Google - tipy na vyhledávání

27. 8. 2007 19:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Google je především vyhledávač

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Google nemá jen jeden server. Je to celá kolekce stovek tisíců serverů v datových centrech v Kalifornii, Virginii, Atlantě, Dublinu a na dalších místech.

Vyhledávání Google je neuvěřitelně rychlé, většinu výsledků vám ukáže za kratší dobu než pouhou jednu sekundu. Např. při hledání slova „bábovka“ Google během 0,17 sekundy nalezne 181 000 odkazů.

Google udržuje největší sbírku odkazů na internetu. Celý index obnovujeme jednou měsíčně a v některých oblastech ještě častěji.

VĚDĚLI JSTE...

1. ...že nemusíte nutně umět dokonale českou gramatiku a Google po vás opraví i překlepy?

2. ...že když do vyhledávací řádky na Google.cz napíšete „100+1“, Google začne počítat?

3. ... co znamená fráze "I'm Feeling Lucky™", česky Zkusím štěstí? Když kliknete na toto políčko místo „Vyhledat Googlem“, políčko vás přímo přenese na první webovou stránku, která odpovídá vašemu dotazu. Zkusit štěstí znamená ušetřit čas prohledáváním výsledků.

4. ... že výraz „half a cup in teaspoons“ nebude hledat jen v kuchařkách, ale také přeloží tuto rovnici, a to jako „24 US teaspoons“?

5. ... že pokud zadáte „24 dollars in CZK“, Google je převede na koruny?

6. ... že když tápete, vyplatí se Googlu zeptat na definici? Stačí napsat: define WWW

7. ... že můžete vyhledávat v rámci jediného webu, i když ten žádné vyhledávací políčko nemá? Stačí zadat výraz a prozradit nám, ve které stránce chcete hledat. Například pomoc: „help site:www.google.com“.

8. ... že Google vyhledává i v jiných typech stránek než jen těch v HTML kódu typickém pro webové stránky? Google prohledá i PDF, PostScript, dokumenty tvořené v kancelářském softwaru, programech Corel WordPerfect, Lotus 1-2-3 a dalších. Jiné typy stránek se objeví automaticky ve výsledcích vyhledávání, pokud odpovídají na váš dotaz. Například po zadání prostého „bakalářská práce“ si můžete vybírat i ze souborů pdf.

9. ... že na Googlu najdete i stránky, které jsou například dočasně nedostupné? Stačí u výsledku vyhledávání kliknout na slovíčko Archiv.

10. ... že Google vám rád pomůže s pamětí? Nemůžete si vzpomenout na název filmu, který byste si rádi půjčili? Stačí využít operátor "movie:". Dají se tak vyhledávat filmy spojené s určitým hercem, režisérem nebo třeba jen určitým detailem. Například po zadání „movie: Thurman kill“ si můžete jít do půjčovny pro film Kill Bill.

Tiskové zprávy

Diskuse