Microsoft - webové služby

7. 6. 2007 08:13    Rubrika: Tiskové zprávy

Microsoft rozšiřuje své aktivity v oblasti webových služeb

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Microsoft v průběhu května představil detailněji svoji strategii pro podporu rozvoje webových služeb založenou na přístupu nazvaném Software + Service, který vychází ze stále se rozšiřujících potřeb uživatelů internetu. V souvislosti s webovou strategií bylo oznámeno několik novinek podporujících tuto strategii: uvolnění beta verze technologie Silverlight, usnadnění přístupu vývojářů k platformě Windows Live, uvedení vylepšené a plně lokalizované služby Windows Live Hotmail a oznámení alfa verze produktu Popfly.

„V době vzniku internetu bylo hlavním cílem prosté přilákání co nejvíce uživatelů, zatímco dnes začíná stále více rozhodovat přitažlivost jeho obsahu a personalizace. Microsoft si toho je plně vědom. Proto přichází s rozsáhlou nabídkou služeb a technologií, které pokrývají širokou paletu potřeb všech skupin uživatelů. Tedy od běžných konzumentů internetu a webových služeb, až po profesionální vývojáře,“ říká Petr Karásek, ředitel divize vývoje, Microsoft.

Windows Live je sada personalizovaných internetových služeb a softwarových aplikací. Umožňuje na jednom místě efektivně vyhledávat informace, být v kontaktu s přáteli, sdílet s nimi své zážitky, stejně jako pečovat o bezpečnost svého počítače. Služby lokalizované již dříve do českého jazyka jsou: Windows Live Home (personalizovaná domovská stránka), Windows Live Search (internetové vyhledávání), Windows Live Messenger (nástroj pro okamžitou komunikaci), Windows Live Spaces (prostory pro sdílení informací o zálibách, včetně možnosti blogování a ukládání fotografií a videa). Nově k nim přibyl Windows Live Hotmail, jako významný upgrade známé e-mailové služby MSN Hotmail. Hlavní vylepšení jsou viditelná zejména v oblasti uživatelského rozhraní, větší bezpečnosti, integrace s ostatními Windows Live službami (např. Windows Live Messenger) a mobilního přístupu. Připravená je rovněž integrace s Microsoft Office Outlook. Služba Hotmail má dnes ve světě více jak 280 miliónů uživatelů.

Microsoft na konferenci MIX v Las Vegas zároveň zveřejnil jednodušší podmínky a možnosti pro vývojáře, kteří chtějí služby Windows Live využívat nebo pro ně programovat doplňky. Vedle jednoduché servisní infrastruktury získávají vývojáři přístup k programátorským rozhraním (API), a to díky jednoduchým podmínkám se zahrnutím víceleté podpory, škálovatelnosti a komerčního využití platformy. Mezi nová programátorská rozhraní patří např. rozhraní pro Windows Live Spaces a Windows Live Messenger.

Technologie Microsoft Silverlight je platforma určená pro tvorbu dynamického online obsahu a interaktivní práci s ním. Kombinuje text, vektorovou i bitmapovou grafiku, animace a video. Pomocí malé stažitelné komponenty o velikosti kolem 2MB umožní interaktivní ovládání her nebo aplikací a přehrávání mutimédií ve většině současných webových prohlížečů (Internet Explorer, Firefox, Safari) postavených na platformách Windows a Mac OS X. Velkou výhodou je také podpora HD VC-1 video-streamingu. Software využívající platformu Silverlight lze psát pomocí nástrojů pro design - Microsoft Expression Studio, nebo vývoj - Microsoft Visual Studio. Dále lze využít také jakéhokoliv jiného prostředí podporujícího AJAX, Phython, Ruby a veškeré jazyky .NET. Pomocí svého konceptu podporujícího stávající vývojáře, má nyní Silverlight velký potenciál stát se vedoucí a plošně rozšířenou platformou v oblasti interaktivních webových aplikací.
Více informací najdete na stránkách http://silverlight.net/ (US).

Projekt Popfly umožňuje vytvářet a sdílet vlastní webové stránky a pomocí hotových komponent tvořit webové aplikace. Popfly se skládá z online komunity, kde můžete své stránky a aplikace hostovat, sdílet, hodnotit a dokonce mixovat s obsahem ostatních členů. Součástí je intuitivní nástroj Popfly Creator, jenž umožňuje vizuálně tvořit webové stránky. Velkou výhodou Popfly je také možnost vytvářet vyspělé webové prezentace pomocí mixování různých existujících webových aplikací a webových služeb bez nutnosti psát kód a bez hlubokých technických znalostí v oblasti tvorby webu. Více informací najdete na http://www.popfly.com (US).

Tiskové zprávy

Diskuse