Gesto Communications - Zhone Technologies

23. 5. 2007 13:06    Rubrika: Tiskové zprávy

Řešení pro vysokorychlostní přístup prostřednictvím pevných linek zahrnují řadu různých platforem, mezi které patří technologie Multi-Service Access Platform (MSAP), Next-Generation Digital Loop Carrier (DLC) a Broadband Loop Carrier (BLC). Z hlediska nasazování moderních triple-play služeb jsou důležitá zvláště posledně zmíněná řešení pro BLC, která v jediné platformě integrují funkce pro vysokorychlostní přístup k Internetu, VoIP a IPTV. V této oblasti je zaujímá čelní pozici společnost Zhone Technologies, která se od samého počátku zaměřuje na konvergované produkty plně podporující hlasové, datové a video služby.

Zhone Technologies se tak již několik let úspěšně prosazuje na trhu se svou architekturou Single Line Multi Service (SMLS), jejímž klíčovým prvkem je Multi-Access Line Concentrator (MALC), který v rámci SMLS nahradil klasický DSLAM. Na straně uživatele podporuje MALC vybavený příslušnými linkovými moduly celé spektrum přístupových technologií, od POTS/ISDN přes xDSL (ADSL, ADSL2+, VDSL, G.SHDSL) až po optické připojení B-PON včetně technologie Ethernet in the First Mile. Rostoucí význam přístupových sítích na bázi optických vláken reflektuje také nedávno uvedená přístupová platforma Zhone Technologies FiberSLAM..

Pro většinu operátorů jsou triple-play služby klíčovým prvkem jejich strategie a od toho se odvíjí rovněž objem prodejů zařízení pro BLC, který v loňském roce zaznamenal nárůst o 18%. Významný podíl na tomto perspektivním trhu si získala právě společnost Zhone Technologies, která za rok 2006 prodala více než milion portů své platformy MALC BLC a její celkové tržby za produkty řady SLMS se v minulém roce zvýšily o 75%. Jak vyplývá z údajů zveřejněných nezávislou analytickou společností The Windsor Oaks Group (www.broadbandtrends.com), v kategorii DSL BLC si Zhone Technologies v minulém roce držela přední pozici na celosvětovém trhu s podílem 45.7%.

Statistiky za rok 2006 nyní doplňují také čerstvé údaje za první čtvrtletí letošního roku, které opět potvrzují silné postavení Zhone Technologies na trhu se zařízeními pro BLC. I v tomto období si společnost udržela své výsadní místo na celosvětovém trhu s podílem přesahujícím čtyřicet procent. Za pozornost stojí rovněž skutečnost, že ačkoliv vlivem obvyklých sezónních výkyvů celkové tržby z produktů MSAP a BLC v prvních měsících tohoto roku poklesly, společnosti Zhone Technologies i přesto zaznamenala výrazné nárůsty prodejů svých produktů.