HP - Hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí 2007

20. 8. 2007 17:30    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost HP oznámila hospodářské výsledky za třetí fiskální čtvrtletí, které skončilo 31. července 2007. Čisté tržby byly 25,4 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 16 % v porovnání se stejným obdobím minulého roku nebo 12 % po započtení měnových kurzů.

• Čisté tržby ve výši 25,4 miliard dolarů, meziroční nárůst o 3,5 miliardy dolarů, tedy o 16 %
  • Provozní zisk GAAP ve výši 2,1 miliardy dolarů, tedy 0,66 dolaru za akcii oproti 0,48 dolaru za stejné období minulého roku
  • Provozní zisk non-GAAP ve výši 2,3 miliardy dolarů, tedy 0,71 dolaru za akcii oproti 0,52 dolaru za stejné období minulého roku

Provozní zisk v souladu s principy GAAP činil 2,1 miliardy dolarů a rozředěný výnos na akcii byl 0,66 dolaru oproti 0,48 dolaru vykázaných za stejné čtvrtletí minulého roku. Provozní zisk non-GAAP byl 2,3 miliardy dolarů a rozředěný výnos na akcii 0,71 dolaru oproti 0,52 dolaru za stejné období minulého roku. Finanční informace non-GAAP nezahrnují úpravy ve výši 134 milionů dolarů po zdanění, tedy 0,05 dolaru na akcii, které se primárně vztahují k amortizaci nehmotných aktiv. Finanční informace GAAP a non-GAAP zahrnují veškeré kompenzační výdaje podle akcií za aktuální období i za stejné období minulého roku.

„Nejnovější výsledky společnosti HP dokazují dlouhodobě silnou pozici ve všech našich klíčových podnicích a lokalitách, přičemž jsme dosáhli největšího nárůstu tržeb od roku 2000,“ řekl prezident a CEO společnosti HP Mark Hurd. „Stále více se nám daří vyvolávat poptávku po našich nových produktech a službách, a trvale usilujeme o zvýšení efektivnosti naší organizace.“

Informace o využití non-GAAP hospodářských výsledků společností HP jsou uvedeny níže v části „využití non-GAAP hospodářských výsledků“.

V daném čtvrtletí došlo k meziročnímu nárůstu tržeb v Severní i Jižní Americe o 14 % na 11,1 miliardy dolarů, v Evropě, na Středním východě a v Africe o 16 % na 9,7 miliardy dolarů a v tichomoří o 22 % na 4,6 miliardy. Po úpravách na změny měnových kurzů činil nárůst v Severní a Jižní Americe 13 %, v Evropě, na Středním východě a v Africe 9 % a v tichomoří 18 %. Tržby získané mimo území Spojených států tvořily 65 %, přičemž tržby v zemích BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) vzrostly ve srovnání s třetím čtvrtletím předchozího roku o 35 % a nyní tvoří více než 8 % tržeb.

Personal Systems Group
Tržby skupiny Personal Systems Group (PSG) vzrostly meziročně o 29 % na 8,9 miliard dolarů. Počet expedovaných jednotek stoupl o 33 %. Tyto výsledky přinášejí skupině roční nárůst tržeb na téměř 5 miliard dolarů. Příjmy z prodeje notebooků se meziročně zvýšily o 54 % a příjmy z prodeje desktopů vzrostly o 12 %. Tržby z prodeje u komerčních klientů vzrostly meziročně o 19 %, zatímco tržby u osobních klientů se zvýšily o 46 %. Provozní zisk činil 519 milionů dolarů (5,8 % tržeb), což je nárůst oproti 275 milionům dolarů (4,0 % tržeb) za minulé období.

Imaging and Printing Group
Příjmy skupiny Imaging and Printing Group (IPG) vzrostly meziročně o 8 % na 6,8 miliardy dolarů. Tržby z prodeje spotřebního materiálu vzrostly meziročně o 9 %, tržby z prodeje komerčního hardwaru vzrostly o 6 % a tržby z prodeje osobního hardwaru vzrostly o 10 %. Podle počtu expedovaných kusů došlo k meziročnímu nárůstu prodeje tiskáren o 10 %, přičemž u osobních tiskáren došlo k nárůstu o 8 % a u komerčních tiskáren o 17 %. Tempo klíčových iniciativ růstu zůstalo zachováno a prodej multifunkčních zařízení vzrostl o 76 %. Provozní zisk činil 981milionů dolarů, tedy 14,5 % tržeb, což je nárůst oproti 884 milionům dolarů (14,2 % tržeb) za minulé období.

Enterprise Storage and Servers
Skupina Enterprise Storage and Servers (ESS) vykázala tržby ve výši 4,5 miliard dolarů, což představuje nárůst oproti danému období minulého roku o 10 %. Meziročně vzrostly tržby v oblasti oborově standardních serverů o 16 %, přičemž nárůst v segmentu x86 blade činil 81 %. Tržby v segmentu ukládání dat vzrostly o 6 %, u externích disků pro ukládání dat o 7 % a u produktové řady střední třídy EVA došlo k nárůstu o 14 %. To bylo částečně kompenzováno poklesem v prodeji páskových mechanik. Příjmy z podnikových kritických systémů poklesly o 3 %. V oblasti systémů Integrity došlo k nárůstu o 71 %, což kompenzoval pokles v odbytu systémů PA-RISC a Alpha. Provozní zisk činil 464 milionů (10,2 % tržeb), což je nárůst oproti 296 milionům (7,2 % tržeb) za minulé období.

HP Services
Příjmy HP Services (HPS) vzrostly meziročně o 8 % na 4,2 miliard. Tržby v oblasti Technology Services vzrostly o 5 %, zatímco služby v oblasti Consulting and Integration vzrostly o 11 % a u Outsourcing Services o 11 %. Provozní zisk činil 430 milionů, tedy 10,3 % tržeb, což je nárůst oproti 364 milionům (9,4 % tržeb) za minulé období.

HP Software
Tržby divize HP Software vzrostly meziročně o 74 % na 554 milionů dolarů s tím, že největších příjmů dosáhla společnost HP ze zakázek získaných fúzí s Mercury Interactive. HP OpenView mělo meziroční nárůst o 14 % nepočítaje Mercury. Provozní zisk činil 81 milionů (14,6 % tržeb), což představuje nárůst oproti 13 milionům (4,1 % tržeb) za odpovídající období minulého roku.

Finanční služby (Financial Services)
Skupina HP Financial Services (HPFS) vykázala příjmy ve výši 582 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 12 %. Objem financování se oproti odpovídajícímu období minulého roku zvýšil o 7 % a čistá aktiva portfolia o 8 %. Provozní marže činila oproti stejnému období minulého roku 6,7 % tržeb.

Správa majetku
Společnost HP vytvořila cash flow z operací ve výši 1,9 miliardy dolarů. Hodnota inventáře dosahovala ke konci čtvrtletí 8,0 miliard dolarů, což představuje sekvenční nárůst o 728 milionů dolarů a meziroční nárůst o 542 milion dolarů. Účetní aktiva vzrostla o 268 milionů dolarů sekvenčně a o 2,2 miliardy dolarů meziročně na 11,8 miliard dolarů. Splatné účty vzrostly na 168 milionů dolarů sekvenčně a 978 milionů dolarů meziročně na 11,7 miliard dolarů. Výplata dividend ve výši 0,08 dolaru na akcii provedené ve druhém čtvrtletí představovala hotovostní spotřebu ve výši 209 milionů dolarů. Společnost HP spotřebovala ve třetím čtvrtletí 2,5 miliardy dolarů v hotovosti na zpětný nákup přibližně 55 milionů kmenových z volného trhu. Společnost HP uzavřela čtvrtletí se stavem hotovosti 12,5 miliard dolarů. Tato částka zahrnuje hotovost a hotovostní ekvivalent ve výši 12,5 miliard dolarů, krátkodobé investice ve výši 40 milionů dolarů a určité dlouhodobé investice ve výši 23 milionů dolarů.

Prognóza
Společnost HP odhaduje, že tržby za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2007 se budou pohybovat mezi 27,0 až 27,2 miliardy dolarů.
Rozředěný výnos na akcii podle GAAP se ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2007 odhaduje v rozpětí 0,75 až 0,76 dolaru. Rozředěný výnos na akcii podle non-GAAP se očekává v rozmezí 0,80 až 0,81dolaru. Odhady rozředěného výnosu na akcii podle non-GAAP, které se vztahují především k amortizaci nehmotných aktiv, nezahrnují úpravy po zdanění, které činí přibližně 0,05 dolaru na akcii.

Společnost HP odhaduje, že tržby za fiskální rok 2007 dosáhnou výše přibližně 103,0 až 103,2 miliard dolarů.

Rozředěný výnos na akcii podle GAAP se za fiskální rok 2007 odhaduje v rozpětí 2,61 až 2,62 dolaru a rozředěný výnos na akcii podle non-GAAP se za fiskální rok 2007 očekává v rozpětí 2,86 až 2,87 dolaru. Odhady rozředěného výnosu na akcii podle non-GAAP za fiskální rok 2007, které se vztahují především k amortizaci pořízených nehmotných aktiv, nákladům na probíhající výzkum, vývoj a restrukturalizaci, nezahrnují úpravy po zdanění ve výši přibližně 0,25 dolaru na akcii.

Další informace o čtvrtletních výsledcích společnosti HP včetně finanční analýzy a prezentace přehledu tržeb naleznete na webových stránkách HP Investor Relations www.hp.com/investor/home.

Konferenční hovor za účelem získání informací o čtvrtletních výsledcích společnosti HP za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2007 je přístupný přes webcast na www.hp.com/investor/q32007webcast.