HP splnilo recyklační limity

14. 8. 2007 09:52    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost HP poté, co dosáhla svým závazkům recyklovat 1 miliardu liber (přibližně 454 milionů kilogramů) elektroniky oznamuje, že si stanovila nový cíl recyklovat další miliardu liber do konce roku 2010.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost si určila cíl jedné miliardy liber recyklované elektroniky v roce 2004 poté, co dosáhla limitu první půl miliardy recyklace a rozhodla se v této činnosti pokračovat po dobu dalších tří let. HP se nyní zavazuje obnovit 2 miliardy liber (přes 900 milionů kilogramů) elektroniky a vyměnitelných zásobníků inkoustu do konce roku 2010, čímž by zdvojnásobila svůj roční výkon recyklačních procesů.

„Firmám se vyplácí chovat se k životnímu prostředí citlivě a zodpovědně,” řekl Mark Hurd, CEO a předseda představenstva HP. „ Nyní jsme dosáhli bodu, v němž cena ani výkon informačních technologií nijak nebrání ekologickému přístupu a citlivému přístupu k životnímu prostředí, naopak můžeme své aktivity v této oblasti ještě výrazně posilovat.”

V Evropě, oblasti Středního východu a Africe recyklovalo HP během posledních tří let více než 90 milionů kilogramů (200 milionů liber) hardwaru, díky pečlivě naplánovaným schématům zpětného příjmu zboží od svých zákazníků i zaměstnanců. V poslední době HP odstartovalo program „alternative take-back collections“, v němž speciální týmy v jednotlivých zemích připravují recyklované počítače pro lokální charitativní účely.

Jen během roku 2006 HP po celém světě recyklovalo 85 milionů kilogramů (187 milionů liber) elektroniky, což představuje o 73 procent více než IBM, nejbližší konkurent HP.(1)

HP představuje již několik desítek let ekologického vůdce v oblasti zodpovědnosti firem k životnímu prostředí. Jeho globální strategie je založena na přizpůsobení se šetření životnímu prostředí, což zahrnuje např. návrhy speciálního designu výrobků, optimalizované firemní operace a rozšíření ekologického přístupu i do spolupráce s dodavateli. HP se zavazuje k následujícím bodům:

  • chce usnadnit svým zákazníkům, aby se mohli chovat k životnímu prostředí šetrně, ať již využívají své osobní počítače nebo velká datová centra jako individuální spotřebitelé nebo velké společnosti;
  • investuje do výzkumných programů, vývoje produktů a inovací materiálů, aby mohlo ještě lépe pozitivně ovlivňovat dopad své činnosti na životní prostředí;
  • spolupracuje se svými partnery a řetězcem dodavatelů na procesech, kterými lze rozšířit podobné praktiky do celého odvětví průmyslu;
  • chce dosáhnout významného snížení dopadu na životní prostředí počínaje každým zaměstnancem a konče všemi globálními operacemi.

Recyklace v HP
Tento rok slaví HP dvacáté výročí zahájení HP recyklačních programů, které jsou nyní praktikovány ve 40 zemích a regionech. Tyto programy se snaží minimalizovat dopad IT produktů na životní prostředí, redukovat množství odpadu, které životní prostředí zatěžuje či pomoci zákazníkům vypořádat se vstřícným a ekologickým způsobem s produkty na konci životnosti.

Plasty a kovy pocházející z recyklovaných HP produktů byly použity k výrobě nových výrobků, jako například: autodíly, ramínka na šaty, plastové hračky, části plotu, střešní tašky a další.

Kromě recyklování nabízí HP další způsoby, jak naložit s produkty nacházejícími se v konečné fázi životního cyklu – například darování, možnosti využít protiúčet, výměnu za jiné produkty apod.

HP a životní prostředí
Již několik desítek let se HP soustředí na dopad své činnosti na životní prostředí a osvojuje si praktiky, kterými vyjadřuje svůj zodpovědný přístup k životnímu prostředí v oblasti vývoje produktů, v rámci firemních operací a v součinnosti s dodavateli. HP je vedoucí společností ve snižování uhlíkových stop, omezování odpadu a ekologické zodpovědnosti. Snahy HP byly oceněny cenou „Ten Green Giants” časopisu Fortune v dubnu 2007. Více informaci o společnosti HP a jejímu vztahu k životnímu prostředí najdete na stránkách www.hp.com/environment.

(1) Tisková zpráva IBM s detaily o recyklačních programech je k dispozici na webu www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/21396.wss. IBM ohlásilo 108 milionů liber obnoveného materiálu v roce 2006. HP recyklovalo 164 milionů liber a znovu použilo dalších 23 milionů liber elektroniky v tom stejném roce.

Tiskové zprávy

Diskuse