HP znovu zaujalo prvenství v žebříčku 500 nejrychlejších superpočítačů světa

20. 7. 2007 19:28    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost HP oznámila, že byla vyhodnocena jako největší světový dodavatel superpočítačů v seznamu TOP500 Supercomputer,(1) který sleduje 500 nejvýkonnějších technických a komerčních počítačových systémů světa.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

HP má na kontě 203 instalace, což představuje více než 40 procent všech zveřejněných míst a je to více, než počet instalací jakéhokoli jiného dodavatele na seznamu TOP500.

Díky úspěchu výkonných serverů HP BladeSystem c-Class zvýšilo HP svůj podíl na tomto exkluzivním seznamu téměř o 10 procent ve srovnání s vydáním žebříčku z listopadu 2006. Systémy HP Cluster Platform 3000BL a 4000BL sestavené ze serverů HP BladeSystem c-Class tvoří 152 položek na seznamu.

Servery HP BladeSystem c-Class, celkově nejprodávanější blade servery na trhu, jsou ideální platformou pro vysoce výkonné počítačové clustery, neboť podporují vysoce výkonná propojení, zvýšenou kapacitu procesorů a uzlů, nabízejí zjednodušenou správu, jednodušší síťovou konfiguraci, vysokou hustotu, účinné napájení a chlazení.

„Prvenství v podílu na trhu i v žebříčku TOP500 dokládá, jak HP dostává vysoce výkonné počítačové systémy do středního proudu a zároveň zdokonaluje inovace na špičce,“ řekl Winston Prather, viceprezident a ředitel divize High Performance Computing společnosti HP. „Poslední vydání seznamu TOP500 ukazuje, že se na trhu HPC čím dál více prosazují clustery standardizovaných blade počítačů, jako například řešení HP Unified Cluster Portfolio. Tyto systémy běží na Linuxu, nabízejí skvělý výkon, vycházejí podstatně levněji a lze na nich provozovat mnohem více výpočetně náročných aplikací.“
Více než 75 procent systémů na seznamu TOP500 představují clustery využívající standardní procesory AMD a Intel®.

Úspěchy u zákazníků
Výraznou dynamiku HP v oblasti vysoce výkonných počítačových systémů potvrzují úspěchy u zákazníků z poslední doby:
• Jeden státní úřad ve Švédsku nainstaluje clusterový systém složený z 2 128 blade serverů HP ProLiant BL460c s celkovým výkonem 182 teraflopů. Tento systém by měl získat prvenství v dalším vydání seznamu TOP500.
• Švédské Národní superpočítačové centrum (NSC) nasadí cluster 805 serverů HP ProLiant DL140 G3 s celkovým výkonem 60 teraflopů. Systém NSC by také měl dosáhnout vysokého umístění v dalším vydání seznamu superpočítačů TOP500. NSC provozuje rozsáhlé clusterové systémy se sdílenou pamětí pro akademické využití v rámci celého Švédska, dále výpočetní prostředky pro výzkum klimatu, meteorologické předpovědi a také potřeby koncernu Saab AB.

Žebříček
Žebříček superpočítačů TOP500 vydávají dvakrát ročně výzkumníci Univerzit Tennessee a Mannheimu (Německo) a NERSC Lawrence Berkeley National Laboratory. Tento seznam hodnotí superpočítače po celém světě podle benchmarku Linpack N*N, který věrohodně odráží rychlost procesorů a škálovatelnost.
Další informace o vysoce výkonných počítačových systémech společnosti HP jsou k dispozici na webu www.hp.com/go/hptc.

Tiskové zprávy

Diskuse