Nová telekomunikační síť na Bílovecku

29. 6. 2007 08:18    Rubrika: Tiskové zprávy

Nová komunikační síť v mikroregionu Bílovecko, kterou vybudoval celonárodní telekomunikační operátor GTS Novera, byla dnes spuštěna do provozu. Síť propojila celkem pět obcí v čele s městem Bílovec. Ve všech lokalitách jsou navíc místa s veřejně přístupným internetem tzv. PIAP. Síť kromě subjektů místní správy a institucí zřizovaných městem využijí i návštěvníci a obyvatelé mikroregionu při komunikaci s úřady, hledání informací nebo nového pracovního místa. Domácnostem také poskytuje možnost bezdrátového vysokorychlostního připojení k internetu. Podobné sítě již GTS Novera zprovoznila například v Plzni nebo ve Vsetíně.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

„Spuštění komunikační sítě v našem regionu významně přispívá k rozvoji informační společnosti v Moravskoslezském kraji. Výrazně se zjednoduší komunikace mezi jednotlivými subjekty místní správy a síť zároveň přinese mnoho výhod návštěvníkům i občanům města,“ řekla Sylva Kováčiková, starostka města Bílovec. „Veřejně přístupná místa s připojením k internetu nabízejí i nové možnosti pro nezaměstnané. Ti si budou moci zdarma hledat zaměstnání pomocí internetu přímo v místě svého bydliště a odpadne jim nutnost dojíždět do sídla úřadu práce a sledovat vývěsku s volnými pracovními místy,“ dodala.

„V každé z devíti lokalit mohou občané využívat bezplatné připojení k internetu ve veřejných přístupových místech tzv. PIAP i WiFi hotspotu v daných lokalitách,“ řekl Tomáš Budník, ředitel komerční divize společnosti GTS Novera. „Síť navíc až do dvoukilometrové vzdálenosti od těchto lokalit nabízí domácnostem možnost přímého vysokorychlostního bezdrátového připojení k internetu,“ dodal.

Náklady na vybudování nové sítě činily 11,287 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty, z toho 95 % pokryly dotace Evropské unie, státu a kraje. Evropský fond regionálního rozvoje spolufinancoval projekt částkou 8,465 milionů Kč, státní rozpočet České republiky a Moravskoslezský kraj přispěly každý částkou 1,129 milionu Kč.

Nová síť propojila celkem devět lokalit mikroregionu Bílovecko – kromě obcí Bítov, Slatina, Tísek a Těškovice také město Bílovec včetně jeho čtyř místních částí Výškovice, Ohrada, Stará Ves a Lubojaty. V každé z těchto devíti lokalit získali občané bezplatný přístup k internetu prostřednictvím tzv. PIAP – místa s veřejně přístupným internetem. Občané si zde mohou přečíst e-maily, hledat informace na internetu i ukládat nalezené dokumenty na USB disk. V těchto místech se rovněž mohou připojit k internetu prostřednictvím bezdrátové technologie WiFi. Internet poskytovaný tímto způsobem je zdarma a funguje s omezenou rychlostí. Do měsíce bude následovat další možnost přístupu k internetu, kterou je zřízení domácí vysokorychlostní bezdrátové přípojky. V závislosti na místních podmínkách je možné připojit domácnosti ležící až dva kilometry od vysílače. Zřízení a provoz takovéto bezdrátové přípojky k internetu bude za poplatek.

Více informací o možnostech přístupu k internetu získají obyvatelé na vývěskách jednotlivých obcí a internetových stránkách www.bilovec.cz (metropolitní síť).

Tiskové zprávy

Diskuse