Metropolitní telekomunikační síť v Uherském Brodě

28. 6. 2007 15:52    Rubrika: Tiskové zprávy

Metropolitní komunikační síť v Uherském Brodě, kterou vybudoval celonárodní telekomunikační operátor GTS Novera ve spolupráci se společností Extra NET, dnes zahájila provoz. Síť propojila objekty místní správy a instituce zřizované městem, občanům zároveň nabízí možnost přístupu k internetu na veřejně přístupných místech. Součástí sítě je totiž 35 veřejně dostupných počítačů, jeden internetový informační kiosek a 14 WiFi zón, které jsou umístěné ve veřejných budovách. Podobné metropolitní sítě již GTS Novera zprovoznila například v Plzni, Vsetíně či v regionu Bílovecko.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

„Spuštění metropolitní sítě v našem městě zjednoduší komunikaci mezi jednotlivými městskými subjekty a zároveň nám sníží výdaje na telekomunikace. V rámci projektu jsme navíc připravili internetové centrum v Domě kultury, kam bylo nainstalováno osm veřejně přístupných počítačů,“ řekl Ing. Ladislav Kryštof, starosta města Uherský Brod. „Provozování nové sítě si město bude zajišťovat samo prostřednictvím oddělení informatiky. Společnost GTS Novera, která síť vybudovala, nám bude zajišťovat její připojení k internetu,“ dodal.

„Celá výstavba sítě v Uherském Brodu trvala necelých pět měsíců,“ řekl Tomáš Budník, ředitel komerční divize společnosti GTS Novera. „Metropolitní síť zahrnuje kromě propojení městských subjektů i zpřístupnění vysokorychlostního internetu občanům města pomocí veřejně přístupných počítačů a jednoho informačního kiosku. Ve vybraných místech včetně okrajových částí také nabízí možnost připojení do internetu prostřednictvím bezdrátové technologie WiFi. Věříme, že tato síť bude přínosem jak pro město, tak pro jeho obyvatele,“ dodal.

Ve výběrovém řízení města, které proběhlo na konci loňského roku, bylo jako dodavatel vybráno sdružení společností GTS NOVERA a.s. a Extra NET s.r.o. Náklady na vybudování sítě činily 14,162 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií (Evropským fondem pro regionální rozvoj ve výši 66,7 % a státním rozpočtem ČR ve výši 10 % v rámci Společného regionálního operačního programu).

Část metropolitní sítě je realizována optickými kabely, část bezdrátovými přenosovými systémy. Optická síť propojila celkem jedenáct lokalit, v dalších dvaceti byla instalována bezdrátová síť. Propojení objektů místní správy a institucí zřizovaných městem je realizováno v licencovaných pásmech 38 GHz a 3,5 GHz. Pro připojení koncových uživatelů je především z důvodů usnadnění přístupu a finanční dostupnosti použito bezlicenční pásmo 2,4 GHz známé jako WiFi.

Veřejně dostupná místa pro přístup k internetu jsou zpravidla umístěna ve vstupních prostorách základních a mateřských škol a příspěvkových organizacích města. Patří mezi ně například Dům dětí a mládeže, Městská knihovna, Městská nemocnice s poliklinikou, kino Máj a budovy Sociální služby. Síť zahrnuje celkem 19 institucí s celkovým počtem 36 uživatelských míst s připojením k internetu. Provozní doba je minimálně čtyři hodiny každý pracovní den a je na jednotlivých místech upravena provozním řádem. Informační kiosek je umístěn v aquaparku CPA Delfín. Centrálním místem pro využívání internetového připojení občany i návštěvníky města je nový prostor Městského informačního centra v Domě kultury. Zde je k dispozici celkem osm počítačů.

Tiskové zprávy

Diskuse