Dell nabídne novou technologii pro celou řadu výrobků Latitude příští generace

4. 5. 2007 23:24    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Dell dnes oznámila, že bude na svém ultramobilním notebooku Latitude D420 a na odolném notebooku D620 ATG nabízet 1,8" 32GB disk typu „solid state drive“ (SSD) od společnosti SanDisk®. Dell je jedním z prvních, kdo na firemních noteboocích nabízí diskovou jednotku na bázi flash paměti, jako alternativu ke klasickým pevným diskům (HDD).

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Dell si je vědoma potenciálu disků na bázi flash paměti a hodlá je nabízet ve všech noteboocích řady Latitude příští generace, protože přinášejí vyšší spolehlivost, vyšší výkon a nižší hlučnost.

SSD je alternativou pevného disku postavenou na bázi paměti flash. Na rozdíl od tradičního pevného disku HDD, který používá rotující plotny a čtecí/zapisovací hlavy, technologie SSD byla navržena s pamětí flash bez jakýchkoli pohybujících se součástí. Nový disk má stejný tvar i rozměry jako pevný disk HDD a pro zapojení do stávajících systémů používá stejné konektory.

„Solid state drive je skvělou technologií pro naše mobilní uživatele“, řekl Eric Greffier, ředitel Client Products, Dell EMEA. „Chceme být lídry našeho odvětví v oblasti dodávek nových diskových jednotek a budeme je nabízet k celé řadě výrobků Latitude příští generace.”

Nižší náklady při vyšší spolehlivosti a výkonu
Technické zkoušky prokazují, že SSD má odolnost proti otřesům až 1 300 Gs, což je dvakrát více, než činí hodnoty u mechanických disků. Ve skutečnosti dojde během extrémních nárazových zkoušek k poruše okolního hardwaru dříve, než k poruše vlastního disku. Navíc se předpokládá, že ve srovnání se standardními mechanickými disky bude pravděpodobnost selhání u těchto disků tři a půlkrát nižší. To pomůže snížit náklady spojené s poruchami pevných disků, což je podle analytické společnosti Gartner jeden ze dvou hlavních zdrojů selhání systému u notebooků a připadá na ně až 45 procent všech hardwarových poruch.

„Příchod flash paměti typu „solid state“ jako odolné, účinné alternativy pevného disku představuje důležitý milník ve vývoji osobních počítačů,“ řekl Eli Harari, zakladatel a výkonný ředitel společnosti SanDisk. „Pro ty, kteří pracují na cestách a kteří jsou na svém notebooku závislí, bude poškození disku spojené se ztrátou důležitých dat již brzy minulosti. Jsme potěšeni, že si společnost Dell pro zabudování této technologie do své řady mobilních osobních počítačů vybrala SanDisk SSD.“

Nové diskové jednotky mohou zvýšit výkon systému až o 23 procent a zkrátit dobu bootování systému až o 34 procent ve srovnání s tradičními HDD v zařízeních Latitude D420 a D620 ATG.

Cena a dostupnost
Diskové jednotky budou v České republice k dispozici ode dneška na ultra-mobilním notebooku Latitude D420 a na odolném notebooku D620 ATG v konfiguraci podle přání zákazníka za cenu 11 760 Kč bez DPH a dopravy.

Tiskové zprávy

Diskuse