Finanční výsledky Vodafone Group

20. 7. 2007 10:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Vodafone Group Plc vydal svou předběžnou zprávu vedení za čtvrtletí končící dnem 30. června 2007.

Klíčovými informacemi za toto čtvrtletí jsou:
• Příjmy skupiny ve výši 8,3 miliardy £ znamenají meziroční nárůst o 7,5 % s organickým růstem ve výši 4 %.
• Nárůst příjmů skupiny za služby ve výši 8,08 % s růstem o 4,2 % na organickém základě. Organické příjmy za služby zaznamenaly v Evropě nárůst o 1,4 % a v EMAPA o 18,2 %.
• 9.1 milionu organického čistého přírůstku mobilů za sledované čtvrtletí ve srovnání se 4,8 miliony za totéž čtvrtletí minulého roku. Celková poměrná základna mobilních zákazníků k 30. červnu 2007 ve výši 232 milionů.
• Základna mobilních zákazníků skupiny u dceřinných společností a společných podniků ve výši 200,4 milionu k 30. červnu 2007, včetně 30,8 milionu u Vodafone Essar v Indii. Organický čistý mobilní přírůstek 9,3 milionu za čtvrtletí.
• Další silný růst čistého přírůstku mobilních zákazníků u Verizon Wireless ve výši 1,6 milionu.
• Za sledované čtvrtletí přibylo 2.6 milionu 3G zařízení, což znamená nárůst celkové základny 3G zařízení na 18,5 milionu. Organický růst příjmů z dat (mimo zpráv) ve výši 32,2 %.
• Služba Vodafone At Home je nyní dostupná na 11 trzích a Vodafone Office na 12 trzích.
• Vodafone potvrzuje stávající roční výhled s finančními výkony za sledované čtvrtletí odpovídajícími očekávání.

Arun Sarin, generální ředitel společnosti, k tomu dodává:
„Finanční rok jsme zahájili dobře díky vysoké výkonnosti oblasti EMAPA vyrovnávající trvale náročné trhy v Evropě. Pokračujeme v plnění našich strategických cílů. Naše nové podnikání v Indii vykázalo za sledované čtvrtletí silný růst a jeho integrace do rámce Skupiny probíhá dobře. Potvrzujeme naše odhady pro stávající finanční rok.“


Přehled za skupinu
Po zavedení Pravidel transparentnosti ve Velké Británii v lednu 2007, jimiž byla implementována Směrnice EU o transparentnosti, Skupina uvolňuje Předběžné zprávy vedení poskytující podrobnosti o výkonech a finanční pozici Skupiny a o všech důležitých událostech ve sledovaném čtvrtletí.

Příjmy Skupiny narostly o 7,5 % na 8,3 miliardy £. Čistý dopad akvizic a prodejů, především díky Turecku a Indii, přispěl k růstu příjmů 5,3 procentními body a vyrovnal 1,8 procentního bodu nepříznivého vlivu směnných kurzů.
Evropská oblast zaznamenala celkový organický nárůst příjmů ve výši 1,1 %, zatímco oblast EMAPA dosáhla organického nárůstu 18,7 %. Ve sledovaném čtvrtletí pokračovaly silné výkony ve Španělsku a u několika operací Skupiny na nově vznikajících trzích, přičemž se podařilo udržet růst příjmů také ve Velké Británii. Celkové konkurenční prostředí v Evropě zůstává náročné.
Organický růst příjmů z hlasových služeb ve výši 1,2 % odráží pokračující silný růst odchozích minut hovorů vyrovnávaný efektivním snižováním cen společně s očekávanými dopady snižování roamingových cen Skupiny v Evropě a zrušení top up poplatků v Itálii. Nárůst příjmů z datových služeb zůstává silný a je podporován službami pro podnikatele a zvyšující se penetrací zařízeními 3G, představující 100 % od června loňského roku a dosahující 18,5 milionu, což napomáhá výraznému růstu příjmů z konektivity.
Počet mobilních zákazníků Skupiny u dceřinných společností a společných podniků vzrostl ze 163,0 milionů k 31. březnu 2007 ke konci sledovaného čtvrtletí na 200,4 milionu s nárůstem 30,8 milionu u Vodafone Essar (dříve Hutchison Essar) v Indii. Na proporcionálním základě dosáhla zákaznická základna 232,0 milionů s organickým proporcionálním čistým mobilním přírůstkem 9,1 milionu.

Přehled strategických cílů
Skupina se i nadále soustřeďuje na plnění svých strategických cílů.
Stimulace příjmů a snížení nákladů v Evropě
Skupina se v Evropě soustřeďuje na povzbuzení dalšího používání a zvýšení příjmů ze základních hlasových služeb a služeb zpráv i na snížení nákladů.
Růst příjmů z odchozích hovorů za sledované čtvrtletí v Evropě dosáhl 0,5 % a v porovnání s předcházejícím čtvrtletím se mírně zvýšil. Propad skutečných cen minutového hovorného o 2,3 % byl vyrovnán iniciativami směřujícími ke stimulování zvýšeného používání, s celkovým nárůstem využívání hlasových služeb o 26,2 %, včetně 15,6 % růstu na zákazníka. Příjmy ze služeb zpráv vzrostly za sledované čtvrtletí o 8,5 %, což je mírně vyšší nárůst než za čtvrtletí předcházející, především díky úspěšným nabídkám v Itálii.
12.6 milionu zákazníků Vodafone Passport již těží z nižších cen roamingu. Navíc všichni evropští zákazníci využívají závazek Skupiny snížit ceny roamingu o 40 % v dubnu 2007 v porovnání s létem roku 2005.
Pokračují programy Skupiny na snížení nákladů. Většina provozních společností přešla na outsourcing vývoje aplikací IT a údržby EDS a IBM a program konsolidace datového střediska Skupiny je v podstatě dokončen. Pro finanční rok 2008 Skupina očekává, že celkové kapitálové výdaje evropské oblasti a u společných mobilních funkcí budou představovat 10 % mobilních výnosů a mobilní provozní náklady zůstanou v porovnání s finančním rokem 2006 v podstatě stabilní.
Inovovat a plnit veškeré komunikační potřeby našich klientů
Skupina směřuje k dodatečným 10 % příjmů ze všech svých komunikačních iniciativ během příštích tří let.
Pevné místní cenové plány byly pro zákazníky zavedeny již na šesti trzích a pro firemní zákazníky na 12 trzích. Skupina nyní má 3,5 milionu Vodafone At Home zákazníků na pevných místních tarifech a 205 milionu zákazníků Vodafone Office.
Vodafone v současnosti nabízí prostřednictvím svých mobilních operátorů na deseti trzích pevné zákaznické broadbandové služby, přičemž na čtyřech trzích byla tato služba zavedena od konce května. Arcor v Německu měl navíc k 30. červnu 2007 2,2 milionu DSL zákazníků, což představuje s porovnání s loňským červnem nárůst o 47 %.
Během sledovaného čtvrtletí došlo v Německu, Itálii, Holandsku a ve Velké Británii k oživení nabídky mobilního internetu a byly zavedeny fixní tarify za prohlížení, jejichž cílem je podpořit vyšší využívání datových služeb, přičemž bylo využito partnerství s významnými firmami v oboru, k nimž patří Google, YouTube, MySpace a eBay.
Od června 2007 mohou evropští zákazníci skupiny využívat nižší sazby datového roamingu s pevnou denní sazbou 12 EUR s neomezeným objemem dat.
Celkově se příjmy Skupiny za datové služby na organickém základě zvýšily v porovnání se stejným čtvrtletím minulého roku o 32,2 %.
Dosahovat výrazného růstu na nově vznikajících trzích
Na nově vznikajících trzích Skupiny bylo během sledovaného čtvrtletí dosaženo dobrých výkonů s organickým nárůstem příjmů za služby o 42,8 % v Egyptě, 26,8 % v Rumunsku a 20,6 % u Vodacomu.
Dřívější akvizice skupiny v Indii a Turecku vykázaly vysoký meziroční nárůst příjmů v místních měnách o 50 % (Indie) a o 32 % (Turecko) vypočtených s předpokladem, že Skupina tyto podniky vlastnila během celých předcházejících dvou čtvrtletí.
Aktivně řídit portfolio s cílem maximalizace návratnosti
8. května 2007 Skupina dokončila akvizici společností s podíly ve Vodafone Essa v Indii za hotovostní úhradu 10,9 miliardy USD a převzetí dluhu ve výši přibližně 2 miliardy USD. Skupina dále poskytla Essaru opci na prodej všech či části svých akcií za maximální cenu 5 miliard USD v době mezi třetím a čtvrtým výročím dokončení akvizice.
Čisté zadlužení k 30. červnu 2007 v porovnání s jeho výší k 31. březnu 2007 výrazně vzrostlo, s příspěvkem z volného cash flow vzniklého ve sledovaném čtvrtletí více než vyrovnávajícím nárůst čistého zadlužení přibližně ve výši 9 miliard £ v důsledku transakce a dohod v Indii.
18. července 2007 skupina obdržela 1,3 miliardy USD za 1,99 % podíl v Bharti Airtel v důsledku nezrušitelného závazku společnosti Bharti Group z 9. května 2007 odkoupit do listopadu 2008 5,60 % společnosti Bharti Airtel.

Výhled
Celkové výkony za sledované čtvrtletí odpovídají očekávání a Skupina proto ponechává prohlášení o výhledu za rok končící 31. březnem 2008 beze změny. Očekávání Skupiny ohledně průměrných směnných kurzů pro finanční rok 2005 se v porovnání s průměrnými směnnými kurzy ohlášenými 29. května 2007 nemění.
Příjmy Skupiny jsou očekávány v rozpětí 33,3 miliard £ a 34,1 miliard £. Upravený provozní zisk je očekáván v rozsahu mezi 9,3 miliardy £ a 9,8 miliardy £ s meziročním snížením rozpětí EBITDA Skupiny. Celkové odpisy a amortizační poplatky se očekávají v rozpětí mezi 5,8 miliardy £ až 5,9 miliardy £, tedy vyšší než ve finančním roce 2007, což je primárně způsobeno akvizicí Vodafone Essar.
Skupina očekává nárůst kapitalizovaných stálých aktiv v rozpětí 4,7 miliardy £ až 5,1 miliardy £, a to včetně přebytku 1 miliardy £ v Indii.
Vykazované volné cash flow je očekáváno v rozpětí 4,0 miliardy £ až 4,5 miliardy £. V tomto údaji je již započtena očekávaná platba daní ve výši 0,6 miliardy £ a úroky týkající se vypořádání dlouhodobě nevyřešených daňových otázek, čistého cash flow přibližně 0,8 miliardy £ předpokládaného v Indii a 0,5 miliardy £ odložených plateb a některých časových rozlišení, z nichž těžil finanční rok 2007. Výhled cash flow je uváděn pouze včetně dopadu známých spektrálních či licenčních plateb.

Tiskové zprávy

Diskuse