Apple představuje Final Cut Studio 2

7. 5. 2007 20:08    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Apple představila Final Cut Studio 2, zásadně modernizovanou sadu nástrojů pro zpracování videa, která přináší nové kreativní pomůcky vytvořené speciálně pro střihače. Sada Final Cut Studio 2 zahrnuje: Final Cut Pro 6 s formátem Apple ProRes 422 pro video v nekomprimované HD kvalitě v souborech s SD velikostí a podporou různých formátů a snímkové frekvence na jedné časové ose; dále Motion 3 vybavený intuitivním 3D prostředím, 3D kresbou a novými vlastnostmi; Soundtrack Pro 2 s desítkami nových nástrojů pro práci s větším množstvím stop, mixování prostorového zvuku a sladění zvuku a obrazu; Compressor 3 přinášející výkonné dávkové kódování do řady formátů na jedno kliknutí; a konečně DVD Studio Pro 4.2 na výrobu SD a HD DVD disků. Jako bonus Final Cut Studio 2 přináší nový nástroj Color, což je profesionální aplikace pro měření a ladění barev, která zajistí konzistentní podání barev či specifické tónování obrazu.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

„Nové Final Cut Studio 2 bylo připraveno především pro rychle rostoucí celosvětovou komunitu více než 800 000 Final Cut střihačů, kteří s ním mohou běžnou práci s videem přirozeně rozšířit do oblasti animace, mixování a ladění barev,“ uvádí Rob Schoeben, vicepresident Applications Product Marketing společnosti Apple. „Final Cut Studio 2 je nejvýkonnější produkční sada na světě.“

Základem sady Final Cut Studio 2 je nejnovější verze editačního software Apple s oceněním Emmy – Final Cut Pro 6 – který přináší systém Open Format Timeline umožňující spojení a kombinaci videí v téměř jakémkoliv formátu a snímkové frekvenci na jedné časové ose, bez jejich přepočítávání. Nový postprodukční 10bitový 4:2:2 formát ProRes 422 přináší špičkovou HD kvalitu v souborech s SD velikostí, díky čemuž se s ním výborně pracuje v rámci sítí SAN nebo na přenosném počítači MacBook Pro v terénu. Společnosti, jako je Panasonic, Sony či RED, připravují využití formátu ProRes 422 v nových generacích svých digitálních kamer. Aplikace Final Cut Pro 6 dále přináší technologii SmoothCam, která pomocí jednoduchých nástrojů umožňuje odstranit z obrazu nežádoucí pohyby nebo chvění. Díky užší integraci s aplikací Motion je nyní možné upravovat pohyblivé šablony obsahující video a text přímo ve Final Cut Pro.

Úplnou novinkou ve Final Cut Studio je nástroj Color se kterým mohou všichni uživatelé Final Cut Pro přehledným způsobem sjednotit a doladit barvy v celém projektu. Mezi primární funkce nástroje Color patří korekce, jako je gamma, úprava světlosti a zesílení či uživatelské R, G, B a jasové křivky, mezi sekundární funkce patří nástroje pro různě ostré ohraničení konkrétních oblastí či uživatelské hlavičky. Profesionální funkční výbava zahrnuje precizní monitoring barevných a jasových informací prostřednictvím křivek, histogramů a nových 3D modelů. Funkce Color zahrnuje přes 20 přednastavených podání obrazu, které lze dále přizpůsobovat, a vytvořit tak jednotlivým projektům unikátní atmosféru. Díky plné integraci je možné projekty odeslat přímo z Final Cut Pro 6 do nástroje Color, kde se doladí barevné podání, provedou se závěrečné úpravy obrazu a výsledné 32bitové zpracování 4:4:4 obrazu.

Motion 3 je nejnovější verze průlomového software Apple pro práci s pohyblivým obrazem, který využívá všechny známé Motion nástroje a rozšiřuje jejich záběr do 3D prostředí. Nové chování kamery zvyšuje hloubku a realističnost podání obrazu s jednoduchostí funkcí „drag-and-drop“. Vektorové kreslicí nástroje umožňují snadnou tvorbu štětců s barvou, částicemi, videem nebo obrazem. Jednoduchý a přitom velmi precizní nástroj sledování pohybu dokáže automaticky mapovat libovolný obraz nebo efekt na cestu libovolného objektu. Nové možnosti změny časování střihačům umožňují posunovat a upravovat časování efektů na časové ose bez ohledu na řídící snímky a nové funkce práce se zvukem zase usnadňují tvorbu animací synchronizovaných s hlasitostí a frekvencí zvukové stopy. Aplikace Motion 3 obsahuje přes 1 500 nových tvůrčích prvků, včetně knihovny profesionálních snímků, animovaných kreseb a jedinečné vektorové grafiky.

Soundtrack Pro 2 je zcela nová verze aplikace pro střih zvuku ve Final Cut Studio 2, vybavená novými výkonnými nástroji pro práci s větším počtem zvukových stop a rovněž zjednodušeným rozhraním, které usnadňuje každou část zvukové postprodukce. Soundtrack Pro 2 přináší průlomový monitor, který střihačům umožňuje precizní synchronizaci zvukových efektů a dialogů s děním v obraze. Pokročilá správa jednotlivých záběrů uživatelům umožňuje rychlý výběr a propojení těch nejlepších záběrů a svižnou tvorbu profesionálních výstupů. Stereo a prostorové mixování zvuku umožňuje souběžné vytvoření 5.1 i stereo zvuku v jednom projektu, což šetří čas a minimalizuje nákladné chyby. Střihači mohou pracovat s knihovnou více než 5 000 volně použitelných ruchů a zvukových efektů, včetně tisíce prostorových zvukových efektů a působivých vícestopých hudebních nahrávek. Výkonný nový nástroj Sladění (Conform) uživatelům umožňuje synchronizovat a sledovat změny provedené v obrazových a zvukových stopách.

Compressor 3, nejnovější verze výkonného komprimačního nástroje společnosti Apple, přináší nové, zjednodušené rozhraní a pracovní postupy, díky kterým je komprimace a distribuce v různých formátech jednodušší a efektivnější než kdy dříve. Výkonné dávkové zpracování a řetězení úkonů střihačům umožňuje jedním kliknutím vytvořit brilantní výstupy do celé řady formátů. Aplikace Compressor 3 rozšiřuje podporu standardních kodeků, jako je MPEG-2 a H.264 o přináší nové „drag-and-drop“ nastavení pro distribuci obsahu v prostředí televize, webu, iPodů, Apple TV, DVD a mobilních telefonů. Dynamické filtry aplikované během předzpracování nyní podporují překrývání podle časového kódu, audio/video nájezdy a stmívačky a animované vodoznaky vytvořené přímo v Motion projektech.

Společnost Apple představila rovněž Final Cut Server, novou výkonnou serverovou aplikaci, která snadným způsobem spolupracuje s Final Cut Studio 2 a zajišťuje správu médií a automatizaci pracovních postupů postprodukce a profesionálů z prostředí sdělovacích prostředků.

Cena a dostupnost
Předpokládaná dostupnost Sady Final Cut Studio 2 na českém trhu je v průběhu května kdy bude upřesněna i její doporučená koncová cena. Final Cut Studio 2 bude možné koupit na internetovém obchodě Apple (store.apple.cz), ve specializovaných prodejnách Apple Premium Reseller iStyle Praha (Revoluční 3, Praha 1), iStyle Brno (Sukova 5, Brno), Kinetik (Zlatý Anděl 344, Praha 5), prodejně Apple v Bontonlandu (Palác Koruna, Václavské nám. 1, Praha 1), v síti autorizovaných prodejců Apple a ve vybraných maloobchodních řetězcích (Datart, Electroworld).

Tiskové zprávy

Diskuse