb i prodejci výpočetní techniky. Zákazník, který uvažuje o výběru nové tiskárny, často neví, co všechno může od moderní kancelářské tiskárny a multifunkčních zařízení očekávat a má potíže reálně odhadnout své požadavky na tato zařízení. Kromě pomoci při výběru by se prodejci měli zaměřit i na optimalizaci využití tiskáren a na poradenství v oblasti „dokument managementu“. Tímto jednáním si také snadno získají věrné a spokojené zákazníky.

Klíčová zjištění:
- Firmy ve Velké Británii utratí ročně 5,3 miliardy liber za externě zadávaný tisk a 11,4 miliardy za tisk materiálů přímo v úřadech a firmách – celkem 16,7 miliard liber.
- Celkové náklady na kancelářský tisk ve Velké Británii odpovídají čtvrtině hrubého domácího produktu České republiky nebo rozpočtu britské vlády na dopravu.
- Firmy by mohly snížit náklady na tisk o 886 až 1 054 milionů liber ročně (tj. 36 326 až 43 214 milionů korun*).
- Největší příležitosti k efektivnějšímu tisku a příslušným úsporám jsou v oblasti školství, veřejné správy, bankovnictví, financích a pojišťovnictví, rekreačních zařízeních, velkoobchodu a distribuci.

OKI Printing Solutions je druhý největší výrobce podnikových tiskových řešení v Evropě.
CEBR je uznávaná nezávislá britská analytická společnost komentující ekonomické a podnikatelské trendy.

* K přepočtu použitý kurz 41 CZK / 1 GBP.

Tiskové zprávy

Diskuse