Společnost RSA nabízí novou verzi řešení SecurID pro mobilní přístroje

4. 5. 2007 23:21    Rubrika: Tiskové zprávy

RSA, bezpečnostní divize společnosti EMC, dnes oznámila, že dvoufaktorová autentifikační technologie RSA SecurID® nyní podporuje platformy Java™, Micro Edition (platformu Java ME) a brzy se přidá i podpora platforem Windows Mobile®. Chytré telefony, které jsou na těchto platformách postaveny, mohou být vybaveny funkcí RSA SecurID Software Token (tzv. virtuální žeton), která vás osvobozuje od nutnosti s sebou nosit samotatný hardwarový autentikátor pro RSA SecurID.

Mobilní zařízení, která jsou vybavená aktivovanou funkcí RSA SecurID Software Token, jsou navržena tak, aby nabídla komfortní mechanismus pro bezpečný přístup k síťovým zdrojům. Zaručují soukromí, flexibilitu a výběr v oblasti silných autentifikačních řešení, a to pro jednotlivé zákazníky i firmy.

RSA SecurID Software Token je nyní navržen tak, aby podporoval zařízení, která jsou postavená na platformě Java ME. Patří mezi ně rodina mobilů určených pro podnikání Nokia Eseries, které využívají operační systém Symbian OS 9 s bezpečnostní platformou, a třetí verze S60 3rd Edition s platformou Java ME. Uživatelé mohou nyní, s podporou pro platformu Java ME, využít technologie softwarové autentifikace ve zcela nové třídě přístrojů pro každodenní využití. Navíc je RSA SecurID Software Token vytvořený tak, aby podporovaly nejnovější platformy Windows Mobile 5.0 a 6.0, které využívá připravovaný chytrý telefon Motorola MOTO Q 9h a mobily, které nabízejí největší světoví operátoři.

Funkce RSA SecurID Software Token je už mnoho let podporovány těmi nejlepší mobilními přístroji, jakými jsou Microsoft® Pocket PC, chytrý telefon Palm® Treo™ a RIM® BlackBerry®. RSA nyní podporuje platformy Java ME a Windows Mobile a nabízí funkci autentifikace pomocí dvou faktorů pro většinu aktuálně dostupných mobilních platforem. Některé přístroje, jako je vysoce výkonný chytrý telefon MOTO Q 9h, jsou také navržené tak, aby nabídly integraci mezi implicitní technologií RSA SecurID Software Token a zákazníkovým klientem proVPN a bez problémů tak umožnily dvoufaktorovou autentifikaci pro vzdálený přístup. Výsledkem je jednoduchý a bezpečný přístup k podnikové síti, který ocení všichni zaměstnanci, kteří se často pohybují v terénu.

RSA SecurID Software Token umožňuje IT oddělením zvýšit funkčnost běžně používaných zařízení a jim odpovídajících investic. RSA zapojila silnou autentikaci do komfortního způsobu, jakým lidé podnikají – díky tomu, že implementovala technologii RSA SecurID do zařízení, kterým uživatelé důvěřují. Softwarové tokeny nabízejí invenční alternativu těm uživatelům, kteří se shánějí po komfortním přístupu k zabezpečeným síťovým zdrojům. Jsou navíc navrženy tak, aby mohly pracovat společně s pokročilým softwarem pro firemní využití RSA® Authentication Manager, který tvoří jádro technologie RSA SecurID.

“Mnoho šéfů informačních divizí se domnívá, že mobilní aplikace nejsou zrovna dvakrát bezpečné,“ řekl Robbie Higgins, ředitel služeb pro bezdrátovou bezpečnost společnosti Motorola. “Motorola tyto obavy nebere na lehkou váhu – proto pracujeme se společnostmi, jako je RSA. Když využijeme výhod technologie RSA SecurID pro zařízení, jako je naše nová MOTO Q 9h, pomáháme mobilním zaměstnancům a skupině profesionálních uživatelů získat více důvěry v přístup k důležitým datům pomocí bezpečných VPN prostřednictvím jejich mobilní platformy. Poskytovatelé přístupu a firmy získají díky našemu řešení flexibilní způsob, jak uživatelé vyzbrojit silnější autentifikací, aniž by bylo potřeba zajistit a nasadit samostatné autentifikátory.“

“Nokia se zaměřila na to, aby zaměstnancům, kteří jsou neustále v pohybu, mohla nabídnout přístup k důležitým informacím, aniž by byla ohrožena bezpečnost a snadnost používání. Mobilní přístup je tedy co nejméně problematický, jak pro IT manažery, tak pro zaměstnance,“ řekl David Dorosin, ředitel marketingu produktů v divizi Security & Mobile Connectivity firmy Nokia. “Technologie silné autentifikace, jako dodává například technologie RSA SecurID, ve spojení s mobilními telefony pro firemní použití Nokia Eseries znamená pro naše zákazníky bezpečnost firemních informací a zároveň snadné používání z hlediska uživatele. Jako třešničku na dortu jsme ještě zjednodušili nasazení tokenů RSA SecurID společně se serverem Nokia Intellisync Mobile Suite, který nabízí firmám flexibilitu, snadnou správu a možnost rozšíření, aby bylo možné firemní data získat z jakéhokoliv zařízení pomocí jakékoliv sítě.“

RSA SecurID Software Token, který je umístěn v mobilním zařízení, generuje náhodné přístupové kódy pro jedno použití, které se mění každou minutu. Uživatel tedy bude moci využít zejména těchto výhod:

• Uživatel vloží svůj PIN (Personal Identification Number) do uživatelského rozhraní mobilního klienta a získá přístupové heslo RSA SecurID passcode
• Po zadání hesla do zabezpečené aplikace jej schválí RSA Authentication Manager a podle toho umožní uživateli přístup

RSA SecurID Software Token používá stejný algoritmus jako ten nejlepší hardwarový autentifikátor RSA SecurID, včetně standardního algoritmu AES.

“RSA rozšířila dostupnost technologie pro dvoufaktorovou autentifikaci i pro ta nejlepší mobilní zařízení, a tak může svým zákazníkům pomoci dosáhnout rychleji jejich podnikatelských cílů – protože jim nabízí větší bezpečnost a úsporu nákladů,“ řekl Christopher Young, viceprezident a hlavní manažer divize řešení pro zákazníky a přístup v RSA, bezpečnostní divizi společnosti EMC. “Firmy i zaměstnanci mohou využít jediného zařízení, které podporuje dodatečné bezpečnostní možnosti. Takto usnadňujeme nasazení všudypřítomné identifikace do stále více rostoucího trhu, ale také budujeme nezbytnou důvěru, že k firemním datům mají bezpečný přístup jen zákazníci, partneři a zaměstnanci. ”

RSA SecurID Software Token pro platformu Java ME je k dispozici již nyní. RSA SecurID Software Token pro platformy Windows Mobile 5.0 a 6.0 bude k dispozici ve vybraných produktech dodávaných ve druhém čtvrtletí 2007.