Apple uvádí Final Cut Server

27. 4. 2007 09:13    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Apple představila Final Cut Server, novou výkonnou serverovou aplikaci, která hladce spolupracuje s Final Cut Studio 2 a zajišťuje správu médií a automatizaci pracovních postupů postprodukce a profesionálů z prostředí sdělovacích prostředků. Škálovatelná serverová aplikace usnadní činnost pracovních skupin všech velikostí – Final Cut Server obsahuje multiplatformní klientskou aplikaci, která umožňuje vyhledávání, prohlížení a schvalování obsahu v rámci studia i přes Internet. Final Cut Server automaticky vytváří katalog rozsáhlé kolekce médií a prostřednictvím intuitivního uživatelského rozhraní umožňuje vyhledávání napříč různými úložišti. Final Cut Server slouží ke správě navazujících pracovních úkonů během přesunů souborů a projektů od producentů ke střihačům a dalším umělcům podílejícím se na celém výrobním procesu.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

„Výkonná správa médií ve Final Cut Serveru zjednodušuje správu tisíců souborů, ze kterých se obvykle výsledný sestřih skládá,“ uvádí Rob Schoeben, vicepresident Applications Product Marketing společnosti Apple. „Kromě toho Final Cut Server přináší sofistikované nástroje automatizace pracovních postupů, které zajistí hladký průchod projektů celou organizací a umožní zvýšení produktivity každého pracovníka.“

„Apple to znovu dokázal – vzali správu médií, zjednodušili ji a zpřístupnili masám a co je nejdůležitější, funguje to hned po vybalení z krabice,“ uvádí Jeffrey Birch, vicepresident pro techniku společnosti CBS Television Stations.

Final Cut Server obsah automaticky vytváří katalog a během zpracování vytváří náhledy a ukázky v nižším rozlišení. Široké možnosti vyhledávání sahají od jednoduchého hledání podle klíčových slov, až po složité kombinace IPTC, XMP a XML metadat. Ve Final Cut Serveru je možné nastavit precizní přístupová práva uživatelů k obsahu na základě typu médií nebo podle projektů.

Final Cut Server zahrnuje uživatelsky přizpůsobitelné šablony, které řídí pracovní postupy obvykle používané ve sdělovacích prostředcích, v postprodukci a vzdělávacím prostředí. Sofistikované monitorovací systémy lze nastavit tak, aby sledovaly postup prací, upozornily editory jakmile se projekt posune do další fáze zpracování a jakmile je projekt připraven k vyhodnocení, automaticky e-mailem informovaly producenty. Navíc jsou zde nástroje, které klientům umožňují prohlížet, komentovat a schvalovat jednotlivé části obsahu kdekoliv, nezávisle na jejich aktuální poloze.

Final Cut Server rovněž šetří čas prostřednictvím nástroje pro výběr a editaci záběrů s „drag and drop“ integrací do projektů Final Cut Pro 6. Off-line/on-line postupy střihačům umožňují práci s HD náhledy i na přenosném počítači MacBook Pro v terénu. Final Cut Server je přímo napojen na aplikaci Compressor 3, takže zajišťuje rychlou konverzi výstupů pro publikování v televizi, na webu, v iPodech, Apple TV, DVD a mobilních telefonech.

Cena a dostupnost
Předpokládaná dostupnost Final Cut Serveru na českém trhu je v průběhu léta, kdy budou upřesněny i doporučné koncové ceny. Final Cut Server bude možné zakoupit na internetovém obchodě Apple (store.apple.cz), ve specializovaných prodejnách Apple Premium Reseller iStyle Praha (Revoluční 3, Praha 1), iStyle Brno (Sukova 5, Brno), Kinetik (Zlatý Anděl 344, Praha 5), prodejně Apple v Bontonlandu (Palác Koruna, Václavské nám. 1, Praha 1), v síti autorizovaných prodejců Apple a ve vybraných maloobchodních řetězcích (Datart, Electroworld).

Tiskové zprávy

Diskuse